Zdravlje 07. studenoga 2019.

Fontana mladosti: Kako ti 16-satni post može promijeniti život?

Što ženu čini privlačnom?
Žene rođene u horoskopskom znaku Vage na glasu su i kao "fatalne djevojke iz snova", zavodljive, uvijek spremne na zaigranu avanturu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

“Fontana mladosti”: veliki bestseler o tajnama dugovječnosti i pomlađivanja stigao je na police knjižara. Nova knjiga objašnjava nam sve o pojmu autofagije i kako je uvesti u svoj život

Tajna mladolikog izgleda Jennifer Aniston, Mirande Kerr i Beyonce

Tajna vitalnosti i dugog života leži u posebnoj metodi prehrane (ali ne samo u tome, kako ćemo objasniti u daljnjem tekstu) koju od drevnih vremena poznaju mnoge svjetske tradicije, a koju danas prakticiraju čak i svjetski poznate zvijezde poput manekenke Mirande Kerr, pjevačice Beyonce te vječno mlade glumice Jennifer Aniston.

Da, dobro ste pročitali – radi se o metodi, a ne o nekom posebnom eliksiru za kojim se traga već tisućljećima. Sve što nam treba nalazi se u nama, samo to trebamo znati koristiti. Malo discipline nije naodmet, ali kada stignu rezultati, nećete se više okretati unazad. Hm, ovo smo već čuli, ali što je tu novo?

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Aniston je otkrila svoju omiljenu kardio tjelovježbu

Ova knjiga govori nam o tome da je tajna za očuvanje lijepog izgleda i vitalnosti u intervalnom postu. Najvažnija karika ove posebne vrste posta leži u procesu autofagije, tisućama godina čuvanom evolucijskom procesu u našem tijelu koji je zasluženu pažnju dobio tek u posljednjih nekoliko godina. “Fontana mladosti” nastala je suradnjom nekolicine stručnjaka i pokazuje nam kako potaknuti niz metaboličkih procesa kojima ćemo regenerirati svoje stanice, sačuvati zdravlje, a pritom i mršavjeti, a sve je, kako bi se raščistile sumnje, potkrijepljeno znanstveno utemeljenim objašnjenjima te nizom praktičnih savjeta o ovom svjetski popularnom režimu prehrane.

U posljednjih deset godina saznali su da je post izuzetno zdrav

Pojava autofagije je prvi put zamijećena u pokusima na štakorima šezdesetih godina prošlog stoljeća, no zanimanje svjetske javnosti je pridobila 2016. godine, kad je Yoshinori Ohsumi, japanski biolog i stručnjak za staničnu biologiju dobio Nobelovu nagradu za medicinu zbog otkrića mehanizama autofagije u ljudskom tijelu. “Autofagija je dugo zanemarivana pri proučavanju procesa starenja – propustilo se zamijetiti njezin značaj u regeneraciji stanica.

U posljednjih smo deset godina saznali da post ne samo da nije štetan za metabolizam i organizam kao što se prije smatralo, nego upravo suprotno, da je izuzetno zdrav. Došlo je do promjene paradigme”, napisao je dr. med. Thomas Pieber, predstojnik Sveučilišne klinike za internu medicinu na Medicinskom fakultetu u Grazu u Austriji.

 | Author: PR Foto: PR

Autofagija dolazi od grčkih riječi auto (samo) i phagein (jedenje), a odnosi se na procese samočišćenja i regeneracije. Autofagija se, ustanovljeno je istraživanjima, aktivira tijekom posta, no treba paziti na dužinu i vrstu posta, stoga je najbolja metoda ona intervalnog posta u kojem se bez hrane biva po 16 sati dnevno. Postoji više vrsta intervalnog posta, ali onaj najpopularniji je 16:8, odnosno 16 sati posta i 8 sati tijekom kojih ćete jesti. Dosadašnja filozofija “jedite umjereno, ali redovito” pada u vodu jer upravo redovita kratka razdoblja posta pokazala su se ključnima u čišćenju organizma. Razdoblja posta ne usporavaju samo starenje stanica, nego i štite od brojnih civilizacijskih bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest i rak. Šesnaest sati se možda čini puno, no raspored obroka i spavanja se može tako iskombinirati da se post može prakticirati i tijekom noći.

Nužno je pravilo hraniti i vlastitu dušu

Kako smo spomenuli, prehrana je važan dio procesa autofagije, ali nije jedini. Usto, kažu autori, nužno je pravilo „hraniti” i vlastitu dušu. Kako bismo lakše prebrodili razdoblja posta te izbjegli “jedenje iz utjehe” knjiga nam nudi i savjete o očuvanju mentalnog i duševnog zdravlja. Iz vlastita ćete iskustva znati da prejedanje i nezdrav način života dolazi iz naših dubina i to ne smijemo zanemariti jer će inače rezultati biti manjkavi.

Ponudimo li svojoj duši ono što joj uistinu treba i povratimo li izgubljeni osjećaj za sebe i za svoje stvarne potrebe, ovisnosti, poput pušenja, želje za šećerom ili prejedanjem kasno navečer, nestat će same od sebe. Tek tada ćemo biti sposobni slobodno odlučivati kada, što i kako želimo jesti. A to će postati najbolje odluke u našem životu. (Egmont Puls, 129,00 kn)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.