Zdravlje 03. ožujka 2016.

Što ne smiješ prešutiti liječniku?

Doktorica_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postavljanje prave dijagnoze u kratkom vremenu zaista je prava umjetnost koju neki liječnici usavrše s vremenom, a neki su pak prirodno talentirani za to. Naime, budući da liječnički pregledi često traju samo petnaest minuta, pacijent je nerijetko primoran da za kratko vrijeme iznese sve simptome koje osjeća. Tako mnoge važne informacije ostaju neizrečene, a liječnik obično postavlja dijagnozu na osnovu onoga što prvo kažeš

Dakle, na osnovu iskustva s obje strane (na relaciji liječnici–pacijenti), iznosimo šest ključnih pitanja na koja moraš dobiti odgovor. Koji te sve simptomi muče? Ako kao pacijent ne spomeneš sve što osjećaš – uključujući i najslabije ili naizgled nevažne simptome – liječnik neće čuti sve informacije koje su neophodne za postavljanje prave dijagnoze

Opiši sve simptome i kada su se počeli javljati

Kad su se pojavili simptomi? Vrste i broj pretraga koje će liječnik prepisati da se naprave najčešće ovise o tome jesu li u pitanju potpuno novi simptomi, ili je riječ o aktiviranju starih tegoba. Koliko dugo traju simptomi? Javljaju li se oni periodično ili ih pacijent neprekidno osjeća? Na primjer, kratkotrajna oštra bol u grudima vjerojatno je posljedica spazma mišića ili poremećaja probave, dok je snažan pritisak u prsima često znak  srčanog udara. Što pojačava ili ublažava simptome – odmor, aktivnost, toplina, hladnoća, obroci ili analgetici? Okidači koji ublažavaju ili pogoršavaju simptome liječniku će olakšati da utvrdi koji organ ili sustav ne funkcionira dobro. 

Osjećaš li simptome iz obiteljske povijesti bolesti?

Ako je tako, onda se i tvoj rizik od manifestacije istog problema znatno povećava. Od kakve dijagnoze najviše strahuješ? Ako je netko iz tvoje najbliže okoline preminuo zbog moždane aneurizme, a ti često osjećaš glavobolje, onda ćeš vjerojatno pomisliti da patiš od iste bolesti. No, puno su veće šanse da se radi o nečemu relativno bezazlenom, kao što je upala sinusa ili problem s vratnom kralježnicom. Međutim, ako liječniku ne spomeneš svoje strahove, oni će te nastaviti mučiti i kada napustiš njegovu ordinaciju.

Prepoznaj na vrijeme simptome dijabetesa!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.