Zdravlje 29. veljače 2016.

HPV se ne prenosi samo seksom!

Zenaaaa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema rezultatima novog istraživanja HPV se ne prenosi samo spolnim putem. U istraživanju objavljenom u magazinu Sexual Health, objavljeno je da je virus HPV-a otkriven u genitalnom traktu kod 51 posto žena. Na pitanje, kako je to uopće moguće, znanstvenici odgovaraju da se virus može prenijeti i stavljanjem ruku na genitalije, a moguće ga je dobiti i na ginekološkom pregledu

Virus je posvuda, ali ne treba paničariti

Znanstvenici odgovaraju da se virus može prenijeti stavljanjem ruku na genitalije (primjerice tijekom masturbacije, ili ako te partner dodiruje i slično), a osim toga otkrili su prisutnost virusa i u medicinskim ustanovama na raznim površinama. Kratko rečeno, možeš se zaraziti HPV-om tijekom posjete ginekologu ili odlaskom u teretanu.

Ovo otkriće zvuči uznemiravajuće, ali dr. Michael Cackovic ginekolog u Ohio State University Wexner Medical Center, tvrdi da to i nije veliko iznenađenje. "Postoji 100 tipova virusa HPV-a koji imaju različita djelovanja", kaže liječnik i naglašava: "HPV je posvuda". Istina je da je objektivno moguće dobiti HPV na ginekološkom pregledu ili u teretani, ali to ne znači da treba paničariti, savjetuje liječnik.

HPV više nije dokaz nevjere

"Na ginekološkom stolu se mijenjaju sterilni papiri na kojima leže pacijentice i redovito se dezinficiraju. Što se tiče zaraze u teretani najveća opasnost je ako nosiš vrlo kratke hlače pa ti genitalije dođu na sjedalo od bicikla, ali to možeš jednostavno spriječiti nošenjem adekvatnog donjeg rublja. Opasnost vreba i u sauni, ako se ne zaštitiš ručnikom." Cackovic je napomenuo da ovo istraživanje ima jednu pozitivnu stranu, a to je da monogamne žene, ako dobiju HPV ne trebaju odmah pomisliti da ih suprug vara jer su se mogle zaraziti i na drugi način. 

Pročitaj kako prehranom možeš kontrolirati HPV

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.