Zdravlje Zdravlje žena 19. prosinca 2019.

Sasvim iskreno: 'Dvaput sam rodila, ali ova je bol jednostavno neopisiva'

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od migrene pati 10% ukupne populacije, ona češće pogađa žene nego muškarce, a točan se uzrok ovog stanja još uvijek ne može odrediti. U članku donosimo priču žene koja s migrenom živi već 30 godina

Napadaji migrene često su povezani s mjesečnicama i menopauzom, no također mogu biti uzrokovani drugim provokativnim čimbenicima kao što su: psihički stres, tjelesni napor, meteorološki uvjeti i nagle promjene vremena. U osoba koje su osjetljivije konzumiranje određene vrste namirnica također može isprovocirati napadaj, no na kraju svega toga pravi uzrok još uvijek nije poznat. Ono što o migreni sigurno znamo jest to da nije riječ o klasičnoj glavobolji jer ovo stanje uzrokuje puno intenzivniju i dugotrajniju bol. Neke osobe prije napadaja imaju klasične aure, odnosno predsignale, dok druge nemaju nikakve predznakove koji upućuju na pojavu migrene.

'Bol je jača nego na porodu'

Mirjana (54) sa simptomima migrene bori se od svoje 24. godine pa smo ju zamolili da nam detaljnije objasni kako je to živjeti s migrenom i ima li u svemu tome ikakvog pomaka nabolje. 

Migrena je užasna. Nemam nikakav predosjećaj kad će se dogoditi. Jednostavno me usred noći probudi intenzivna bol u glavi i tako sve krene… Još uvijek nisam otkrila koji je pravi razlog. Mnogi govore da je stres veliki faktor, no ja migrenu nisam mogla povezati s njim, ni s bilo čim drugim, kaže naša sugovornica te dodaje da do 24. godine nije ni znala što je glavobolja jer ju nije imala, no od tada se situacija znatno promijenila.

Kada netko kaže da popije tabletu jer ga boli glava, ja se smijem jer u mom slučaju tableta protiv bolova nema nikakvog učinka. Dvaput sam rodila, ali ova je bol jednostavno neopisiva. Ne postoji nešto konkretno s čim ju mogu usporediti. To je kao da vam netko nešto melje ili drobi u glavi, kaže Mirjana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

'Ne mogu normalno funkcionirati'

Kao i kod mnogih drugih ljudi koji su iskusili teži oblik migrene, Mirjana kaže da ju ovo stanje ponekad dovodi do toga da ne može normalno funkcionirati i obavljati svakodnevne obaveze.

Ponekad čak moram na hitnu po injekcije jer je bol neizdrživa. No, ono što te injekcije naprave jest to da nakon njih jednostavno otupim, ne osjećam bol, ali također ne mogu normalno funkcionirati. Hodam kao da propadam, objašnjava sugovornica i dodaje da je išla na sve moguće pretrage, no rezultati su uvijek bili u granicama normale te se konkretan uzrok njezina stanja još uvijek nije otkrio.

Ipak, naša sugovornica kaže da se zadnje četiri godine situacija poboljšala te da sada napadaje ima jedanput mjesečno, dok su se prije odvijali dva puta mjesečno te je svaki trajao 3 dana.

Srećom, sada su rjeđi, ali bol je i dalje jednako intenzivna. U trenutku napadaja trebam potpuni mrak, mir i tišinu. Jednostavno ne mogu čuti ni vidjeti nikoga, kaže Mirjana i dodaje da nitko ne može shvatiti koliko to boli pa tako nije mogla ni njezina okolina.

U početku nisu shvaćali težinu mog stanja, ali s vremenom su počeli, kaže naša sugovornica. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako olakšati simptome?

Ako i ti znaš nekoga tko ima migrenu, ili se pak sama boriš s njom, postoji nekoliko koraka koji ti u toj situaciji mogu pomoći. 

  1. Pazi što jedeš i piješ - u ovom je slučaju najbolje voditi dnevnik i zapisivati sve što pojedeš na dnevnoj bazi, ali i danima kada krenu napadaji migrene. Tako na kraju mjeseca možeš povezati konzumaciju određene hrane s pojavom migrene, kako bi ubuduće znala što izbjegavati. Uz to bi također trebala jesti redovito i ne preskakati obroke.
  2. Smanji unos kave - u studiji objavljenoj u kolovozu 2019. istraživači su proveli eksperiment u kojem su mjerili učinak kave na osobe koje pate od migrene. Rezultati su pokazali da je povećana konzumacija kave uzrokovala znatno veći broj migrena. Primjerice, oni koji su kavu konzumirali tri puta dnevno imali su učestalije napadaje od onih koji su konzumirali jednu do dvije.
  3. Budi oprezna s vježbanjem - redovita je tjelesna aktivnost važna, no kod nekih osoba ona može uzrokovati migrenu. Zato je najbolje posavjetovati se s liječnikom kako bi ti rekao koje vježbe možeš izvoditi.
  4. Meditiraj - stres bi trebao biti što manji, no s obzirom na to da je ponekad teško izbjeći takve situacije na poslu, probaj ga ukloniti meditacijom. Svaki dan, prije ili nakon posla, možeš odraditi jednu meditaciju kako bi opustila svoje misli i riješila se nepotrebne napetosti.
  5. Spavaj dovoljno! - vrlo je važno odspavati osam sati jer neispavanost može biti jedan od glavnih uzroka pojave migrene.
  6. Posjeti liječnika - migrena se može ublažiti ili pokušati spriječiti pa bi u tom slučaju svakako trebala razgovarati s liječnikom kako bi ti sugerirao određenu terapiju i dao dodatne savjete.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.