Zdravlje Zdravlje žena 19. ožujka 2022.

Jesu li krvni ugrušci tijekom mjesečnice normalna pojava?

Simptomi menstruacije
Foto: shutterstock Iako su krvni ugrušci neugodni, uvelike su dio menstrualnog ciklusa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ugrušci tijekom menstruacije mogu se pojaviti u fazi plodnosti kod mnogih žena. Saznaj je li to normalno ili trebaš otići liječniku.

Ugrušci tijekom menstruacije nešto je što se događa svim ženama u nekom trenutku u njihovom životu. Nekima se to događa češće nego drugima, ali je prilično uobičajeno. U većini slučajeva prisutnost ovih krvnih ugrušaka je normalna. Iako su ti krvni ugrušci dosadni i neugodni, uvelike su dio menstrualnog ciklusa. Također postoje i vanjski čimbenici koji mogu utjecati na njihovo formiranje. 

Mjesečnica Možda te zanima... Kako se menstruacija mijenja u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima? Zdravlje

Zašto se tijekom mjesečnice pojavljuju ugrušci?

Ugrušci tijekom menstruacije mogu biti uzrokovani sljedećim čimbenicima:

  • Iznenadno odvajanje sluznice. Tijekom menstruacije, tijelo polako i uravnoteženo odbacuje sluznicu koja prekriva maternicu. U slučajevima kada sluznica brže nestane, može doći do ugrušaka. Noću se obično više krvi nakuplja u rodnici te ne dolazi do čestog izbacivanja sluznice zbog čega mogu nastati krvni ugrušci.
  • Ciste ili fibroidi u maternici. Plodne žene češće imaju intrauterine ciste ili miome, a jedan od simptoma su ugrušci tijekom menstruacije. Tkivo raste unutar maternice, iako je uglavnom dobroćudno, postoji šansa da ne bude. Iz tog razloga, dobra je ideja posjetiti ginekologa.
  • Hormonska neravnoteža. Promjene u određenim hormonima poput estrogena i progesterona uzroci su ugrušaka tijekom menstruacije. Te se promjene javljaju uglavnom u adolescenciji ili predmenopauzi.
  • Anemija. Ove guste mase krvi mogu nastati zbog nedostatka željeza u tijelu. Smanjenjem ovog minerala potrebna antikoagulacija gubi dio svoje učinkovitosti u određenim procesima u tijelu. U tim slučajevima također je potrebno posjetiti liječnika i liječiti anemiju.
  • Bolest koja utječe na reproduktivni sustav. Ako postoji bolest koja utječe na bilo koji od sastavnih dijelova ženskog reproduktivnog sustava, tada možeš dobiti ugruške tijekom menstruacije. Vrlo je vjerojatno da će ih, osim ovoga, pratiti i jaki bolovi u predjelu trbuha.
  • Pobačaj. Pobačaj u prvim tjednima trudnoće često se zamijeni s menstruacijom. Ono što mnogi ljudi ne uzimaju u obzir je zametak i sve druge tekućine povezane s trudnoćom. Isto tako, kod ovih neugodnih masa dolazi do postporođajnog krvarenja.
  • Poremećaji u prehrani. Različiti poremećaji u prehrani, poput anoreksije ili bulimije, utječu na redovitost menstruacije. Isto se događa s ekstremnim promjenama težine, bilo povećanjem ili smanjenjem.
  • Stres. Muka, stanja tjeskobe i stres mogu uzrokovati da menstruacija kasni. Zbog toga je krvarenje koje dolazi kasnije obilnije i lako se mogu stvoriti ugrušci različitih veličina. Ovo je znak da ti tijelo šalje poruke da se trebaš početi opuštati i pokazuje ti štetu koja može nastati zbog negativnih emocija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kada su ugrušci razlog za brigu?

U većini slučajeva normalno je da se ugrušci pojave tijekom mjesečnice. Nema razloga za brigu, ako se javljaju svaka dva mjeseca, odnosno u naizmjeničnim razdobljima. Međutim, postoje određeni čimbenici kojih moraš biti svjesna i u tim slučajevima dobro je obratiti se liječniku.

  • Stalni osjećaj umora. Možeš imati anemiju, a da toga nisi svjesna. Ovo je jedan od uzroka ugrušaka tijekom menstruacije i mora se liječiti na vrijeme. Uz dodatak željeza to je vrlo lako riješiti.
  • Jaka bol i prekomjerno krvarenje. Ako primijetiš da imaš više bolova u trbuhu i znatno pojačano krvarenje, to bi moglo značiti da postoji neko temeljno stanje koje treba liječiti.
  • Veličina ugrušaka. Istina je da nije baš ugodno gledati te krvne ugruške koji se mogu pojaviti tijekom menstruacije. Međutim, dobro je obratiti pažnju na veličine ovih debelih masa krvi i pratiti ih. Ako su krvni ugrušci veliki i stvaraju se kontinuirano, tada bi liječnik trebao provesti pretrage.

Menstruacija je vrlo važan proces u životu žene. Od prve do posljednje menstruacije, menstruacija je vrlo bitna za plodni život žene. Unatoč promjenama, smetnji i kako to utječe na tvoj svakodnevni život, to je vitalni i normalan dio tvog života koji će te pratiti sve dok ne dođete u fazu menopauze.

Mogućnost da dane menstruacije provedeš mirno, tretirajući je kao prirodni dio svog života, pomoći će vašem raspoloženju i cjelokupnom zdravlju. Dakle, poznavanje svih informacija o ugrušcima tijekom menstruacije sigurno će ti pomoći da se nosiš s mjesečnim ciklusom svog tijela. 

Simptomi menstruacije Možda te zanima... 7 simptoma prije i tijekom menstruacije koje ne bi trebala zanemariti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.