Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 26. veljače 2020.

Rijeka: Potvrđen treći slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stožer za civilnu zaštitu potvrdio je da je u Rijeci potvrđen treći slučaj zaraze korona virusom u Hrvatskoj...

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, dokazan je treći slučaj zaraze novim koronavirusom. Radi se o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji, a smješten je u bolnici u Rijeci.

"Pacijent se očito zarazio u Italiji. Provedena je dijagnostika u Infektivnoj klinici. On će biti u izolaciji do ozdravljenja. Bolest je blagog tipa", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za RTL Danas. 

Navodno će i kći pacijenta biti testirana na bolest i ide u izolaciju. Capak je potvrdio da ona ima temperaturu te da će ju testirati. Ona će ići u izolaciju. Ostali ukućani s kojima je pacijent bio u kontaktu idu pod epidemiološki nadzor. "Takve osobe se trebaju izolirati koliko je to u kućnim uvjetima moguće. Kontakt s osobom koja je pod nadzorom treba izbjegavati", zaključio je. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić rekla je za Dnevnik Nove TV da je zaraženi muškarac u dobrom stanju. "Stabilno je, ima blaže simptome u smislu kašlja i temperature. Nema upalu pluća i nema naznaka teških bolesti", rekla je. 

Radi se o mlađem muškarcu te se očekuje da će brzo ozdraviti. Dodala je i kako su prva dva pacijenta u dobrom stanju. "Danas sam razgovarala s obojicom. Dobro su, zadovoljni su tretmanom. Nema pogoršanja i očekujemo da će kroz nekoliko dana sve biti u redu", rekla je i kazala da će se kroz noć očekuju rezultati ponovljenog testa djevojke jednog od njih.

Drugi slučaj koronavirusa: 'Zaražen je brat mladića koji je bio na utakmici u Milanu'

Zaražen je i brat mladića koji je jučer imao pozitivan nalaz, prenosi 24sata.

Ministar zdravstva Vili Beroš vratio se sa sastanka u Rimu gdje je, između ostaloga, razgovarao i o mogućnosti zatvaranja granica.

Rekao je kako su svi bili suglasni u tome da su mjere koje provodi talijanska Vlada adekvatne, a iznio je i najnovije informacije oko zasad jedinog hrvatskog pacijenta s koronavirusom, te potvrdio sumnje u novu zarazu - djevojku mladića.

Ruke-Pranje450X300_1 Možda te zanima... Kako pravilno prati i sušiti ruke za prevenciju od zaraze koronavirusom Zdravlje

 Alemka Markotić potvrdila je da je testiranju na korona virus podvrgnuta i djevojka oboljelog mladića, a rezultati su sada potvrdili da djevojka nije zaražena, prenosi 24sata.

KBC Zagreb otkazao je operacije koje nisu hitne. Ministar je dao svoje mišljenje o tome je li to potrebno i pametno. "Mislim da je zabrana posjeta jedna razumna mjera, međutim odgoda hladnog programa u ovom trenutku i ovoj epidemiološkoj situaciji mislim da nije utemeljeno", kazao je. Ipak, rekao je kako neće sam donositi odluku o takvim stvarima.

"Naravno da ću konzultirati epidemiološku struku, zatražiti njihove decidirane, egzaktne preporuke i zatim odlučiti o tim mjerama", zaključio je ministar.

Možda te zanima... Što učiniti ako sam bio u bliskom doticaju s osobom zaraženom korona virusom? Zdravlje

Stožer civilne zaštite izdao priopćenje

Stožer civilne zaštite izdao je priopćenje u kojem se informira građane o potencijalnim koracima u slučaju da sumnjaju na zarazu koronavirusom. 

"Hrvatskim državljanima preporučuje se pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

  • Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u talijanskim pokrajinama Lombardiji i Venetu unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.
  • Osobe koje su unazad 14 dana boravile u spomenutim talijanskim regijama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
  • Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore spomenutim talijanskim regijama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa."

"Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu. Upite vezane uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske možete slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske će kontinuirano pratiti daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju", stoji u priopćenju. 

Možda te zanima... Đikić poručuje: "Ne smije se toliko paničariti zbog koronavirusa" Zdravlje Možda te zanima... Kirurške maske ne štite od ulaska koronavirusa, neka ih nose samo oni koji imaju simptome! Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.