Zdravlje Zdravlje žena 26. srpnja 2016.

Kako smanjiti višak androgenih hormona kod žena?

Depresivna-Žena
Foto: Thinkstock Svjetska zdravstvena organizacija prenosi da se dugi covid “pojavljuje kod osoba s vjerojatnom ili potvrđenom infekcijom SARS-CoV-2, obično 3 mjeseca od početka COVID-a 19, sa simptomima koji traju najmanje dva mjeseca i ne može se objasniti alternativna dijagnoza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čak 82 posto žena koje imaju višak androgena imaju i takozvani PCOS – sindrom policističnih jajnika, stanje kad su spolni hormoni neuravnoteženi iz još neutvrđenih razloga.

Žene s PCOS-om, koji je ključni uzrok neplodnosti, počinju proizvoditi više androgenih hormona, što uzrokuje pojavu određenih simptoma poput akni i pojačane dlakavosti. Androgeni su biokemijski temelji dominacije i pohote, i premda su prisutniji kod muškaraca nego kod žena, njihova prisutnost u točno određenoj količini presudna je za žensko zdravlje i blagostanje.
 

Smanjenje tjelesne težine pomaže

Neovisno o tome luče li ti se previše androgeni hormoni, imaš li PCOS, ili jedno i drugo, važno je izliječiti temeljne uzroke. Većina liječnika smatra da višak androgena utječe na ženski spol od tinejdžerske dobi do menopauze; međutim najnoviji podaci pokazuju da višak androgenih hormona puno ozbiljnije i dulje pogađa žene: od faze in utero do menopauze.
 
Rješenje su ciljane promjene životnog stila. Promjena životnog stila, koja se temelji na ciljanoj prehrani i tjelovježbi, pomoći će ženama kojima se pojačano luči androgen u razdoblju od dvanaest do dvadeset četiri tjedna. Najučinkovitija strategija za smanjivanje razine androgenih hormona u krvi jest gubitak tjelesne mase prijelazom na prehranu niskog glikemijskog indeksa bogatu vlaknima, smanjenje stresa i bavljenje jogom. Znamo da mršavljenje smanjuje otpornost na inzulin i preveliko lučenje androgenih hormona; program tjelovježbe ne treba biti ekstremnog intenziteta: svakodnevno hodanje žustrim korakom dvadeset minuta dovoljno je da izgubiš 7 posto tjelesne mase. Čak u adolescentica s PCOS-om mršavljenje uklanja neredovitost mjesečnica, normalizira razinu androgena i smanjuje čimbenike rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
 

Određene namirnice smanjuju razinu androgenih hormona

Promjenom prehrane smanji razinu androgenih hormona. Glikemijski indeks (GI) pokazuje u kojoj mjeri količina ugljikohidrata u određenoj namirnici povećava razinu šećera u krvi. Niski GI manji je od 55 (od ukupno 100). Primjerice, da bi stekla dojam, glikemijski indeks francuskog kruha (baguette) iznosi 95, a grejpa 25. Prehrana namirnicama niskog GI smanjuje razinu androgenih hormona do 20 posto. U jednoj studiji ispitanici na prehrani s niskim GI-em (25 posto proteina, 30 posto masnoća i 45 posto ugljikohidrata) nakon tjedan dana pokazali su nižu razinu IGF-1 (inzulinu sličan čimbenik ili faktor rasta), što je dobra vijest jer je IGF-1 poznat po tome da utječe na tri važna aspekta akni: rast stanica kože, proizvodnju androgenih hormona u stanicama kože i brzinu stvaranja loja.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.