Zdravlje 18. kolovoza 2017.

Istraživanje pokazuje: Korisnici e-cigareta prije će prestati pušiti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za razliku od prijašnjih istraživanja, novo istraživanje pokazuje da je više od polovice korisnika e-cigareta prestalo pušiti duhanske cigarete u posljednjih 5 godina u usporedbi s 28% pušača koji nikada nisu koristili e-cigarete, prema istraživanju Columbia Universityja objavljenom u časopisu Addictive Behaviors.

Čini se kako se svakih nekoliko mjeseci pojavi nova studija koja je oprečna onoj prethodnoj. Naime, 2016. godine portal Muscle & Fitness objavio je studiju koja je pokazala da je u 28% slučajeva manja vjerojatnost da će korisnici e-cigareta prestati pušiti u odnosu na one koji puše samo duhanske cigarete. Sada, nakon više od godinu dana, novo istraživanje pokazuje upravo obrnute rezultate.

Možda te zanima... Znanstvenici otkrivaju najbolji način kako prestati pušiti Zdravlje

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Dok pitanja o učinkovitosti e-cigareta za prestanak pušenja ostaju, naši rezultati sugeriraju da česta uporaba e-cigareta može igrati važnu ulogu u prestanku pušenja ili prevenciji", rekao je Daniel Giovenco, glavni voditelj studije i profesor društveno-medicinskih znanosti.

Cigarete_1 Možda te zanima... Pogledaj što se događa tvom tijelu kada prestaneš pušiti Zdravlje

Na kraju, nakon uračunavanja niza čimbenika kao što su želja za prekidom, educiranosti, zdravstvenog osiguranja i dobi, istraživanje je pokazalo da je vjerojatnost da osoba prestane pušiti tradicionalne cigarete tri puta veća ako često koristi e-cigarete, u usporedbi s onima koji ih ne koriste.

Cigarete-Nikotin Možda te zanima... Mogući razlog zbog kojeg je nekim osobama teško prestati pušiti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.