Zdravlje 07. prosinca 2016.

Dugotrajno sjedenje predstavlja veći rizik od prerane smrti

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Višesatno sjedenje pred televizorom povezuje se s dijabetesom i povećanim rizikom od oboljenja od srčanih bolesti. Rezultati su to istraživanja koje je proveo University of Navarra u Španjolskoj.

Znanstvenici su istraživanje provodili osam godina. U studiji je sudjelovalo 13.284 zdravih ispitanika starih u prosjeku 37 godina. U obzir se uzelo i vrijeme koje su su provodili pred malim ekranima, računalom i za volanom.

Za vrijeme trajanja istraživanja, odnosno tijekom osam godina, umrlo je 97 ispitanika. Kod njih 19 uzrok su bile srčane bolesti, 46 ih je umrlo od raka, 32 od drugih uzročnika. Rezultati istraživanja pokazali su kako su ispitanici koji su dnevno pred televizorom dnevno provodili najmanje tri sata imali dvostruko veći rizik od prerane smrti. Međutim, nije otkrivena poveznica između sjedenja za volanom ili pred računalom s preuranjenom smrću. 

“Pasivan način života posebno je opasan za odrasle, a taj trend je u stalnom porastu. Posebnu prijetnju predstavlja sjedenje pred malim ekranom”, rekao je Miguel Martinez-Gonzalez, voditelj istraživanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.