Zdravlje Simptomi i pomoć 16. lipnja 2016.

Sve više osoba pati od alergije na sunce, a pomaže vitamin C!

Alergije-Sunce
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Alergija na sunce iz nepoznatih razloga češće pogađa žene nego muškarce i osobe svjetlije puti. Najčešće se javlja na dekolteu u obliku malih prištića koji svrbe. Jednom kad se javi, kod većine osoba se ponavlja svake godine. Od alergija na sunce dodatno su ugroženi oboljeli od autoimunih bolesti, bolesti bubrega, osobe koje uzimaju antibiotike (tetraciklini) te analgetike

Alergija ili opečena koža?

Tijekom proljetnih i ljetnih dana sve više osoba pati od alergija na sunce. U većini slučajeva osobe koje pate od blažeg oblika alergije na sunce nisu ni svjesni da su alergični, već smatraju da se radi o opečenoj koži nakon sunčanja. Važno je spriječiti nastajanje osipa, pa se treba oprezno i kratko izlagati suncu uz korištenje krema s fotozaštitom te nošenjem odgovarajuće odjeće. Moderni proizvodi za zaštitu imaju adekvatnu UVA zaštitu kojom se smanjuje rizik od alergija na sunce, a bitno je birati one koje ne sadrže mirise i konzervanse kako bi se dodatno smanjila mogućnost pojave iritacije uzrokovane UV zračenjem. Također, treba izbjegavati nanošenje parfema i dezodoransa te make up-a prilikom odlaska na plažu. Alergija na sunce i reakcije kože na sunce su nasljedne jer se viđaju u pojedinim obiteljima učestalije, tako da je genetska podloga bitna.

Odaberi svoj tip kože i pronađi idealnu zaštitu za sebe!

Kalcij - nezaobilazan pomagač

Kalcij je nezaobilazan kada govorimo o alergiji na sunce. Alergijama na sunce osobito su podložni oni ljudi koji nemaju optimalnu razinu kalcija u tijelu. Neki od simptoma alergije na sunce su jaki svrbež, osip, crvenilo, mjehurići, prištići, vlaženje ili ljuštenje kože. Kožne promjene najčešće se javljaju na dijelovima tijela koji su izloženi suncu i koji još nisu naviknuli na sunce, kao što su primjerice dekolte, vrat, ramena, gornji dio ruku, pa čak i lice. U terapiji svih tipova alergija gotovo uvijek se koristi kalcij jer on regulira propusnost krvnih žilica te tako ublažava alergijsku reakciju. Uz kalcij je dobro uzimati vitamin C jer vrlo učinkovito smanjuje razinu histamina što ga tijelo proizvodi kao odgovor na alergiju.

Kako spriječiti i liječiti alergiju?

Prva pomoć je prestanak izlaganja kože suncu, uzimanje antihistaminika u tabletama te kalcija. Na kožu treba nanositi blaže kreme na bazi kortikosteroida kroz nekoliko dana. Kod jakih alergijskih reakcija uvijek postoji opasnost od anafilaktičkih reakcija, no kao posljedica alergije na sunce su rijetke.

Ako želiš bezbrižno uživati na suncu, preporučujemo ti Nivea kreme za sunčanje.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.