Zdravlje 13. srpnja 2016.

Djelatnici optika ne bi smjeli vršiti stručni pregled vida

Pregled_40_I_50_Oci
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda si navratila u neku od privatnih optika kako bi dobila savjet o dioptriji i problemima s očima, a pritom te je, a da to možda nisi ni znala, pregledao i dao savjete optometrist.

No stav je liječničke struke i Hrvatskog oftalmooškog i optometrijskog društva (HOOD) da inženjeri optometrije ne bi smjeli raditi samostalno s pacijentima jer to nije po zakonu, a već se neko vrijeme događa upravo to - da rade na crno i nezakonito. Također, upozoravaju liječnici, nakon svakog takvog pregleda u optikama pacijent ne dobiva stručno mišljenje o stanju vida i nema nikakav potpisan nalaz.

Zvanje optometrista je novije u Hrvatskoj

Zvanje optometrista može se dobiti na Tehničkom veleučilištu u Velikoj Gorici, a obrazovanje traje tri godine te se studirati može i izvanredno. Riječ je o novijem zvanju koje se u Hrvatskoj spominje tek od 2007. godine i spada u kategoriju tehničkih zanimanja

"Inženjer optometrije u svom kurikulumu djelatnosti među ostalim opisuje i djelokrug rada iz nadležnosti oftalmologa, iako je on propisan Zakonom o liječništvu kao isključiva nadležnost liječničke struke. Specijalisti oftalmologije školuju se 12 godina, pa i uz toliko obrazovanje nitko od nas ne može biti autonoman za svaki dio oka. Stoga naglašavamo da optometristi ne mogu raditi samostalno i ne smiju obavljati liječnički posao", rekao je prof. dr. Zoran Vatavuk, predsjednik HOOD-a naglašavajući da optometristi ne smiju čak ni upućivati pacijente oftalmologu, a sve iz razloga jer ne mogu samostalno raditi.

Na Tehničkom veleučilištu kažu da su već kod osnutka studija htjeli djelovati kao studij u zdravstvenom području, ali im je, kažu, to bilo onemogućeno.

"Pokušavali smo od više nadležnih institucija dobiti podršku da optometristi postanu zdravstveni radnici. No zbog velikog otpora interesnih skupina to se nije dogodilo", kaže Alen Stranjik, predavaš na Tehničkom veleučilištu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.