Zdravlje Zdravlje žena 02. srpnja 2017.

Čitateljice otkrivaju prve simptome zbog kojih su posumnjale na trudnoću

Trudnoca
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rani simptomi trudnoće različiti su kod različitih žena, a trudnice na forumu Klokanica.hr pišu koji su to znakovi prema kojima su one shvatile da su trudne. Ginekologinje Marta Lajtman Križaić i Senka Sabolović Rudman objašnjavaju koji su uobičajeni simptomi trudnoće i zašto se javljaju

Neke žene shvate da su trudne tek kad im to potvrdi kućni test na trudnoću ili ginekolog na pregledu, a neke već nekoliko dana nakon začeća osjete neke fizičke promjene. Čitateljica Samoja koja pokušava zatrudnjeti na forumu je otvorila temu o simptomima trudnoće i pitala trudnice i mame koje su simptome imale na samom početku trudnoće i kada se najranije oni počinju javljati. Iako su simptomi trudnoće različiti i variraju od žene do žene, oni često nisu prepoznatljivi, dok se neki simptomi mogu pojaviti i zbog drugih razloga osim trudnoće, objasnila nam je ginekologinja Marta Lajtman Križaić, a trudnice i mame na forumu opisuju svoje prve simptome.

Više od 50 posto žena ne zna da su imale pobačaj

Trudnoca-Simptomi | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Bol u grudima i donjem dijelu trbuha

"Grudi su me boljele normalno kao pred menstruaciju, samo nisu prestajale boljeti, dok me inače prestanu boljeti tri dana prije menstruacije. Boljelo me i oko desnog jajnika i bolio me trbuh lagano, kao da imam menstruaciju", napisala je bjap.

Iako grudi mogu biti natečene i osjetljive prije menstruacije, ovo može biti i rani simptom trudnoće. "Grudi postaju osjetljive zbog utjecaja hormona. Estrogeni, progesteron i HCG nakon oplodnje jajne stanice cirkuliraju organizmom, povećavaju protok krvi, a grudi postaju veće i osjetljivije", kaže dr. med. Marta Lajtman Križaić, spec. ginekologije i opstetricije iz Čakovca.

Kašnjenje menstruacije najčešće prvi simptom. Mnoge trudnice uopće nemaju neke fizičke simptome osim kašnjenja menstruacije kao što je navela sveky7. "Ja te prve simptome nisam imala, da mi nije kasnila ne bih po ničemu ni skužila da sam trudna dok trbuh ne bi počeo rasti", napisala je.

Umor, glavobolja i izostanak menstruacije

Izostanak, odnosno kašnjenje menstruacije specifičan je simptom i u velikom broju slučajeva povezan s trudnoćom. "Jedan od najčešćih simptoma koji potakne ženu na test trudnoće ili hitni odlazak ginekologu je nedostatak ili kašnjenje menstruacije. Test na trudnoću iz krvi, određivanjem HCG-a može biti pozitivan već nekoliko dana nakon oplodnje, a iz mokraće je sigurniji tek nakon izostanka menstruacije", kaže ginekologinja.

Kako se tijelo mijenja u trudnoći

umor i glavobolja mogu biti rani simptomi trudnoće, a ove simptome spomenule su na forumu DarijaZ i Sandra.pajic. "Trudnice se često osjećaju umorno i iscrpljeno već u ranoj trudnoći, a takav umor uzrokovan je hormonskim promjenama u organizmu. Vrtoglavica nastaje zbog različitih uzroka kao što su promjena razine šećera u krvi ili promjena krvnog tlaka. Povećani volumen krvi u trudnoći u nekih trudnica uzrokuje i napetost u glavi te slabiju ili jaču glavobolju koja se može javiti na početku trudnoće", kaže ginekologinja.

Ulozak | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Mučnine počinju malo kasnije

"Meni su se pojavile nesnosne mučnine i vrtoglavica te osjetljivost na mirise u petom tjednu trudnoće. Prije nisam ništa osjetila", opisala je svoje simptome Tina0208. Mučnina, nepodnošenje nekih mirisa ili hrane također mogu ukazivati na trudnoću i posljedica su fizičkih i hormonskih promjena tijekom trudnoće, a ginekologinja objašnjava zašto se mučnine javljaju na početku trudnoće: 

"Najčešći uzrok su hormoni estrogen i humani korionski gonadotropin – HCG, kojeg zovu i hormonom trudnoće, a izlučuje ga korion, odnosno posteljica, i mučnine su izrazite kada su njegove koncentracije visoke. U višeplodnoj trudnoći koncentracija HCG-a je veća te je i veća vjerojatnost izrazitijih mučnina".

Ninach1903 je opisala svoje iskustvo: "Moji jedini simptomi, po kojima su moje frendice, žene majke skužile da sam trudna, su bili trčkaranje na WC svako malo i neopisiva ljubav prema frižideru".

Ginekologinja pojašnjava da su pojačana želja za određenom hranom, kao i često mokrenje na početku trudnoće uzrokovani hormonskim promjenama.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Krvarenje u ranoj trudnoći

No, jedan od ranih simptoma trudnoće, koji spominju čitateljice na drugoj temi na forumu "Moguća trudnoća ili možda nešto deseto" je i implantacijsko krvarenje. Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće?

Činjenice o trudnoći nakon tridesete

"Nekad se ovo krvarenje može poklopiti s terminom menstruacije koju očekujemo, pa može izazvati dvojbe i nesporazume. Za razliku od menstruacije, značajno je slabije i oskudnije. Obično traje jedan do nekoliko dana.Također, uz implantacijsko krvarenje mogu se javiti i grčevi u donjem dijelu trbuha, što je povezano s usađivanjem oplođene jajne stanice u maternicu i kontrakcijom, odnosno grčenjem mišića maternice. Iako je oskudno krvarenje najčešći simptom implantacijskog krvarenja, ono se može manifestirati i samo grčevima, bez krvarenja, iako rjeđe", kaže dr.sc. Senka Sabolović Rudman, specijalist ginekologije i opstetricije, ali i upozorava da krvarenje u ranoj trudnoći može biti i znak nekih komplikacija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.