Zdravlje 13. listopada 2015.

Prirodni pripravci protiv herpesa

Herpes
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Virus herpesa simplexa tip 1  vezan je za infekciju usnica, usta i lica te se naziva i oralni herpes. Prenosi se slinom (poljupcima), zaraženom hranom i pićem te kašljanjem i kihanjem. Stanje ćeš si olakšati, ako u tamnu bočicu od 10 ml nakapaš 20 kapi eteričnog ulja ravensare te dopuniš s biljnim uljem tamanua (Calophyllum inophyllum) ili maceratom gospine trave (kantariona)

Pripravak protiv herpesa

Virus herpesa simplexa tip 1 (HSV-1) vezan je za infekciju usnica, usta i lica te se naziva i oralni herpes. Prenosi se slinom (poljupcima), zaraženom hranom i pićem te kašljanjem i kihanjem. "Stanje ćeš si olakšati ako u tamnu bočicu od 10 ml nakapaš 20 kapi eteričnog ulja ravensare te dopuni s biljnim uljem tamanua (Calophyllum inophyllum) ili maceratom gospine trave (kantariona)

Može poslužiti i suncokretovo te maslinovo ulje. Snažno promućkaj i u tankom sloju mješavinu više puta na dan nanesi na virusom zahvaćeno područje. U manje od 24 sata trebala bi osjetiti poboljšanje. Ova mješavina (osobito, ako je napravljena u tamnu ulju) bit će izvrsna i protiv bradavica kože izazvanih humanim papiloma virusom (HPV)", savjetuje aromaterapeut Saša Radulović, voditelj udruge Anias de Moras.

200 virusa prehlade i gripe

U jesen na nas vreba dvjestotinjak virusa koji izazivaju simptome prehlade i gripe. No neizbježno šmrcanje, začepljenost i otežano disanje kroz nos, kašalj praćen grloboljom, povišenu temperaturu te snažan umor i opću slabost organizma može ublažiti - fitoaromaterapija. Pojedina eterična ulja i cijeli spektar biljaka, koje ne samo da smanjuju tegobe, nego i podupiru mehanizme čišćenja te potiču prirodnu obranu imuniteta, moguće je dugotrajno primjenjivati pri kroničnim upalama, i to bez nuspojava.

Uz izražena antivirusna i antibakterijska svojstva, neka eterična ulja idealna su za upotrebu u aroma lampicama ili još bolje – difuzerima - koji ne zagrijavaju i frakcioniraju eterično ulje. Eterična ulja se tada raspršuju u sitne kapljice u cijelosti pa difuzori brže ispune prostoriju ugodnim i ljekovitim mirisom eteričnih ulja te pritom olakšavaju mnoge dišne tegobe, savjetuje Radulović.

Čudesna svojstva ravensare i čajevca

Dva eterična ulja koja imaju nevjerojatno moćan antivirusni i antibakterijski učinak su ravensara (Cinnamomum camphora) i čajevac (Melaleuca alternifolia), a koristi ih se u uljnim mješavinama za dermalno umasiravanje na prsa i leđa (područja između lopatica). "Prilikom prvih simptoma gripe ili virusnih infekcija ravensara uspješno zaustavlja ili ublažava razvoj bolesti, dok je čajevac mnogima poznat kao sigurno i blago, imunostimulirajuće i protuinfektivno, eterično ulje", objašnjava Radulović.

Pogodna za liječenje infekcijskih bolesti dišnog sustava su i niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia) te kajeput (Melaleuca cajuputi). Oba eterična ulja djeluju blagotvorno i ljekovito na dišni sustav. "Niauli cineol odlikuje još i izvanredan antivirusni i antibakterijski učinak. Stoga, korišten u preventivne svrhe može spriječiti samu pojavu bolesti. Kajeput, koji također snažno djeluje protiv virusa i patogenih bakterija, osobito je namijenjen za liječenje dišnih tegoba kod djece zbog blagosti i neiritativnosti za kožu", objašnjava aromaterapeut.

I eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) eterično je ulje koje je još prije nekoliko stotina godina medicina prihvatila kao izvanredno antiseptično ulje baktericidnog i protuupalnog djelovanja. Eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) ima izraženo protuvirusno i ekspektorirajuće djelovanje, no pogodniji je za djecu. "Češće se koristi kod infekcija gornjih dišnih puteva. Uvijek se ponovno iznenadim kako je miris eukaliptusa globulusa ili radiate moćan saveznik u ranim poslijepodnevnim satima kad koncentracija popusti. Ovo je ulje odlično u izradi mješavina za difuzer ili masažu za iscrpljene i čestim prehladama sklone ljude", zaključuje Radulović.

Za masažu

Pomiješaj 50 ml hladno prešanog i nerafiniranog biljnog ulja (primjerice makadamije) i ukapaj 50 do 100 kapi odgovarajućih eteričnih ulja (poput ravensare ili jednog od eukaliptusa). Kod djece i osoba osjetljivije kože preporučuje se dvostruko manja količina eteričnih ulja (50 ml biljnog ulja i oko 30 kapi eteričnih ulja).

Protiv kašlja

Eterično ulje origana (oprez pri doziranju!) snažno djeluje protiv bakterija streptokok, stafilokok i Escherichie coli. Ulje ružmarina kemotip verbenon pomaže kod kašlja i smanjuje produkciju sluzi u plućima, kaže aromaterapeut Saša Radulović.

Za inhalaciju sinusa

Začepljene sinuse inhaliraj (difuzeri i suha inhalacija na papirnatoj maramici) eteričnim uljima eukaliptusa globulusa i paprene metvice do tri puta na dan
Eterična ulja nikada ne stavljaj direktno na kožu, miješajte ih s baznim uljima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.