Zdravlje Prirodno liječenje 05. srpnja 2016.

Iskoristi sunce jer može popraviti tvoje zdravstveno stanje

Sunce1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobro su poznati biološki razlozi koji opravdavaju potrebu izlaganja sunčevoj svjetlosti. U davna vremena kada se većina poslova obaljvala na otvorenom, to nije predstavljalo problem. No, što se događa u današnje vrijeme?

Uglavnom, veći dio dana provodimo pod umjetnim osvjetljenjem – u uredima i drugim prostorijama bez prozora ili sa zaštitom od sunčevog svjetla. Zato nas ne bi trebali čuditi bezvoljnost, umor i neraspoloženje koji se javljaju tijekom radnog dana.
 
Zapravo, ovi simptomi su moguća posljedica nedostatka vitamina D koji naš organizam stvara pod djelovanjem sunca. Osim toga, deficit ovog vitamina dovodi se u vezu s depresijom, kroničnim bolovima, autoimunim bolestima i izraženim PMS-­om.
 
Inače, nedostatak vitamina se može nadoknaditi uzimanjem vitaminskog preparata, ali uz konzultaciju s liječnikom. Boravak na sunčevoj svjetlosti, u trajanju od samo 10 do 15 minuta, tri puta tjedno, sasvim je dovoljno za proizvodnju potrebne količine vitamina D.
Ipak, boravak na otvorenom nije koristan samo zbog stvaranja ove važne hranjive tvari. Brojne studije pokazuju da šetnje u prirodi značajno poboljšavaju stanja kod depresivnih ljudi. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.