Zdravlje 20. listopada 2016.

Nova nada u liječenju i dijagnosticiranju raka dojke

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Acibadem, turska grupacija koja u sastavu ima 21 vrhunski opremljenu bolnicu, svoje će zdravstvene usluge napokon ponuditi i u Hrvatskoj. U Zagrebu, naime, do kraja godine otvara predstavništvo gdje će hrvatski građani moći dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima liječenja, uključujući i drugo mišljenje.

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke, turska grupacija bolnica Acibadem osigurala je mogućnost besplatnog drugog mišljenja od svojih vodećih liječnika za oboljele žene u Hrvatskoj.  Žene s rakom dojke iz Hrvatske sve informacije i drugo mišljenje mogu dobiti putem email adrese international@acibadem.com.tr

 | Author: PR Foto: PR

Na tu adresu mogu poslati svu dokumentaciju o dijagnostici i prethodnom liječenju na engleskom jeziku. Odgovor će dobiti od vrhunskih stručnjaka grupacije Acibadem,  koja u sastavu ima 21 vrhunski opremljenu bolnicu. 

Bolnica Acibadem Maslak u Istanbulu ima vrhunske uređaje za radijacijsku onkologiju, među kojima je Hrvatskoj posebno zanimljiv intraoperativni linearni akcelerator, osobito učinkovit kod liječenja raka dojke, koji daje visoke doze zračenja jednokratno izravno u područje zahvaćeno tumorom, dok je pacijentica još na operacijskom stolu. Zračenje ovim uređajem obavlja se samo jednom, prilikom operacije, te se ciljano uništavaju tumorske stanice,  ne oštećujući okolno tkivo. U odnosu na tradicionalno zračenje, terapija je ciljana odnosno poštedna i jednokratna, a bolesnice  ne moraju dolaziti na dodatno zračenje koje najčešče traje od pet do sedam tjedana.  No, Hrvatska još uvijek nema Intraoperativni linearni akcelerator,  pa se metoda jednokratnog zračenja raka dojke ne primjenjuje u hrvatskim bolnicama.

Prednosti primjene jedne doze zračanja

Centar za zdravlje dojki u bolnici Acibadem Maslak, uz tradicionalnu terapiju zračenjem, provodi i jednokratno i dodatno zračenje. Kod bolesnica s rakom dojke,  | Author: PR Foto: PR radioterapiju je moguće obaviti primjenom samo jedne doze zračenja – metodom Intraoperativne radioterapije (IORT) tijekom same operacije.  Nakon što se operativnim zahvatom ukloni tumor s dojke, na područje zahvaćeno tumorom postavlja se uređaj s posebnim aplikatorom. Nakon neophodnih izračuna, visoka doza radijacije se primjenjuje samo na tom području, čime se zračenje lokalizira i štiti zdravo tkivo. Za primjenu jedne doze zračenja putem Intraoperativne radioterapije (IORT) upotrebljava se linijski akcelerator, jednako kao i kod tradicionalne radioterapije uz dodatak posebnog aplikatora.  Ova se metoda koristi u operacijskoj sali, primjenom sigurnog prenosivog uređaja koji djeluje linearno i akcelerirano, proizvodi energiju elektrona, ali osoblje ne mora koristiti jaku zaštitu kao što je to slučaj kod tradicionalnih linearnih akceleratora.

„Uz kirurški tim koji izvodi operaciju, u operacijskoj dvorani  prisutni su specijalist radijacijske onkologije i medicinski fizičar. Na taj se način radioterapija provodi istovremeno s operativnim zahvatom. Značajna prednost za pacijenticu, među ostalim, je i činjenica da nije potrebno čekati da rana zacijeli  ili svakoga dana dolaziti u bolnicu na radioterapiju. Osim što  zračenje ne oštećuje okolno tkivo, na ovaj se način bitno skraćuje i ukupno trajanje liječenja“ – objasnila je prof. dr. Nuran Beşe iz Acibadem Maslak bolnice u Istanbulu. 

Iako je posljednjih godina sve prihvaćenija primjena jedne doze ili metoda dodatnog zračenja samo tumora, a ne cijele dojke, ipak liječenje  jednokratnim zračenjem nije primjenjivo za sve pacijentice, upozorila  je prof. dr. Beşe. Odluku o tome je li za pojedinu pacijenticu prikladna metoda jedne doze moraju donijeti radijacijski onkolog, kirurg i patolog. Važnu ulogu, nastavila je, pri odluci imaju dob pacijentice, veličina tumora te njegova ostala patološka svojstva.

Metoda dodatnog zračenja

Pacijentice mlađe od 50-60 godina najčešće se ne smatraju idealnim kandidatima za  | Author: PR Foto: PR primjenu samo jedne doze zračenja. Kod tih je pacijentica najčešće nužno primijeniti tzv. adjuvantno zračenje cijele dojke tradicionalnom metodom, a potom slijedi operacija i dodatno zračenje  (engl. radiation boost) na područje zahvaćeno tumorom. Zahvaljujući metodi IORT, dodatno zračenje također se primjenjuje u jednoj dozi za vrijeme operacije. Metoda dodatnog zračenja primjenjuje se i na području oko bradavice kod pacijentica kojima je potrebno odstraniti cijelu dojku, ne dirajući bradavice i okolno područja iz estetskih razloga. U tom slučaju, na bradavicu i tkivo ispod nje primjenjuje se jedna doza zračenja metodom IORT kako bi se umanjio rizik ponovnog pojavljivanja.

Acibadema će do kraja godine otvoriti predstavništvo u Zagrebu,  u kojem će zainteresirani građani moći dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima liječenja, uključujući i drugo mišljenje vezano uz svoje dijagnoze.

Ovime su Acibademove vrhunske zdravstvene usluge, osim u Turskoj, Nizomskoj, Bugarskoj, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, dostupne i u Hrvatskoj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.