Zdravlje 16. prosinca 2011.

Hipohondrija: prava ili umišljena bolest

Hipohondrija-1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Tanja već se deset godina bori s hipohondrijom. Iako je potražila stručnu pomoć u više navrata i dalje se boji da će se razboljeti te je postala zatvorenica svog doma. Savjet o liječenju hipohondrije te učinkovitosti homeopatskih lijekova dala joj je homeopatkinja, dr. Sanja Žamić

Pitanje čitateljice

'Već 10 godina imam problem sa strahovima i hipohondar sam. Išla sam kod raznih psihijatara i pila lijekove, no nije mi bolje - i dalje završim na hitnoj zbog straha, a zapravo mi nije ništa. Nalazi su mi u redu, ali ja se i dalje bojim bolesti.

U početku osjećam nesvjesticu, vrti mi se i mislim da ću umrijeti. Kad mi netko kaže da je bolestan, ja tu bolest odmah počnem osjećati i idem kod doktora. Postala sam zatvorenica svog doma jer od straha ne mogu izaći van, a imam malo dijete i bojim se ostati sama u kući.

Sad trenutno pijem Xanax od 0,25, ali mi ne pomaže. Psihijatrica mi je dala i Seroxat, ali ga nisam htjela piti zbog straha od nuspojava. Jedan mi je psihijatar savjetovao da kupim Anxiety stress relief i to sam pila tjedan dana, ali nisam se osjećala bolje. Treba li te homeopatske lijekove duže koristiti da bi imale svoj učinak?', pita Tea.

Odgovor stručnjaka

Pretjerano obraćanje pažnje na neke simptome ili osjećaje naziva se hipohondrija. Kod iscjeljivanja homeopatijom uzima se cjelokupnost fizičkog i psihičkog stanja tako da ne postoji jedan lijek za neku bolest. Dakle, izuzetno je važan razgovor s pacijentom gdje se određuje kojem tipu konstitucije ta osoba pripada.

Primjerice, u tvom slučaju homeopat bi istaknuo kao važne simptome: strah od bolesti i smrti, strah od izlaska, te osjećaj da će pasti u nesvijest. Normalno je kod ovakvog stanja da osoba zatraži pomoć liječnika jer ona zaista i osjeća te simptome. Oni ukazuju na duboki osjećaj nesigurnosti u okolini u kojoj živi. S obzirom da ovakvo stanje traje preko deset godina, jasno je kako je potreban duži tretman i stalan nadzor.

Anxiety stress relief -granule zamišljene su za samopomoć kod tretiranja blažih poremećaja. Mogu donijeti olakšanje, ali su napravljene u preblagoj potenciji, te ne mogu riješiti teže slučajeve. Potrebno ih je uzimati i duže od navedenih sedam dana.

Psihički i fizički simptomi

U praksi sam se susrela sa više ovakvih slučajeva. Tražeći pomoć svojim pacijentima naišla sam i na ovu skupinu lijekova koji se upotrebljavaju više od 200 godina. Zanimljivo je da su svi lijekovi testirani na liječnicima dobrovoljcima. Kod nekih pacijenata su nestali svi simptomi koji tu osobu ograničavaju.

Pokazat ću jednim primjerom kako to izgleda kod osobe koja je konstitucijski tip Arsenicum album. Ovakve osobe osjećaju veliku nesigurnost u okrutnom svijetu oko njih. Imaju izražen strah kada su same, tako da im je potreba za društvom prenaglašena. Obično su perfekcionisti i lakše im je ukoliko je svaki predmet stavljen na svoje mjesto.

Ne podnose prašinu do te mjere da mogu razviti i alergiju na nju. Pate od mnogo strahova. Primjerice, boje se bolesti, uskih prostora, liftova, smrti. Često su odjeveni u crno jer im je glavna preokupacija smrt. Mogu biti vrlo sebični, posesivni i pate od neugodnog nemira. Od fizičkih simptoma pate često od vrtoglavice, svrbeža kože glave, suhoće usana, nelagode u probavnom traktu, a mogući su i proljevi.

Potraži stručnu pomoć!

Uzimanjem odgovarajućeg lijeka svi ovi simptomi postepeno blijede dok ne nestanu. Homeopat koji vodi osobu educiran je trogodišnjim do petogodišnjim studijem za vođenje slučajeva i određivanja koncentracije lijeka. Nadam se da ćeš se uz stručnu pomoć riješiti svih simptoma.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ancha2505
   ancha2505

   moji doma baš ne žele prihvatiti da se ja stvarno bojim. njima je to smiješno i smatraju dječjim strahom. tako da pomisao da bih trebala stručnjaka je po njima apsurdna..

  • Default avatar -
   Clara25

   Joj pa tebi uopće nije lako :-/ a zašto ne potražiš pomoć psihoterapeuta? Sigurno bi ti barem donekle mogao pomoći...

  • Avatar ancha2505
   ancha2505

   hipohondrija je gadna stvar... imam 17 godina i patim od hipohondrije i patofobije od 13. godine. jedini problem je što ne mogu stalno tražiti da me se vodi liječniku jer sam već opće poznata po tim strahovima, što dovodi do toga da me za svaku "novo samodijagnosticiranu" bolest strah drži jako dugo, dok ne nađem zamjensku. kada nekome priznam taj problem, obično završim ismijana. jako dugo sam željela studirati medicinu (i još me uvijek privlači), no imam osjećaj da zbog te hipohondrije s novim znanjima o bolestima bih doživljavala pakao jer je tako počelo već na prvim satovima biologije u osnovnoj školi.

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.