Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 05. ožujka 2020.

Nema novih slučajeva koronavirusa; Divjak: 'Ako se situacija pogorša, nastavu ćemo održavati online'

Foto: Borna Filic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jučer je potvrđen deseti slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

"Nema novih zaraženih, za sad samo 10. Vjerujem da je to upravo zahvaljujući našim mjerama i cijelom sustavu", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš danas ujutro uoči sjednice Vlade izrazivši nadu da će ova kriza trajati što kraće i da će toplije vrijeme utjecati na virus, a N1 je prenio izjavu ministrice Blaženke Divjak koja je najavila mogućnost online nastave. "Ako se situacija pogorša, idemo s online nastavom u školama i na fakultetima", rekla je ministrica Divjak.

Možda te zanima... Ministarstvo zdravstva objavilo je letak s ključnim informacijama za koronavirus! Zdravlje

Ministar zdravstva Vili Beroš spomenuo je i gospodarstvo. "Mi smo u drugačijem položaju nego druge zemlje, talijansko gospodarstvo sad trpi enormne gubitke i upravo na ovaj način, sprječavajući širenje bolesti, mi se borimo ustvari i za hrvatsko gospodarstvo", rekao je.

Organizirane zemlje, uključujući i neke svjetske banke, dodao je, razmišljaju i o uvođenju povoljnijih kamata kredita. "Riječ je o globalnoj ugrozi, Hrvatska tu nije izolirana, ali se borimo da ugroza bude čim manja i da stvar držimo pod kontrolom", istaknuo je Beroš. Nove mjere imaju spremne, dodao je, ali nema potrebe da ih još aktiviraju i govore o njima.

Dva slučaja u BiH, jedan u Sloveniji

U Bosni i Hercegovini radi se o muškarcu koji radi u Italiji, živi u Banja Luci i srednjih je godina, te njegovom djetetu. Početkom tjedna su mu napravili test, a muškarac je smješten u kliničkom centru Republike Srpske.

U Sloveniji je riječ o pacijentu koji se prije nekoliko dana u Sloveniju vratio iz Maroka i to preko jedne zračne luke u Italiji, dok način prijevoza u Sloveniji za sada nije poznat.

Kako jutros prenose slovenski mediji, pozivajući se na ministarstvo zdravstva, riječ je o muškarcu starom "oko 60 godina" koji se u srijedu javio svom liječniku sa simptomima visoke temperature, kašlja i teškoća u disanju, pa je poslan na ljubljansku kliniku za infektivne bolesti.

Situacija u Hrvatskoj stabilna

Situacija je kod nas dosad bila stabilna, svi zaraženi, osim devetog koji je iz Varaždina, bili su bliski kontakti već oboljelih pacijenata i svi imaju blaži oblik korona virusa.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će svi koji su bili u kontaktu s vozačem kamiona biti stavljeni pod nadzor. Što se tiče ostalih devet zaraženih, oni su dobro, rekla je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić. 

Na pitanje razmatra li se da se u Hrvatskoj proglasi epidemija, Beroš je rekao da se najprije proglašava opasnost od epidemije. Objasnio je da je to administrativna mjera koja omogućuje ministru mobilizaciju radnika i olakšava mu posao. 

"Na vrijeme smo aktivirali Stožer civilne zaštite i da ga nismo aktivirali vjerojatno bi ranije proglasili opasnost", objasnio je. 

"Vozač kamiona nije bio u kontaktu s bolesnim osobama u Italiji i za njega nismo mogli organizirati karantenu. Imao je kliničke simptome koji su potvrđeni kao koronavirus", objasnio je Beroš. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.