Zdravlje 08. srpnja 2016.

Istine i zablude o pamćenju, konačna demistifikacija

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mehanizmi pamćenja intrigiraju i stručnjake i laike. Saznaj što je točno, a što nije. Primjerice točno je da kad jednom naučiš voziti bicikl znaš zauvijek. Stručnjaci tvrde da se senzomotorne vještine ne mogu zaboraviti, jer je potrebno puno ponavljanja da bi se svladale.

 

  • Tko jede ribu, ima dobro pamćenje - netočno, riba, kao i meso, ubraja se u namirnice koje pospješuju memoriju, alizahvaljujući proteinima koje sadrže. To, međutim, ne znači da onaj tko često konzumira ove namirnice automatski ima i dobro pamćenje.
  • Najbolje se pamti ono što se nauči napamet - netočno, znanstvenici tvrde da se najbolje pamti ono što se nauči s razumijevanjem. Pjesmice koje si naučila napamet u školi još uvijek pamtiš zahvaljujući melodičnosti stihova.
  • Memorija je sinonim za inteligenciju - netočno, stručnjaci odvajaju ova dva pojma. Inteligencija je skup mentalnih sposobnosti koje omogućavaju razumijevanje pojmova, dok je memorija biološka i psihička aktivnost koja mozgu pomaže da pohrani informacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.