Zdravlje Prirodno liječenje 25. lipnja 2019.

Biljke koje 'ukroćuju' štitnjaču i uravnotežuju hormone

Tinktura
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kod usporenog rada štitnjače i u organizmu je sve usporeno Tlak je niži, usporena probava sa zatvorom, sporiji otkucaji srca, umor, pospanost, neaktivnost, suha koža, lomljiva kosa, grublji glas. Fitoterapijom je potrebno probuditi organizam, ubrzati cirkulaciju, djelovati na stanice štitnjače.

Čaj ili kapi od koprive, ružmarina, maslačka, imele, majčine dušice ili timijana pomoći će da se štitnjača dovede u ravnotežu.

Htjela bih danas nešto napisati o hipotireozi, problemu s kojim se svakodnevno susrećem u radu sa svojim pacijentima. Štitnjača je endokrina žlijezda koja je sa svoja dva režnja smještena na vratu, lijevo i desno od dušnika. Luči hormone T3 - trijodtironin i T4 - tiroksin. Pod utjecajem je hipofize koja luci TSH tireotropni stimulirajući hormon i tako kontrolira rad štitnjače. Ako štitnjača slabo radi i ne luči dovoljnu količinu T3 i T4, onda će hipofiza lučiti sve više i više TSH i tako poticati štitnjaču. Stoga su kod hipotireoze vrijednosti hormona štitnjače niži od normale, a TSH je viši od 5.

Bolesti štitnjače i Hashimoto sindrom | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Bolesti štitnjače pogađaju milijune ljudi širom svijeta, uzrok su značajnih poremećaja zdravstvenog stanja i smanjuju kvalitetu života

Simptomi i terapija

Kod usporenog rada štitnjače i u organizmu je sve usporeno. Tlak je niži, usporena probava sa zatvorom, sporiji otkucaji srca, umor, pospanost, neaktivnost, suha koža, lomljiva kosa, grublji glas. Fitoterapijom je potrebno probuditi organizam, ubrzati cirkulaciju, djelovati na stanice štitnjače. Čaj ili kapi od koprive, ružmarina, maslačka, imele, majčine dušice ili timijana pomoći će da se štitnjača dovede u ravnotežu.

Dnevno je potrebno popiti litru čaja i u čaj za početak dodati 50 kapi tinkture od imele i nevena. Na vrat se stavljaju oblozi od hrastove kore i nakon toga se sve namaže s masti od kadulje, timijana, propolisa. Za suhu kožu i kosu mogu se primijeniti i kupke u jabučnom octu. Otprilike dva puta tjedno, bez dodatnog ispiranja čistom vodom.

Hashimotov tireoiditis je upala štitnjače

To je upala štitnjače, pri čemu organizam iz do sada još nepoznatih razloga stvara antitijela i tim antitijelima napada sam sebe, tj. svoju štitnjaču. Uz prisutnu upalu u tkivu štitnjače, kao i općenito kod hipotireoze na pregledu se može naći jedna li više cista ili poneki čvor. Fitoterapija je i u ovom slučaju ista kao i za hipotireozu, jer je i Hashimotov tireoiditis - hipotireoza, no kako je to i autoimuna bolest u čaju i tinkturi nećemo upotrijebiti niti neven niti imelu jer su to biljke koja pojačavaju imunitet, a to nam ovdje ne treba.

Hipotireoza, a i Hashimoto često su prisutni u preko 80 posto slučajeva i kod problema s neredovitim ciklusima i policističnim jajnicima - PCO. Naime, neravnoteža estrogena i progesterona te muških spolnih hormona testosterona, odražava se negativno i na hipofizu i na štitnjaču. U jajnicima se stvara mnoštvo folikula, ali nezrelih, a zbog manjka progesterona nisu u stanju sazreti, izbaciti jajnu stanicu pa stoga nema niti redovitog ciklusa niti ovulacije.

U ovom slučaju potrebno je napraviti kompletniju terapiju, pa svojim pacijenticama pripremam čaj od nevena, vrkute, vrkute, konopljike, peršina, bazge, stolisnika, koprive, timijana, kadulje... Dakle, to je kombinacija dobra i za štitnjaču i za jajnike tj. za što bolju hormonalnu ravnotežu. Uz čaj se piju dvije različite tinkture, jedna tijekom prve polovice ciklusa, ako ga ima, a druga tijekom druge polovice ciklusa. Ako menstruacije uopće nema, kapi se piju naizmjenično po dva tjedna.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mast za lokalnu primjenu

S masti se maže vrat tj. djelujemo lokalno na štitnjaču, a u donji dio trbuha maže se krema koja će se resorbirati za 5  do 10 minuta i lokalno nam u područje maternice i jajnika dovesti ljekovite tvari za hormonalnu ravnotežu, bolju cirkulaciju, a smirivat će i upale. Primjerice ružmarin, lavanda, čempres, kadulja, bor, kantarion, neven... Čaj i kapi se piju svaki dan, redovito, kroz najmanje šest mjeseci, a krema se maže dva puta dnevno u donji dio trbuha. U ovom slučaju mogu nam pomoći kupke u kadulji, lavandi i boru, a možemo dodati i jabučni ocat ako su prisutne i blaže bakterijske ili gljivične upale jer ocat svojom prirodnom kiselinom našoj koži i sluznici vraća i prirodni pH oko 5, 5.

Za ravnotežu hormona u organizmu, važna je i prehrana. Pročitaj koje to namirnice osiguravaju dobar imunitet tijekom cijele godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.