Zdravlje 08. rujna 2010.

Kad hrana boli rješenje je Free From

Free_From_1
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova linija proizvoda Free From za oboljele od celijakije i intolerancije laktoze dolazu na police Interspar hipermarketa i Spar supermarketa u rujnu ove godine

Pretpostavlja se da čak 90.000 Hrvata boluje od celijakije. To je neizlječiva bolest, a jedini lijek je strogo kontrolirana prehrana namirnicama koje ne sadrže gluten čak niti u tragovima.

Zbog sve veće potrebe za ovakvim namirnicama, Spar Hrvatska d.o.o. u rujnu će ponuditi novu liniju proizvoda Free From koja je namijenjena oboljelima od celijakije i osobama s intolerancijom laktoze.

Free From – Hrana kao lijek!

U rujnu Spar Hrvatska d.o.o. kreće s novom linijom od 22 proizvoda vlastite marke Free From za osobe s posebnim prehrambenim potrebama. Razvijeni su uz podršku i kontrolu vodećih liječnika i nutricionista iz Austrije, a njihovo društvo za celijakiju sudjelovalo je u razvoju ove linije proizvoda kao dragocjeni savjetnik.

Svi Spar Free From proizvodi bez glutena imaju simbol ''gluten free'' (precrtana pšenica) internacionalnog udruženja oboljelih od celijakije. Proizvodi koji ne sadrže mliječni šećer označeni su precrtanom bocom mlijeka.

Spar je prva europska firma koja taj internacionalni simbol smije staviti na Free From proizvode.

S Free From proizvodima prekinuta je mučna i ograničena potraga za proizvodima koji neće ugroziti zdravlje. Među ovom paletom proizvoda nalaze se keksi, krekeri, dvopek i grissini; muesli; razna tjestenina te grupa mliječnih proizvoda.

Svi proizvodi iz bogate palete Free From naći će se na svim policama Interspar hipermarketa i Spar supermarketa u rujnu, a sve podrobnije informacije moći će se dobiti na web stranicama www.spar.hr

Celijakija je kronična autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten – bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi. Jedina terapija bolesti je striktna bezglutenska dijeta tijekom cijelog života.

Bezglutenska prehrana

Bezglutenska prehrana je zdravstvena prehrana koja isključuje gluten koji je protein pšenice, raži, ječma, zobi i botaničkih srodnika ovih vrsta. Gluten je u prehrambenoj industriji vrlo popularan dodatak za zgušnjavanje ili podloga za boje i arome koje se dodaju proizvodima široke proizvodnje.

Oboljeli od celijakije mogu voditi kvalitetan život, ali moraju promjeniti ustaljene prehrambene navike te naučiti čitati deklaracije na proizvodima koje kupuju. Univerzalni znak koji proizvode s glutenom razlikuje od onih bez njega prekrižena je pšenica.

Intolerancija na laktozu najčešće se javlja kod starijih osoba. Prema nekim istraživanjima u Europi 5 posto bijele populacije boluje od intolerancije laktoze, a u nekim etničkim skupinama taj se postotak penje i do 80 posto. Gotovo 100 posto Azijata ne podnosi laktozu, a češća je kod Indijanaca i stanovnika Mediterana nego u zemljama zapadne i sjeverne Europe.

U normalnim uvjetima enzim laktaza prisutan je u tankom crijevu, a svrha mu je da razlaže laktozu do jednostavnih šećera – glukoze i galaktoze, koji se apsorbiraju u krvotok. U slučaju slabe enzimske aktivnosti laktoza ostaje neprobavljena i odlazi direktno u debelo crijevo gdje je fermentiraju prisutne bakterije. Uslijed te fermentacije nastaju voda i plinovi: ugljikov dioksid i vodik koji izazivaju simptome nadutosti, boli u abdomenu i proljev.

Kao i kod celijakije, uz pravilnu i strogo kontroliranu prehranu koja obuhvaća proizvode koji ne sadrže laktozu, svi oboljeli mogu imati dugotrajan i kvalitetan život.

Više info na: www.spar.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.