Zdravlje Ljeto bez tegoba 17. srpnja 2023.

Godišnji odmor bez mučnine, nadutosti i probavnih teškoća

piknik na plaži
Foto: Pexels Uvođenjem probiotika u prehranu osigurajte sebi i obitelji bezbrižno ljetovanje

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeti posežemo i za onim zalogajima koje si inače ne dopuštamo, evo koraka kako da se gozbe ne pretvore u probavne probleme

Ljeto je vrijeme za uživanje i odmor, no planove nam mogu poremetiti probavne tegobe. Ljetne temperature mogu utjecati i na kvalitetu hrane koju konzumiramo, ali i na sam probavni sustav. Vrućina ga, naime, može usporiti, učiniti osjetljivijim, a manjak energije učiniti tešku i začinjenu hranu nepodnošljivom. Ako pritom već imamo zdravstvene probleme, ljetne zabave, izleti i putovanja mog postati izazov. Ljeti su, naime, teškoće poput nadimanja, mučnine, bolova u trbuhu, ali i trovanja hranom i proljeva češće. Iako nas ljeti sa svih strana mame ljetne delicije od sladoleda, slastica do mesa s roštilja, kao i hladni napici, vodite se osnovnim pravilima kako odmor ne bi bio upropašten.

Uravnotežite prehranu

Iako ćemo ljeti češće nego inače posegnuti za usputnim zalogajima koji nas mame na plažama ili uličnim štandovima, ovo je vrijeme kada treba dodatnu pozornost posvetiti zdravoj prehrani, koju treba planirati. Prednost treba dati dobro opranom i po potrebi termički obrađenom voću i povrću, a posebno onom s visokim udjelom vode poput lubenica, krastavaca, rajčica jer će nas držati hidriranima što je jednako važno za probavni sustav kao i stanje cijelog organizma. Vodite računa kako skladištite hranu koja se pod utjecajem topline može vrlo brzo pokvariti što odmor može pretvoriti u muku. Unosite dovoljno vlakana tijekom ljeta jer će to olakšati probavu te smanjiti osjećaj težine koji mnogi iskuse s podizanjem temperature.

Pijte dovoljno vode

Dehidracija može poremetiti rad cijelog tijela, a posebno se vrlo brzo dogodi ljeti kad tijelo treba dodatnu tekućinu da bi se rashladilo. Manjak vode može otežati probavu i apsorpciju nutrijenata iz hrane. Pravilna hidratacija će smanjiti i osjećaj pregrijanosti, zato pijte najmanje osam čaša vode dnevno.

Izbjegavajte začinjenu hranu

Ona može izazvati nelagodu i težinu, ali pridonijeti upali crijeva kod osjetljivih osoba. Osim toga, začinjena hrana pojačava dojam pregrijanosti što može iscrpiti organizam. Zato si tijekom najviših temperatura uskratite prženu hranu i brzu hranu poput burgera i pizze, a prednost dajte salatama i kuhanim namirnicama.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Redovito vježbajte

Iako intenzivna fizička aktivnost nije preporučljiva tijekom velikih vrućina, u jutarnjim ili večernjim satima redovita umjerena rekreacija, poput hodanja, joge ili bicikliranja je blagotvorna. Fizička aktivnost potiče peristaltiku crijeva i redovito pražnjenje što pridonosi zdravlju probavnog trakta.

Jedite manje obroke

Imate li osjetljiv želudac, ljeti obavezno hranu podijelite na obroke manje od uobičajenih. To će olakšati probavu, smanjiti težinu i ukloniti rizik od žgaravice i nadimanja te olakšati regulaciju svih tjelesnih procesa tijekom najvećih žega.

Konzumirajte probiotike

Koji god izazov postojao u probavnom sustavu, probiotici mogu olakšati nelagodu. Sojevi dobrih bakterija pomažu uspostaviti ravnoteže u crijevima što će pridonijeti izlječenju i umirenju većine tegoba povezanih s utjecajem ljetnih vrućina. Probiotike možete unijeti konzumirajući određene vrste hrane poput jogurta, kefira i kombuche ili uzimanjem dodataka prehrani.

Dodatak prehrani Bulardi je prvi i najprodavaniji Saccharomyces boulardii u Hrvatskoj i riječ je o jedinom soju koji se može uzimati istovremeno s antibioticima. Naime, ovaj soj se razlikuje od ostalih jer nije bakterija, već probiotički kvasac. 
 | Author: Svakako kutijicu ubacite u svoju prtljagu za ugodno i bezbrižno ljetovanje i ne brinite hoće li izdržati put - garantirana je deklarirana koncentracija do samoga kraja roka uporabe. Također, ovaj Bulardi je jedini na tržištu s inovativnim aTECH pakiranjem koje osigurava kvalitetu proizvoda zahvaljujući laminiranoj foliji i dodatku inertnog plina, koji sprječavaju štetni utjecaj faktora iz okoliša.
 | Author:
Kvalitetu garantira Probiotic Excellence centar, a više informacija o probioticima, kao i općenito zdravlju probave pronađite na probiotic.hr. Proizvode pronađite u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.