Zdravlje Simptomi i pomoć 29. studenoga 2016.

Invazija parazita: ako imaš jači svrbež kože, odmah se javi liječniku!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osobe koje imaju izraziti svrbež, jači noću i na toplini te promjene na koži – ponajviše šake – odmah 
se moraju javiti liječniku.

Prema podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s jučerašnjim datumom prijavljeno je 1690 slučajeva oboljelih od te parazitne bolesti površinskog dijela kože koju uzrokuje grinja.

Svrbež nogu upućuje na proširene vene?

Pogodno za zarazu

To je za 250 više nego prošle godine, odnosno 686 više no 2014. godine. U odnosu na lani povećan je i broj epidemija. Ove godine ih je 28, prošle je bilo osam manje. Oboljelih od svraba najviše je u kontinentalnoj Hrvatskoj, a od ukupnog broja prijavljenih epidemija ove godine ih je sedam bilo u Zagrebu, no dvije su evidentirane i u Dubrovniku.

" Od 1991. do 2000. u prosjeku se prijavljivalo više od 2200 oboljelih od svraba, od 2001. do 2010. oko 560 prijava, tako da možemo reći da se izmjenjuju razdoblja povećanog broja prijava s razdobljima gdje se bilježi manji broj prijava. Činjenica je da liječnici kojima se oboljeli javljaju, ako u duljem razdoblju nemaju priliku dijagnosticirati bolest, na nju i ne posumnjaju te se ne postavi ispravna dijagnoza na vrijeme, što pogoduje širenju zaraze unutar obitelji, ali i u kolektivima. Često se upravo u obiteljskim epidemijama uoči problem kasnog prepoznavanja bolesti i pravilnog postavljanja dijagnoze, što onda rezultira širenjem bolesti", objašnjava dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju.

Promjene na koži, između prstiju, na trbuhu i na bedrima

Liječnik savjetuje da se osobe koje imaju izraziti svrbež, koji je jači noću i na toplini, te promjene na koži, ponajviše šake, između prstiju, na pregibu ručnog zgloba, laktovima, pazušnim naborima, trbuhu i unutarnjim stranama bedara – odmah jave liječniku. U žena su promjene na koži vidljive i na dojkama, u muškaraca na spolovilu, a kod djece mogu biti zahvaćena glava i vrat, dlanovi i tabani.

"Oboljelog treba odvojiti od drugih i odmah liječiti. Tretman je potrebno provesti istovremeno i kod osoba u bliskom kontaktu s oboljelim. Treba oprati donje rublje, posteljinu i odjeću koje je pacijent koristio tri dana od početka liječenja", savjetuje liječnik.

Što znače svrbež i prištići na vlasištu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.