Zdravlje Simptomi i pomoć 06. srpnja 2020.

Izmjeri ga: Veličina je bitna, a posebno zbog jednog razloga

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da od melanoma svakih devet minuta negdje u svijetu premine jedan čovjek? Iako se rak kože uspješno liječi, prekasna reakcija često presudi

Iako smatramo da je sunce tajni sastojak sreće i atraktivnog izgleda, nažalost, nije nimalo bezazleno. Zastrašujući je podatak taj kako je čak između 50 i 90% slučajeva raka kože uzrokovano upravo prekomjernim izlaganjem sunčevim zrakama. 

Na konferenciji za medije povodom akcije Euromelanoma 2019. stručnjaci su upozorili na to da od melanoma svakih devet minuta negdje u svijetu umre jedan čovjek, a ovogodišnji podaci govore kako samo 18% ljudi redovito koristi zaštitu protiv UV zračenja, što je prva linija obrane u prevenciji ove vrste raka. Iako se najlakše liječi, veliki problem zapravo stvara prekasna dijagnoza, kad je rak već uznapredovao. Evo što učiniti da bi se zaštitila.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Izbjegavaj solarije, posebice prije tridesete

Koža pamti svaku opeklinu i to je uistinu točno. Rak kože pojavljuje se u više od 90% slučajeva na onim dijelovima kože koji su redovito izloženi sunčevu svjetlu ili ultraljubičastom zračenju, odnosno koji nisu dovoljno zaštićeni od takvog utjecaja. Kao i kod većine drugih karcinoma, tako i kod ovoga genetika igra veliku ulogu, ali i drugi čimbenici poput prevelikog izlaganja rendgenskim zrakama ili drugim vrstama zračenja.

Maligni rak kože kod muškaraca se najčešće javlja na leđima, a kod žena na nogama, dok je češći kod ljudi svjetlije puti i očiju. Osim toga, sve više žena žudi za lijepom bojom, pa tijekom cijele godine odlaze u solarije te se dodatno izlažu riziku.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Iako vodeće svjetske zdravstvene organizacije, poput zaklade The Skin Cancer Foundation, već godinama upozoravaju na opasnost solarija i njihovu dokazanu povezanost s rakom kože, mnogi se, a posebice žene, oglušuju na upozorenja. No kako i ne bi? Mnogi solariji nude vrlo povoljne cijene tzv. kvarcanja, pa tako već za tri kune po minuti možete izgledati preplanulo. Nažalost, posljedice su uistinu ozbiljne, a posebno su na udaru žene mlađe od 35 godina jer pripadaju najrizičnijoj skupini za obolijevanje. Osim što ova vrsta zračenja prodire dublje u kožu i uništava kolagen, zbog čega koža brže stari, odlaskom u solarij povećava se rizik od oboljenja.

Mjeri madeže jer je veličina uistinu presudna

Iako postoje različiti oblici raka kože, najčešći su melanom te karcinom bazalnih i pločastih stanica. Melanom pripada skupini najagresivnijih zloćudnih tumora, a riječ je o bolesti kože kod koje se stanice raka nalaze u stanicama koje daju boju koži. Osobe koje imaju tip I kože; svjetliju put, kosu i oči, imaju najveći rizik za razvoj melanoma, no i ostali bi trebali biti na oprezu. Pojava melanoma povezuje se i s brojem madeža i njihovim izgledom, zbog čega je važno redovito se pregledavati.

Da bi lakše prepoznala nepravilnosti, dobro je poznavati ABCDE pravila:

  • Asimetry (asimetrija) - madež je obično pravilnog oblika, a melanomi su asimetrični (polovice madeža nisu jednake)
  • Border (rubovi) - pravilni madeži imaju jednake i pravilne rubove
  • Color (boja) - melanomi imaju nekoliko boja; promjenjive nijanse smeđe, crnu, smeđu, ružičastu i boju kože
  • Diameter (promjer) - melanomi obično znaju biti veći od 6 mm
  • Evolving (evolucija) - promjene izgleda, boje ili veličine madeža mogu upućivati na melanom te bi trebala posjetiti dermatologa

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

S druge strane, karcinom bazalnih stanica, ili bazocelularni karcinom, rak je stanica koje se nalaze na donjem dijelu najvišeg sloja kože, a pojavljuje se na dijelovima koji su redovito izloženi ultraljubičastom zračenju. Ovaj se tumor pojavljuje nakon 40. godine i može narasti do jednog ili dva centimetra nakon nekoliko godina rasta. Karcinom pločastih stanica, odnosno planocelularni karcinom, može nastati i na normalnoj koži, a najčešće se javlja na područjima oštećenim suncem. Riječ je o raku stanica najvišeg sloja kože, a iako je agresivniji od raka bazalnih stanica, svejedno raste sporo.

Neka ti najbolji prijatelj bude SPF

Kad je riječ o prevenciji ove vrste raka, prvo čega bi se trebala pridržavati jest izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu, a posebice sredinom dana, između deset i 15 sati, jer je ultraljubičasto svjetlo tad najjače. Kad si na suncu, svakako zaštiti kožu - nosi šešir, naočale, prozračnu košulju ili majice poludugih rukava, duže suknje i hlače. U borbi protiv UV zraka zasigurno će ti pomoći sredstva za zaštitu od sunca, a dm-ova linija Sundance nudi kvalitetne preparate sa zaštitnim faktorom koji bi trebala koristiti ljeti. 

No neka te ne zavaraju i oni oblačni dani ili snijeg, zrake vrebaju i u tim razdobljima. Pijesak, tlo i snijeg dobro reflektiraju UV zrake, a nisi u potpunosti sigurna ni ispod suncobrana. Ako si na plaži, važno je nanositi kremu svaka dva sata, ali i nakon plivanja. Svakako izbjegavaj solarije i redovito pregledavaj sumnjive madeže, ali i sve izrasline.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kampanja #izmjeriga, rezultat je suradnje dm-a i missZDRAVE, a klikom na stranicu možeš fotografirati i usporediti svaki sumnjivi madež te tako na vrijeme reagirati na potencijalnu opasnost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.