Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 25. veljače 2020.

Kako pravilno prati i sušiti ruke za prevenciju od zaraze koronavirusom

Ruke-Pranje450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koronavirus pojavio se i u Hrvatskoj, a jedna od važnijih mjera kako se zaštiti je redovito i temeljito pranje i pravilno sušenje ruku, držanje odstojanja prema sugovorniku i izbjegavanje gužvi.

Koronavirus se prenosi kapljičnim putem, ali prema američkom Centru za prevenciju i kontrolu bolesti može se prenijeti i sa virusom kontaminiranih površina putem ruku, pri tom su istaknuli da korona virus slabo preživljava na površinama, ali opreza nikad dosta. Uz držanje fizičkog razmaka od potencijalno zaraženog sugovornika, najvažnija mjera za širenje virusa je pranje ruku.

Pranje ruku vodom i sapunom jedini je ispravan način pranja ruku. Pranje uz korištenje sapuna rastapa masnoću i prljavštinu koje su većinski nositelj mikroorganizama. Pranje ruku samo vodom ili brisanje vlažnim maramicama nije ni približno učinkovita metoda. Pri pranju ruku osobito treba paziti na prostor između prstiju, vrhove prstiju, područje ispod noktiju i palac. To su dijelovi koji se obično propuste temeljito oprati pa se na njima i nakon pranja zadržavaju mikroorganizmi. Ovako se temeljito peru ruke:

  • smoči ruke pod mlazom tople vode
  • nasapunaj ruke
  • rukom o ruku istrljaj dlan, nadlanice, palac, područje između prstiju, vrhove prstiju i područje nokta
  • proces pranja ruku neka traje barem 20 sekundi (dr. med. Tanja Pekez Pavliško savjetuje da se u trenutnoj situaciji zbog koronavirusa ruke peru čak od tri do pet minuta)
  • nasapunane ruke isperi pod mlazom vode
  • osuši ruke papirnatim ručnikom ili na aparatu sa suhim zrakom (prema WHO samo sušenje ruku pod vrućim zrakom bez pranja sapunom i vodom neće spriječiti širenje zaraze)
  • poslije pranja namaži ruke kremom kako bi kožu očuvala od isušivanja.
Možda te zanima... Zaštita od korone: 'Na metar od sugovornika i temeljito peri ruke!' Zdravlje

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Može li prskanje alkoholom ili sredstvom za dezinfekciju uništiti koronavirus?

Ne. Raspršivanje alkohola ili sredstva za dezinfekciju po cijelom tijelu neće ubiti virus koji je već ušao u tijelo. Prskanje takvih tvari može biti štetno za odjeću ili sluznicu (tj. oči, usta). Imaj na umu da i alkohol i klor mogu biti korisni za dezinfekciju površina, ali treba ih koristiti u skladu s odgovarajućim preporukama, objavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Možda te zanima... Što učiniti ako sam bio u bliskom doticaju s osobom zaraženom korona virusom? Zdravlje

Respiratorna higijena, što podrazumijeva?

Pobrini se da ti i ljudi oko tebe pazite na dobru higijenu dišnog sustava. To znači prekriti usta i nos s podlakticom ili s maramicom kada kišeš i potom maramicu odmah baciti. Budući da se virus širi kapljičnim putem pridržavanjem dobre respiratorne higijene štitiš ljude oko sebe od virusa poput prehlade, gripe i COVID-19. Također izbjegavaj dodirivanje očiju, nosa i usta rukama jer s rukama dodirujemo različite površine koje mogu biti kontaminirane virusom. Virus preko ruku može ući u tijelo i zaraziti te.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.