Zdravlje Simptomi i pomoć 03. siječnja 2022.

Kada je vrijeme za operaciju sinusa i isplati li se usput 'popraviti' i nos

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sinusi su zrakom ispunjene šupljine u kostima lubanje, a svrha im je da smanje ukupnu težinu kostiju glave. Zrak ulazi u sinuse kroz male otvore u kostima koji su povezani s nosnom šupljinom. Sinusi ujedno proizvode i sekret.

Ako bilo koji od tih otvora bude blokiran zbog zadebljanja sluznice, zrak ne može ulaziti u sinuse, a istovremeno sekret koji se stvara u sinusima ne može više izlaziti van i takvo stanje se naziva upala sinusa. Alergije, bakterije, virusi, kemikalije sve su to mogući uzroci zadebljanja sluznice. Osim navedenih uzročnika smetnje normalnom pražnjenju sinusa čija je posljedica upala, može  | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva dr. sc. Boris Filipović, stručnjak za estetiku lica iz novootvorene poliklinike Lohuis Filipović Medical Group u Zagrebu izazvati i iskrivljena nosna pregrada, kao i nosni polipi. Mnogi ljudi imaju kronične probleme sa sinusima što im značajno smanjuje  kvalitetu života te se odlučuju za kiruršku intervenciju. Koje su indikacije za operaciju sinusa, otkriva dr. sc. Boris Filipović, stručnjak za estetiku lica iz poliklinike Lohuis Filipović Medical Group u Zagrebu. Prilikom predstavljanja naglašeno je da je Poliklinika Lohuis Filipović Medical Group jedinstvena po estetskim zahvatima koji se razlikuju od klasične metode po dugotrajnim rezultatima s manjim vremenom oporavka i prirodnim izgledom. Kad je već tako pitali smo dr. Filipovića je li operacija sinusa idealna prilika i za estetsko dotjerivanje nosa.

mZ: Koje su indikacije za operaciju sinusa i septuma i koje mogućnosti treba iscrpiti prije te odluke?

Indikacije za operaciju su bolesti nosa i sinusa koje se ne mogu adekvatno liječiti konzervativnom terapijom. Ona u pravilu uključuje nazalne sprejeve u kombinaciji s lijekovima koji se uzimaju na usta. Radi se o širokoj skupini bolesti koje su najčešće ipak benigne i nazivaju se upalne bolesti sinusa – rinosinusitisi. Kod te bolesti nalazimo više podvrsta, jedna od njih je i alergijski sinusitis, a zajedničko svima je da se problem krije u samoj sluznici nosa i sinusa. Kao posljedica te bolesti, sinusi se slabo ventiliraju te su podložniji bakterijskim infekcijama. Tako vrlo često uz njih nalazimo i razne anatomske anomalije kao što je npr. deformacija nosnog septuma, koje dodatno onemogućuju ventilaciju sinusa te ih je potrebno operirati zajedno sa sinusima.

Metoda koja omogućava minimalno invazivan zahvat

mZ: Nosi li ta operacija rizike i ako da koji su?

Operacije sinusa su se značajno razvile u proteklih godina u smislu kirurških pristupa i filozofije operacija. Danas koristimo posebno dizajnirane male sonde i instrumente te kamere, a operacija se naziva FESS – funkcionalna endoskopska sinusna kirurgija. Naglasak je na poboljšanju funkcije sinusa, uz minimalno invazivni zahvat. Međutim svaka operacija nosi rizik pa tako i ova te je rizik svakako blizina oka i mozga te većih krvnih žila glave. To čini operaciju vrlo zahtjevnom te je za pripremu operacije potrebno učiniti snimanje sinusa – MSCT, kojim sve te strukture možemo identificirati u odnosu na sinuse.

Sinusitis Možda te zanima... Sinusitis treba liječiti, donosimo ti recepte za čajeve i inhalacijske otopine Zdravlje

mZ: U kojoj mjeri se stanje poboljšava nakon operacije i koliko traje oporavak?

Oporavak od operacije traje svega par dana, jer mi u pravilu skidamo tamponadu iz nosa već nakon 24 sata. To predstavlja najveći problem nakon operacije za pacijenta. S tim u skladu razvili smo metode da u nekim slučajevima tamponada čak nije niti potrebna. Ove operacije uistinu poboljšavaju kvalitetu života pacijenta. Pacijentima se poboljšava disanje na nos, sekrecija iz nosa, osjećaj pritiska i prestanak glavobolja. U pravilu imaju manje bakterijskih super-infekcija što znači manje antibiotika i bolovanja. Neki od tih pacijenta kao posljedicu bolesti nosa i sinusa imaju i probleme sa spavanjem primjerice apneju. Nakon operacije oni značajno bolje spavaju, nisu umorni preko dana, a čitav organizam im je u boljem psihofizičkom stanju, sa značajno manjim rizikom za kardiovaskularne bolesti. Također bavljenje bilo kojom vrstom fizičke aktivnosti i sporta im je lakše i ugodnije.

mZ: Izvodi li se operacija u općoj ili lokalnoj anesteziji?

Zbog složenosti operacije i blizine vitalnih struktura o kojima smo pričali ranije operacija se izvodi u općoj anesteziji. Tek neke manje promjene, tipa polipa koji se nalaze isključivo u nosnom hodniku moguće je otkloniti u lokalnoj anesteziji.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Isplativo je obje operacije obaviti u jednom zahvatu, a vrijeme oporavaka ostaje isto

mZ: Neki pacijenti odlučuju se i za estetsku korekciju nosa kada moraju pristupiti spomenutim kirurškim zahvatima, koliko je to uobičajeno i praktično?

U pravilu estetska operacija nosa u našem centru uvijek podrazumijeva i funkcionalnu operaciju nosa i to u pravilu znači vrlo često operaciju deformacije septuma. Također izvodimo i operacije sinusa u istom zahvatu s estetskom operacijom nosa.

mZ: Ako se osoba odluči za dvije operacije odjednom produžuje li se vrijeme oporavka?

Ako se odlučimo za dvije operacije tog tipa vrijeme oporavka je isto kao da se radi o jednoj operaciji. Znači nosni tamponi se skidaju u roku od 24 sata, nakon čega pacijent ima period od par dana u kojemu kapa nos radi čišćenja. Možemo reći da za oporavak nije potrebno više od sedam dana, radilo se o jednoj ili više operacija.

mZ: Je li isplativije obaviti obje operacije odjednom i u financijskom smislu, ako se osoba odluči na zahvat u privatnoj klinici?

U pravilu je isplativije obaviti više operacija odjednom ako je to moguće jer se trošak anestezije i cjelokupnog tima te boravka u klinici na taj način smanjuje.

mZ: Kako se pripremiti za operaciju?

Priprema za ovu vrstu operacije je ista kao i za svaku drugu operaciju. Potrebno je učiniti pregled anesteziologa uz krvne pretrage, EKG i RTG pluća kod osoba starijih od 40 godina. Kao što sam prije napomenuo, ako se radi o FESS operaciji sinusa mora se učiniti i snimka sinusa - MSCT.

Možda te zanima... Hren razrjeđuje gusti sekret iz dišnih organa i olakšava tegobe sa sinusima Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.