Zdravlje 16. prosinca 2020.

Frizerka otkriva kako odabrati proizvode za njegu i pomažu li proteinske maske?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što našoj kosi treba tijekom zimskih mjeseci, kako odabrati idealnu masku za svoju kosu, što znače bijeli rascvjetali vrhovi, jesu li za tvoju kosu dobri 2 u 1 i 3 u 1 proizvodi i kome stvarno trebaju proteinske maske u članku otkriva frizerka Valentina Tuđman.

Našoj suradnici smo postavili 3 ključna pitanja za njegu kose zimi.

mZ: Došla nam je zima, kakve šampone i tretmane za kosu koristiti?

S dolaskom hladnijeg vremena, kosa kao i koža izloženi su negativnim vanjskim utjecajima. U narodu se kaže da “kapa glavu čuva”, pa tako zimi kao i ljeti nošenje kape odnosno šešira, može donekle zaštititi kosu od isušivanja. Nažalost, ako kosu već ne uništi hladnoća, onda će ju zasigurno uništiti petljanje i elektricitet koji se često događaju ispod kape, posebice ako kapa nije od čistog pamuka. Što možeš napraviti? Nekoliko savjeta o njezi kose u ovim hladnim zimskim mjesecima dala nam je frizerka Valentina Tuđman.

 | Author: Valentina Tuđman Foto: Valentina Tuđman

"Najbolja zaštita je tretman dubinske hidratacije i vraćanje polipeptida u samu sredinu vlasi, odnosno u medulu kose. Polipeptidni lanci su zapravo vezivno tkivo u samoj srži kose. Djeluju na način da podebljavaju vlas i vraćaju joj elastičnost te na taj način rješavamo  problem zapetljane, isušene i lomljive kose. Takvi profesionalni tretmani štite kosu 4-6 tjedana, ovisno o proizvodima kojima kosu nastavljaš njegovati kod kuće. Polipeptidi su dobiveni iz graška, koji se pokazao kao pravi majstor u obnovi kose. Nakon tretmana kosa nije neukrotiva te ne leti bez volumena i kontrole. Naprotiv punija je i čvršća pa se tretman preporučuje i za tanku kosu. Za kućnu njegu najbolje je koristiti proizvode bez sulfata, parabena, soli, aluminija i formaldehida. Nakon tretmana dovoljno je jednom tjedno tretirati kosu maskom, a ukoliko ju pereš više puta tjedno, tada  jednom tjedno stavi masku, a ostala pranja koristi regenerator", kaže Valentina Tuđman, vlasnica Frizerskog salona "Valentina" u Bisačkoj ulici 10 u Zagrebu.

mZ: Na policama sve češće nalazimo proteinske maske. O kakvim se proteinima radi?

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

"Razlika između proteinskih i keratinskih maski uopće ne postoji. Keratin je protein koji je sastavni dio vlasi - čak do 85 % vlasi jest keratin. Samim time, razlika može biti samo u vrsti proteina. Često se koristi protein svile, sojin protein, a rjeđe protein životinjskog porijekla. U narodu, često kruži priča da se bijeli rascvjetali vrhovi pojavljuju onda kada u organizam ne unosimo dovoljno proteina. U tome ima istine jer protein je sastavni dio vlasi. Svakako preporučujem korištenje proteinskih proizvoda za kosu. Možete ih koristiti naizmjence; jedno pranje sojin protein, a sljedeće keratin. Za kosu bez volumena protein je pravi spas, efikasno ulazi u vlas i daje volumen koji može trajati do 72 sata, koliko je potrebno da se razgradi u kosi".

mZ: Sve je veći trend korištenja 2 u 1 i 3 u 1 proizvoda za kosu. Jesu li takvi proizvodi zaista dobri za kosu?

"Maska koja se koristi na mokru i suhu kosu je odlična stvar posebno za suhe i kovrčave kose. Maska koja se stavlja na mokru kosu olakšava raščešljavanje, hrani kosu i zaglađuje vlas. S druge strane, maska se na suhoj kosi može koristiti kao proizvod za stiliziranje s kojim u trenu možemo popraviti neželjeni frizzi efekt na kovrčavoj kosi te zagladiti nestašne suhe vrhove.

Kada govorimo o 2 u 1 ili čak 3 u 1 proizvodima, mislim da su oni odlično rješenje za muškarce, koji su praktičniji i nemaju volje koristiti nekoliko proizvoda za 'obično' pranje kose. Gel za tuširanje, šampon , šampon za bradu i gel za brijanje u jednom proizvodu je zapravo pravi spas za muškarce, a budući da je sastav i zasebnih proizvoda sličan, smatram da su takvi proizvodi vrlo učinkoviti.  

No, kada je riječ o ženama, mi smo ipak malo zahtjevnije kada je riječ o njezi. Šampon je neutralan ili blago lužnatog sastava jer čisti kosu od nečistoća, a regenerator ili maska su blago kiselog sastava jer pomažu u zatvaranju ljuskica vlasi tj. kutikule. Iz mog iskustva, nakon upotrebe 3 u 1 proizvoda kosa je jako frizzy. Također, suha kosa se ne nahrani dovoljno, a masna kosa se još vise zamasti. Stoga, drage žene, držite se naših provjerenih zasebnih bočica, a vi dečki slobodno koristite takve proizvode", kaže vlasnica Frizerskog salona Valentina.

Možda te zanima... Muškarci otkrili 5 razloga zbog kojih vole žene s kratkom kosom Psiha i seks

 

Možda te zanima... 7 načina kako stati na kraj prekomjernom opadanju kose Zdravlje

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      mawow

      My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does. Give it a shot yourself...Visit Now... earn75.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.