Zdravlje Bolest s tisuću lica 14. siječnja 2020.

"Imam multiplu, ali mogu sve i želim to pokazati i drugima"

Foto: Igor Kralj (PIXSELL)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kristina Zrinka Kožul iz Splita, mlada je samohrana majka koja se hrabro nosi s dijagnozom multiple skleroze i pri tom želi pomoći i drugima kroz udrugu " MS Mogu sve", ali pri tom svom nastojanju nailazi na brojne prepreke.

"Oboljeli od multiple skleroze često se osjećaju nemoćno i depresivno, a kao posljedica svega toga u mnogim slučajevima dolazi i do raspada obitelji. Upravo zato sam osnovala udrugu 'MS Mogu sve' jer oboljelima želim ukazati da život ne prestaje kada se dobije dijagnoza. Želim im pomoći da shvate da nakon dijagnoze počinje jedan drugačiji život, život s puno ograničenja, ali i dalje život. Najbolje što oboljeli može napraviti jest prihvatiti ta ograničenja i prilagoditi se", priča Kristina Kožul (33) koja je multiplu sklerozu dobila prije osam godina nakon poroda.

Kad sam dobila dijagnozu bila sam mlada žena i majka

"Tri mjeseca nakon poroda počeo mi se mutiti vid na lijevom oku, to je bio prvi, a ujedno je i jedan od učestalijih simptoma MS-a"; kaže Kristina i nastavlja: "Sada, nakon gotovo osam godina od kada živim s bolešću mogu reći da sam je donekle prihvatila kao svoje stanje. Kažem, donekle jer MS je zaista bolest s tisuću lica i uvijek sprema neko iznenađenje. Može biti u mirovanju godinama i onda te odjednom 'pregazi' i onemogućiti gotovo u potpunosti. Svakim danom sve je više među oboljelima mladih osoba i to su uglavnom žene, od kojih su mnoge željele biti majke, a bolest ih je 'nokautirala', i to kako se kaže na samom početku života. Najviše suosjećam s njima jer sam to i sama prošla, bila sam mlada cura, mlada žena i mlada majka kada me zadesila ova bolest. I ja sam naravno mislila da mi je život gotov i kroz udrugu 'MS Mogu sve' želim poštedjeti druge da to isto prolaze sami.

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Foto: Igor Kralj (PIXSELL) Kristina Zrinka Kožul prošle godine na svecanoj 14. dodjeli nagrade Ponos Hrvatske za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu. Kristina Zrinka Kožul oboljela je od multiple skleroze, ali nije se predala. Skolovala se za pilates trenericu i sad trenira oboljele od iste bolesti. Tvrdi da su joj se najbolje stvari počele događati kad je prihvatila bolest i nastavila živjeti punim plucima

Kristina je Udrugu osnovala sa skupinom prijatelja koji također imaju dijagnozu MS-a. "Trenutno sam na terapiji lijekom koji uzimam preko HZZO-a, a kojeg oboljeli mogu tek od nedavno dobiti odmah po postavljenoj dijagnozi. Prije novog zakona, trebali ste imati tri otpusna pisma iz bolnice, odnosno tri snažne manifestacije bolesti da biste dobili lijek. Lijek je skup i novooboljelima su prvo davali najjeftiniji dok bolest još nije u svom punom zamahu, a tek kad progredira davali su skupi lijek.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Tako sam se i ja prvo bola injekcijama te dobila gadnu nuspojavu uslijed koje mi se oduzela lijeva strana tijela pa su me na hitnom prijamu vraćali u život. I to je uz ove koje sam navela još jedan od motiva za pokretanje Udruge", objašnjava Kristina i kaže da u godinu dana koliko Udruga postoji nisu uspjeli napraviti previše jer su volonterska neprofitna udruga.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

"Bilo bi divno kada bismo imali prostor da možemo vježbati pilates i razmjenjivati iskustva"

"Imali smo radionice meditacije i Krav maga, a u nekoliko navrata su nas došli masirati i fizioterapeuti. Prije blagdana organizirali smo druženje tijekom kojeg smo razmjenjivali iskustva i takvi susreti nam i najviše znače. Kao predsjednica udruge učinila sam koliko sam mogla kako bih prikupila sredstva za obilježavanje Dana Multiple skleroze koji se obilježava 26. rujna.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Zahvaljujući donaciji DM-a imali smo svoj štand tako da smo javnosti predstavili našu udrugu. Udruga teško funkcionira bez sredstava, primjerice nemamo niti laptop koji je neophodan za komunikaciju s potencijalnim suradnicima, sponzorima, volonterima. Dakle, imamo vrlo malo mogućnosti. Treba nam i prostor gdje bismo se mogli okupljati, družiti, vježbati što nam najviše znači i pomaže", priča Kristina.

 

U Splitu postoji državno Društvo multiple skleroze i koje pomaže oboljelima u sklopu određenih projekata. Kristina kaže da joj je Društvo omogućilo razgovor s liječnicom kad joj je to bilo potrebno i besplatan pokaz za javni prijevoz što joj je značajna pomoć. Kristina cijeni nastojanja Društva za MS, ali ona bi kroz udrugu "MS Mogu sve" željela osigurati još veću podršku oboljelima.

Možda te zanima... Moja ispovijest: "Kako sam izliječila multiplu sklerozu?" Zdravlje

"Za oboljele od MS-a fizička aktivnost je važna. Na Fitness učilištu školovala sam se za trenericu pilatesa pa bih rado držala sate za oboljele da imam gdje jer pilates je najbolja aktivnost za oboljela od MS-a budući da doprinosi koordinaciji, ravnoteži i rade mišićne skupine koje bolest najviše ugrožava", tumači Kristina.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      DeaCrna

      Postovanje.Inace sam za svaku pomoc za oboljele od MS-a jer je i sama imam ali iskreno me ovo malo razljutilo.Kakva je to pomoc u pilatesu i vjezbanjima ljudima koji su trajno fizicki osteceni (A takvih je jako puno),kakva je to pomoc ljudima koji su ovisni o drugima,ljudima koji ni do trgovine nemogu sami otic,ljudima koji su zavrsili na socijalnoj pomoci jer nisu sposobni za rad radi bolesti???

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.