Zdravlje Pogledaj bolje 24. srpnja 2021.

"Pas mi je spasio život: Njuškao je i lizao nogu na kojoj mi je rastao melanom"

Foto: shutterstock Naš zlatni retriver je njuškao i lizao mjesto mjesto gdje je bio maligni madež

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Karolina je majka dvoje djece koja je 2015. godine primijetila novi madež na koljenu. Otišla je na pregled, ali liječnik je rekao da madež ne izgleda problematično. Međutim 2016. godine počeo je rasti i svrbjeti je, a i njezin pas ga je stalno njuškao. Ovdje počinje Karolinina priča.

Primijetila sam još 2015. godine da mi se na lijevom koljenu pojavio madež. Nisam se brinula, ali nakon nekoliko mjeseci pomislila sam kako bih ga ipak mogla otići prekontrolirati. Liječnik mi je rekao da je normalno da se u tridesetim godinama života još uvijek pojavljuju novi madeži te da moj izgleda normalno i da se ne trebam brinuti. Godinu dana kasnije, 2016. madež me počeo svrbjeti i boljeti me, a i povećao se.

Naš zlatni retriver je njuškao i lizao mjesto mjesto gdje je bio maligni madež

Zanimljivo je, a to je primijetio i moj suprug da je naš zlatni retriver tada star dvije godine njuškao i lizao moju nogu na mjestu madeža svaki put kada bi bio uz mene na kauču. Opet sam otišla liječniku i naručila se za uklanjanje madeža. Nakon tjedan dana stigli su nalazi, a dijagnoza je bila melanom prvog stupnja. Dobila sam jako puno savjeta, obavila kompletan pregled i rekli su mi da će ići na dodatno uklanjanje tkiva na području gdje je bio madež kako bi bili sigurni da je sve uklonjeno.

Najraniji stadij melanoma je stadij 0, također poznat kao melanom in situ ili karcinom in situ. 'In situ' je latinski izraz koji znači 'na mjestu', a ta dijagnoza znači da su stanice raka prisutne samo u epidermi gornjem ili vanjskom sloju kože i nigdje drugdje.

Kada se rak širi izvan epidermisa, on se više ne smatra stadijem 0. Tumor je između između 0,8 i 2 milimetra i ovisno o veličini te jesu li pod mikroskopom nisu vidljivi znakovi ulceracije ili razgradnje sloja epidermisa stanica, melanom se dijagnosticira kao 1a ili 1b. U oba slučaja, tumor se nije proširio na limfne čvorove ili druge organe, a liječenje je općenito isto kao i kod faze 0. To znači da liječenje ovog stadija raka uključuje kirurški zahvat, gdje se zahvaćena koža izreže, a rana se zašije i zavije. Važno je da se ukloni i dio zdrave kože na rubovima zahvaćenog tkiva, kako bi se osiguralo da nema preostalih stanica raka.

 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Oznaka na koži od rođenja, madež, papilom i melanom

Nisam mogla prestati plakati u glavi su mi se odvijali najcrnji scenariji

Dvadeset i četiri sata nakon dijagnoze osjećala sam da mi se život raspada, nisam mogla prestati plakati. Mislila sam kako bi moja djeca, oboje mlađa od pet godina mogla ostati bez majke i kroz glavu su mi prolazili najgori crni scenariji. Povraćala sam od straha.

Nisam vjerovala kako se rak kože lako može proširiti krvotokom. Otišla sam na drugi kirurški zahvat na kojem je srećom ustanovljeno da se rak nije proširio. Tri mjeseca nisam imala osjet u koljenu, ali to me nije previše brinulo. Početkom 2017. primijetila sam da se još jedan novi savršeno okrugao madež pojavio na istoj nozi, ali ovaj put na bedru. Istaknula sam to na redovitom pregledu i liječnik je rekao da ćemo ga ukloniti iz predostrožnosti. Nakon uklanjanja ponovno su me pozvali da dođem u bolnicu, znala sam da to nije dobro. Liječnik je rekao da se radi o melanomu kao što je bio i na koljenu i da ponovno treba sve ukloniti.

Znam da i dalje trebam redovito ići na kontrole i imati pozitivan stav prema životu

Život mi se te 2016. godine promijenio, ali ne želim dopustiti da bolest vlada mojim životom no postoje trenuci kada sjedim i razmišljam o svojim strahovima. Onda se sjetim da srećom imam nevjerojatnu podršku supruga, obitelji i prijatelja. Ne mogu vratiti sat, ali za sada je melanom pod kontrolom i mogu se nadati da će tako i ostati, a ono što mogu je ići redovito na kontrole i misliti pozitivno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.