Zdravlje Simptomi i pomoć 16. svibnja 2023.

Kada se zbog boli u donjem dijelu leđa nakon vježbanja treba zabrinuti i potražiti pomoć?

Foto: Pexsels Simptomi boli u leđima nakon vježbanja koje nije dobro ignorirati
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bol u donjem dijelu leđa vrlo je učestala i ponekad je teško razlikovati radi li se o ozbiljnom stanju ili prolaznoj tegobi. Kod osoba koje vježbaju ova dilema je još izraženija budući da je teško odrediti je li bol uzrokovana zbog naprezanja ili je došlo do ozljede. Simptomi boli u donjem dijelu leđa koje donosimo možda vam mogu pomoći da prepoznate o čemu se radi i poduzmete što je potrebno

Glavno pitanje je kada je bol u donjem dijelu leđa nakon vježbanja normalan, a kada se treba odmah javiti liječniku?  "Uobičajeno je osjetiti stezanje u donjem dijelu leđa nakon vježbanja, osobito nakon izvođenja vježbi za tu mišićnu skupinu", kaže Leada Malek, certificirana sportska specijalistica i fizioterapeutkinja. "Na primjer, možete osjetiti napetost u mišićima donjeg dijela leđa nakon izvođenja čučnjeva s utegom, mrtvog dizanja ili zamaha girjom. To su pokreti koji opterećuju leđa ili zahtijevaju da se tijelo brzo prebaci iz savijenog u ravan položaj", kaže Malek. "Potpuno je normalno osjećati bol u donjem dijelu leđa nakon izvođenja vježbi za leđa ili trup", objašnjava Denis Patterson, dr. med. u Nevada Advanced Pain Specialists. Mišići trupa uključuju i leđa, a jačanje tih mišića odličan je način za sprječavanje bolova u leđima. "Uobičajena bol u donjem dijelu leđa jednaka je bolu mišića s odgođenim početkom (DOMS - Delayed onset muscle soreness)", kaže dr. Patterson.

"Bol se javlja zbog prirodne upalne reakcije vašeg tijela na vježbanje, uzrokujući mikrotraume na mišićima i okolnom vezivnom tkivu", objašnjava. "Leđni DOMS se razvija postupno nakon vježbanja. Počet ćete ga primjećivati šest do osam sati nakon treninga, a vrhunac će biti 24 do 48 sati kasnije i nestaje 72 sata nakon treninga", kaže Patterson.

 
Bol_U_Ledjima Možda te zanima... Kako spriječiti i liječiti išijas? Zdravlje

Simptomi boli u leđima nakon treninga zbog kojih treba tražiti pomoć

Ipak, ne treba podcjenjivati sve bolove u donjem dijelu leđa nakon vježbanja. "Nije normalno osjetiti oštru bol nakon vježbanja ili vrlo lokaliziranu nelagodu koja je na jednom mjestu ili pokriva cijeli dio područja", kaže Malek. "Akutna bol u leđima koja se iznenada pojavi tijekom ili neposredno nakon vježbanja nije normalna i obično je znak akutne ozljede donjeg dijela leđa", dodaje dr. Patterson i dodaje: "Akutna bol u leđima koja je iscrpljujuća i ne prestaje 72 do 96 sati nakon vježbanja također može ukazivati na ozljedu leđa".

"Ako bol utječe na način na koji se krećete nakon vježbanja, budi vas noću ili se širi na drugi dio leđa ili na noge trebate potražiti liječničku pomoć", kaže Malek. "Simptomi kao što su obamrlost, trnci, slabost ili bol koja se širi prema donjim ekstremitetima također su pokazatelji potencijalne ozljede", kaže dr. Patterson. "Ako osjetite bilo kakvu iznenadnu slabost u bilo kojoj nozi ili objema nogama ili ako osjećate da vam je teško prebaciti težinu na jednu nogu tada biste svakako trebali hitno otići liječniku", objašnjava Malek.

"Budući da na bol u leđima mogu utjecati trenutni životni stresori te količina i kvaliteta sna, može biti teško utvrditi točan uzrok boli u donjem dijelu leđa nakon vježbanja. Međutim, ako se osjećate generalno dobro iako osjećate bol u donjem dijelu leđa nakon vježbanja u tom slučaju je vjerojatno uzrok preveliko opterećenje ili loša kondicija", kaže Malek.

 
Teretana Možda te zanima... Kad te bole leđa, nemoj ovo raditi! Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.