Zdravlje 14. ožujka 2024.

Dijabetes i hipertenzija glavni uzroci kronične bubrežne bolesti

Foto: Unsplash Svjetski dan bubrega obilježava se drugog četvrtka u ožujku
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Predsjednica Hrvatskoga društva za bubreg Nikolina Bašić Jukić kazala je da je kronična bubrežna bolest najčešća nezarazna bolest uz hipertenziju, to je bolest od koje obolijeva 10 posto populacije a barem 80 posto ne zna da boluje od te bolesti. Zato je važna prevencija i edukacija kako bi se na vrijeme prepoznao rani stadij kronične bubrežne bolesti, naglasila je, piše HINA.

Kronična bubrežna bolest je tiha epidemija koja godinama prolazi ispod radara, redovito se ta bolest primarno povezuje s dijalizom i transplantacijom, no tek jedan od pet bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti uspije doživjeti taj stadij  jer većina umire prijevremenom smrću od  kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih posljedica, istaknula je Sabljar-Dračevac.

Predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju Bojan Jelaković rekao je da je kronična bubrežna bolest češća nego šećerna bolest i da je rizik infarkta veći uz kroničnu bubrežnu bolest nego što je uz šećernu bolest. A samo šest posto ljudi zna da ima kroničnu bubrežnu bolest, upozorio je. O tome se treba govoriti cijelu godinu, a ne samo na Svjetski dan bubrega, istaknuo je, piše HINA.

Kronična bubrežna bolest peti vodeći uzrok smrti u svijetu

Rano otkrivanje omogućuje pravovremeno liječenje bolesti te smanjuje i sprječava pobol i smrtnost. Ipak, smrtnost povezana s bubrežnom bolesti nastavlja rasti iz godine u godinu te se predviđa da će do 2040. kronična bubrežna bolest biti peti vodeći uzrok smrti u svijetu.

Tijekom posljednja tri desetljeća, napori u liječenju kronične bubrežne bolesti usredotočeni su na pripremu i provedbu nadomjesne bubrežne terapije. Međutim, nedavna terapijska otkrića nude dosad neviđene mogućnosti sprečavanja ili odgađanja bolesti i ublažavanja komplikacija kao što su kardiovaskularne bolesti i zatajenje bubrega, čime se u konačnici produžuje trajanje i poboljšava kvaliteta života osoba koje boluju od kronične bubrežne bolesti.

Iako bi spomenute nove terapije trebale biti univerzalno dostupne svim pacijentima, u svakoj zemlji i svakom okruženju, prepreke kao što su nedostatak osviještenosti o kroničnoj bubrežnoj bolesti, nedovoljne spoznaje o novijim terapijskim strategijama ili nedovoljno povjerenje u iste, nestašica specijalista za bolesti bubrega i troškovi liječenja doprinose velikim razlikama u pristupu liječenju, osobito u zemljama s niskim i srednjim prihodima, ali i u nekim okruženjima s visokim prihodima. Te nejednakosti naglašavaju potrebu podizanja svijesti o kroničnoj bubrežnoj bolesti i izgradnje kapaciteta radne snage u zdravstvu, navodi HZJZ.

bubrezi Možda te zanima... Bubrežni kamenci: Zašto nastaju, simptomi i liječenje Zdravlje

Što je kronična bubrežna bolest?

Kronična bubrežna bolest česta je bolest koja se definira kao poremećaj u građi i funkciji bubrega koji traje dulje od tri mjeseca i koji dovodi do stanja u kojem bubrezi gube sposobnost uklanjanja otpadnih produkata metabolizma i viška tekućine iz organizma. Riječ je o dugotrajnom i progresivnom slabljenju bubrežne funkcije.

rotkvice Možda te zanima... Najbolje i najgore namirnice za bubrege Hrana

Što uzrokuje kroničnu bubrežnu bolest?

Vodeći uzroci bubrežne bolesti jesu šećerna bolest i povišeni arterijski tlak, a porast kronične bubrežne bolesti u populaciji može se objasniti starenjem populacije, porastom šećerne bolesti, neregulirane hipertenzije i pretilosti, prekomjernim i nekontroliranim trošenjem nesteroidnih protuupalnih lijekova te izloženošću raznim toksinima iz okoliša.

Prema broju umrlih u 2022. godini u Hrvatskoj, bolesti sustava mokraćnih i spolnih organa na devetom su mjestu s 1 581 umrlih osoba, od toga je 787 osoba umrlo zbog bubrežnog zatajenja.

Vodeći se procjenama da 10 % odrasle populacije u svijetu ima određeni stupanj kronične bubrežne bolesti, procjenjuje se da u Hrvatskoj od kronične bubrežne bolesti boluje do 300 000 osoba.

ozempic Možda te zanima... Ozempic, osim dijabetesa i prekomjerne težine uspješno liječi i zatajenje bubrega Zdravlje

Preporuke HZJZ-a kako spriječiti pojavu i progresiju kronične bubrežne bolesti:

  • Krećite se – živite aktivnim životom.
  • Redovito kontrolirajte šećer u krvi.
  • Redovito kontrolirajte krvni tlak.
  • Jedite zdravu hranu, održavajte optimalnu tjelesnu težinu i smanjite unos soli na 5 grama dnevno.
  • Uzimajte odgovarajuću količinu tekućine.
  • Ne pušite.
  • Ne uzimajte nesteroidne protuupalne lijekove (lijekove protiv bolova) u pretjeranim količinama i bez preporuke liječnika.
  • Provjerite funkciju svojih bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika: šećernu bolest, visoki krvni tlak, prekomjernu tjelesnu težinu ili ako je netko u vašoj obitelji liječen zbog kronične bubrežne bolesti.
Možda te zanima... Kako smanjiti rizik od kronične bolesti bubrega? Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.