Zdravlje 27. svibnja 2016.

Pouzdana metoda za otkrivanje HPV-a

Hpv_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas je HPV (humani papiloma virus) aktualan jer ga najčešće povezujemo s nastankom karcinoma vrata maternice, iako, osim na genitalnom traktu (oba partnera), može izazvati promjene i u usnoj šupljini, respiratornom sustavu i na koži. Kod dijagnosticiranja PAPA-test može biti i negativan kod žena koje su HPV pozitivne. Za pouzdanu dijagnostiku HPV-a trebaju se koristiti druge metode

Može li se infekcija HPV-om (humanim papiloma virusom) dokazati PAPA-testom?

Test po Papanicolaou je primarno citološki test, dakle citolog promatra stanice u uzetom razmazu. Svjetlosnim mikroskopom, koji se pritom koristi, nije moguće prikazati virus, ali citolog može vidjeti promjene koje mogu ukazati na prisutnost virusa. To objašnjava zašto su subkliničke infekcije 10 do 30 puta češće od citološki dokazanih. Dakle, PAPA-test može biti i negativan kod žena koje su HPV pozitivne. Za pouzdanu dijagnostiku HPV-a trebaju se koristiti druge metode (testovi hibridizacije DNK-a), kojima se dokazuje prisutnost, ali i grupna pripadnost virusa s obzirom na njegov onkogeni potencijal.

Kako se zaštititi od HPV infekcije?

Smatra se da je uvijek potreban kontakt da bi virus ušao u organizam (dakle, virus se ne prenosi zrakom i slično). Danas, međutim, pretpostavljamo da je za ulaz neophodno i postojanje oštećenja na sluznici ili koži koje "otvara virusu vrata". Stoga, teoretski, ne mora svaki kontakt s nositeljem virusa završiti bolešću. Zaštititi se možemo izbjegavanjem rizičnih odnosa (osobito mlađe osobe čiji je epitel osjetljiviji), korištenjem prezervativa (premda neke novije studije ukazuju na moguću prisutnost HPV-a i na stidnim dlačicama partnera), te preventivnim cijepljenjem (imajući na umu da dvovalentno cjepivo sigurno štiti samo od dva (najčešća) onkogena virusa, a četverovalentno i protiv dva neonkogena virusa (o mogućem unakrsnom djelovanju na ostale viruse zasad još nema dovoljno sigurnih kliničkih dokaza). Prema tome i dalje vrijedi ona stara poslovica: "Oprez je majka mudrosti."

Može li se upala prouzročena HPV-om potpuno izliječiti?

Virusi žive unutar stanica, pa zato nisu dostupni djelovanju antibiotika (molekula lijeka ne može proći staničnu membranu). To je glavni razlog zašto brojni pokušaji liječenja HPV-a nisu dali osobite rezultate. Međutim, naš imunološki sustav je onaj koji može uništiti svakog "napadača", pa tako i viruse. Pokazalo se tako da su testovi na HPV postali negativni nakon 4,8 mjeseci kod 50 posto žena s prethodno dokazanim neonkogenim virusom, a kod žena s onkogenim virusom nakon nekih 8 mjeseci. To nam govori da infekcija HPV-om može biti prolazna, pa stoga pozitivan rezultat testa na HPV ne treba izazvati paniku, već nalaže dodatni oprez i daljnju obradu.

Osim genitalnog području, može li HPV zahvatiti i druge dijelove tijela?

Danas je HPV (humani papiloma virus) aktualan jer ga najčešće povezujemo s nastankom karcinoma vrata maternice, iako, osim na genitalnom traktu (oba partnera), može izazvati promjene i u usnoj šupljini, respiratornom sustavu i na koži. HPV se može prikazati elektronskim mikroskopom, ali u svakodnevnoj praksi za dokazivanje se koriste hibridizaciju njegove DNK-a. Do danas je izolirano preko 150 tipova. S obzirom na onkogeni potencijal, dijele se u skupinu visokog i niskog rizika. HPV spada u latentne viruse, što znači da po ulasku u stanicu može neko vrijeme mirovati, ne pokazujući nikakve znakove infekcije. Opasnost nastupa kada virus dio svojeg genoma ugradi u genom stanice domaćina i time počne mijenjati njezine funkcije.

Doznaj kako prehranom možeš kontrolirati virus HPV-a

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.