Zdravlje 05. siječnja 2022.

Jesu li friteze na vrući zrak dobre za zdravlje: Razlozi za i protiv

Foto: Unplash Friteza na vrući zrak omogućuje da hrana ostane hrskava izvana i mekana iznutra
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrana pržena na vrućem zraku i hrana pržena u dubokom ulju je ukusna i hrskava. No, za razliku od dubokog ulja, friteze na vrući zrak koriste minimalne količine ulja, što znači da su ukusni zalogaji s manje štetnih kemikalija i manje kalorija.

Friteze na vrući zrak izgledaju prilično čudesno. Sve što trebaš je napuniti košaru hranom, ubaciti je u uređaj i pritisnuti nekoliko gumba kako bi dobila zalogaje koji su hrskavi izvana, ali još uvijek mekani iznutra, s malo ili bez ulja. No, unatoč svom nazivu, friteze ne "prže" hranu, same po sebi. Za razliku od prženja u dubokom ulju, koje se oslanjaju na potapanje hrane u vruće ulje, friteze na vrući zrak rade tako što u njima brzo i ravnomjerno kruži vrući zrak oko hrane. Protok zraka, u kombinaciji s visokim temperaturama od oko 180 do 200 stupnjeva celzijevih, ostavlja hrskavi vanjski sloj bez isušivanja središta.

Međutim, iako se gotovo sve može pržiti u dubokom ulju, isto ne vrijedi za friteze na vrući zrak. Na primjer, takve friteze ne rade dobro s hranom s vrlo visokom vlagom poput sira. Također se ne slažu s usitnjenom hranom jer će se lagani i sitni sastojci miješati u aparatu. Stoga možda nećeš moći koristiti stroj kao alternativu dubokom prženju za apsolutno sve. Dobri za prženje u fritezama na suhi zrak su: tofu, sjemenke bundeve, piletina ili škrobasto povrće poput krumpira prenosi Health.com

Možda te zanima... Je li pržena hrana baš uvijek problematična? Hrana

Prednosti friteze na vrući zrak

Općenito, friteze su zdrava metoda kuhanja, osobito u usporedbi s prženjem u dubokom ulju. Pregled iz 2015. objavljen u časopisu Nutrients otkrio je da je konzumiranje pržene hrane četiri ili više puta tjedno povezano s povećanim rizikom od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, pretilosti, visokog krvnog tlaka i zatajenja srca. Evo nekih zdravstvenih prednosti friteze. 

Smanjuje količinu akrilamida u hrani

Pržena hrana sadrži velike količine akrilamida, tvari koja nastaje kada se ugljikohidrati zagrijavaju na visokim temperaturama, što je povezano sa srčanim bolestima. Ministarstvo zdravstva u SAD-u također klasificira akrilamid kao očekivani kancerogen za ljude na temelju studija na životinjama koje su otkrile da može dovesti do raka. Međutim, rezultati istraživanja na ljudima su različiti i potrebno je više istraživanja, prema Nacionalnom institutu za rak u SAD-u.

Dobra vijest je da friteze na vrući zrak proizvode manje količine akrilamida. Studija iz 2015. objavljena u Journal of Food Science pokazala je da krumpir prženi na zraku ima 90 % manje akrilamida u usporedbi s duboko prženim krumpirima. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Krumpiri prženi na vrućem zraku imaju 90% manje akrilamida u usporedbi s krumpirima prženim u dubokom ulju

Smanjuje unos kalorija i unos štetnih spojeva nastalih prženjem u dubokom ulju

Još jedna prednost friteza je to što smanjuju kalorije, jer zahtijevaju znatno manje ulja. Na primjer, za hranu prženu na vrući zrak možda je potrebna samo jedna žličica ulja, što dodaje samo 40 kalorija. Nasuprot tome, samo jedna žlica ulja koja se apsorbira u hranu tijekom dubokog prženja dodaje oko 120 kalorija. Stoga, zamjena duboko pržene hrane za prženu na vrućem zraku može pomoći u kontroli težine prenosi Health.com. 

Možda te zanima... 7 načina kako ne bi trebala koristiti kokosovo ulje Zdravlje

Health.com prenosi da kada se ulje ponovno koristi za duboko prženje,kao što je često slučaj u restoranima, kvaliteta se pogoršava, smanjujući antioksidanse u hrani i proizvodeći štetne kemikalije zvane reaktivne kisikove vrste, prema jednoj studiji iz 2015. Konzumiranje hrane s manje antioksidansa i više ovih štetnih nusproizvoda ugrožava tjelesni antioksidativni obrambeni sustav, čime se povećava rizik od bolesti. Također može uzrokovati upalu krvnih žila, koja smanjuje protok krvi, i visok krvni tlak.

Savjeti za korištenje friteze na vrući zrak

Friteza na vrući zrak može biti izvrstan dodatak u tvojoj kuhinji, i to ne samo zato što je zdravija alternativa dubokom prženju. Također može uštedjeti vrijeme utrošeno na kuhanje i čišćenje. Evo nekoliko savjeta koje prenosi Health.com usmjerenih na zdravlje koje treba imati na umu kada koristiš fritezu:

  • Pročitaj upute. Većina friteza zahtijeva da ostaviš najmanje 12 cm prostora iznad ispušnog otvora jer u suprotnom mogu uzrokovati požar.
  • Koristi minimalne količine ulja. Hranu naulji s otprilike jednom do dvije žličice ulja po obroku. Ne samo da previše ulja može povećati sadržaj kalorija i masti, već može uzrokovati i dimljenje zbog čega hrana ima loš okus i utječe na tvoje zdravlje stvaranjem slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice.
  • Izbjegavajte raspršivanje aerosola. Aerosolna ulja za kuhanje mogu potencijalno razbiti neprianjajuću košaru friteze, oslobađajući otrovne pare.
  • Upari s drugim načinima kuhanja. Iako su friteze na vrući zrak izvrsne, promijeni svoje metode kuhanja i isprobaj pirjanje, polagano kuhanjem i kuhanje na pari. To će dodatno smanjiti tvoju izloženost kemikalijama poput akrilamida. Također osigurava da uživaš u širem izboru hrane, ne samo u onoj kompatibilnoj s fritezama, što povećava spektar hranjivih tvari koje konzumiraš.

 | Author: instagram Foto: instagram Friteze na vrući zrak rade tako što u njima brzo i ravnomjerno kruži vrući zrak oko hrane

Loše strane friteze na vrući zrak

  • Spaljena i suha hrana. Različite vrste friteza dolaze s različitim postavkama i načinima rada. To znači da se ista hrana različito kuha kada se koristi friteza na zraku različite marke. Tvoja hrana može izgorjeti, osušiti se ili čak postati nejestiva. Kuhanje pomoću friteze na zraku svodi se na eksperimentiranje s različitom hranom i načinima.
  • Toksični materijal. Neke od friteze koriste određene vrste plastičnih premaza na posudama. Ovaj neljepljivi premaz koji se nalazi na vrhu posuda za pečenje ima tendenciju odlijepiti se nakon nekoliko upotreba. Zbog toga se površina nakuplja u česticama hrane. To dovodi u pitanje trajnost friteze. Isto tako, metalni dijelovi na košarama za kuhanje s vremenom se istroše prenosi Airfyermarket.com.
  • Stvaranje drugih štetnih spojeva. Ne samo da prženje na vrući zrak i dalje predstavlja opasnost od stvaranja akrilamida, već policiklički aromatski ugljikovodici i heterociklički amini mogu biti rezultat kuhanja mesa na visokoj temperaturi. Ovi spojevi su povezani s rizikom od raka, iako je potrebno još istraživanja prema Nacionalnom institutu za rak zbog čega bi trebalo biti opreza kod korištenja friteze. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.