Zdravlje 04. studenoga 2016.

Gotovo tisuću sudionika na kongresu Hrvatskog kardiološkog društva u Zagrebu

Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na konferenciji za medije koja se održala u Hotelu Westin najavljen je program 11. Kongresa hrvatskoga kardiološkog društva – najvažnijeg znanstveno-stručnog skupa u hrvatskoj kardiovaskularnoj medicini koji se održava svake dvije godine i okuplja veliki broj kardiologa i srodnih stručnjaka iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta.

Budući da su kardiovaskularne bolesti vodeći globalni i nacionalni medicinski problem, ali i zbog atraktivnosti znanstvenog programa, Kongresu će nazočiti više od devet stotina sudionika. Zbog toga, ovogodišnji Hrvatski kardiološki kongres pripada među najveće i najznačajnije znanstvene skupove kako u hrvatskoj medicini tako i u hrvatskoj znanosti općenito. 

Najveće recentno nacionalno okupljanje u hrvatskoj medicini i znanosti

Predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva te ujedno i predsjednik 11. Kongresa Hrvatskoga kardiološkog društva, akademik Davor Miličić na konferenciji za medije je izjavio: “Kongres je vjerojatno najveće recentno nacionalno okupljanje u hrvatskoj medicini i znanosti, a zahvaljujući snažnoj podršci vodećih globalnih kardioloških udruga – Svjetske kardiološke federacije i Europskoga kardiološkog društva, nastupa čelnika tih udruga kao i niza ostalih europskih i drugih inozemnih nacionalnih kardioloških udruga i radnih skupina, Kongres predstavlja i značajan međunarodni znanstveno-stručni događaj.“

 | Author: Promo Foto: Promo

Nacionalni znanstveni odbor Kongresa sastoji se od sedamdeset pet vodećih domaćih kardiologa, kardiokirurga, hipertenziologa, dijabetologa, vaskularnih radiologa i kardiovaskularnih epidemiologa, a međunarodni znanstveni odbor od četrdeset jednoga gosta iz niza Europskih zemalja i SAD-a, među kojima su i neka od najuglednijih imena svjetske kardiologije.

Visoki krvni tlak je opasniji za srce kod ženske populacije

Govorit će se i o temama iz kardiologije za liječnike obiteljske medicine

Tu su još i zajednički simpoziji hrvatskih kardiologa s kolegama iz Turske, zatim sa sudionicima znanstvenog projekta posvećenoga infarktu miokarda u tranzicijskim zemljama Europe sa sjedištem na Sveučilištu u Bologni, sastanak nukleusa prestižne Europske radne skupine za koronarnu patofiziologiju i mikrocirkulaciju, Međunarodni simpozij o prirođenim bolestima srca u odraslih, Odabrane teme iz kardiologije za liječnike obiteljske medicine, Hrvatsko-bosanski simpozij iz područja “E-kardiologije“ te Simpozij na svečanosti otvaranja Kongresa u počast Europskome kardiološkom društvu.

Pored posebnih simpozija i predavanja pozvanih predavača u okviru tematskih sekcija, na Kongresu će biti prikazano oko stotinu osamdeset odabranih izvornih priopćenja u obliku usmenih ili posterskih prezentacija, a održat će se i atraktivno natjecanje mladih kardiologa u prikazivanju najzanimljivijih slučajeva iz kliničke prakse. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Kongres Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara

Usporedno s nacionalnim Kardiološkim kongresom održavat će se i Kongres Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, čime se Hrvatsko kardiološko društvo potvrdilo kao vodeća liječnička udruga u Hrvatskoj koja okuplja i srodne medicinske sestre i tako pridonosi razvoju Hrvatskoga sestrinstva. Na sestrinskome Kongresu, kao i liječničkome, nazočit će vodeće osobe u Europskome društvu kardioloških medicinskih sestara

Svečano otvaranje Kongresa održalo se u četvrtak, 3. studenoga u 18 sati u Kristalnoj dvorani Hotela Westin, a svečanosti su nazočili ministar zdravstva Republike Hrvatske, predsjednik HAZU, tajnik Medicinskog razreda HAZU i više akademika, rektor Sveučilišta u Zagrebu, dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta te predsjednici Hrvatskoga liječničkog zbora i Hrvatske liječničke komore.

Otkrivamo vježbe za zdravo srce

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.