Zdravlje Prirodno liječenje 29. listopada 2018.

Ljubitelji knjiga dobivaju "bonus" godine i žive duže

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji mnogo načina da produžiš život, ali i da taj život živiš puna energija i zdravlja, a neki od razloga su prilično očiti.

Odricanje od pušenja i alkohola, redovito vježbanje i zdrava prehrana neki su od očiglednijih razloga, ali nova studija u časopisu Social Science and Medicine zaključuje da oni koji redovito čitaju knjige dobivaju 'bonus' godine u svom životu. 

Naime, u dugogodišnjem istraživanju u kojem je sudjelovalo 3,635 ljudi, otkrili su da oni koji su se upustili u malo čitanja, točnije, više od 3 i pol sata tjedno, žive u prosjeku dvije godine duže od ne-čitatelja. Čini se da je to povezano s kognitivnim poboljšanjem, a ne s drugim faktorima kao što su dob, spol, obrazovanje, rasa, zdravlje, bogatstvo, bračno stanje i depresivne tendencije. 

Istraživački tim kojeg je vodio Avni Bavishi sa Sveučilišta Yale proveo je dvanestogodišnju studiju u kojem su sudionici bili podijeljeni u tri skupine: oni koji uopće nisu čitali, oni koji čitaju 3 i pol sata tjedno ili manje i oni koji čitaju više od 3 i pol sata tjedno. Čak i u drugoj skupini, povremenim čitateljima je 17% manja vjerojatnost da će umrijeti rano. Važno je napomenuti da ovo čitanje i učinci vrijedi samo za čitanje knjiga, ne i druge oblike čitanja, poput časopisa i novina

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Čitanje knjiga pridonijelo je dužem življenju, odnosno dugovječnost je bila znatno veća kod sudionika koji čitaju knjige nego onih koji su čitali novine ili časopise", navode autori u svojoj studiji, zaključujući da "ti nalazi upućuju da prednosti čitanja knjiga uključuju dulji život onima koji ih čitaju".

"Čitanje knjiga uključuje dva kognitivna procesa koji mogu stvoriti prednosti za preživljavanje", dodao je tim. Promiče duboko čitanje što poticajni proces koji potiče čitatelja da stvara veze s drugim dijelovima materijala i svijetom oko sebe. Isto tako, knjige mogu poticati empatiju, društvenu percepciju i emocionalnu inteligenciju, a to su kognitivni procesi koji mogu dovesti do duže života.

Čini se da se složena, isprepletena priroda mnogih knjiga ne može usporediti s bilo kojom drugom vrstom tekstualnih informacija. Ipak, to ne znači da su knjige jedini način da se tvoj mozak uključi u zamršene i zanimljive situacije. Naime, višestruke studije tijekom godina pokazale su da su računalne igre također izvrsni način za povećanje inteligencije i sposobnosti učenja, od kojih će oboje zasigurno produžiti život. 

Ipak, u ovom trenutku, čini se da knjige vladaju, a spisatelj Stephen King jednom je rekao da su "knjige jedinstveno prenosiva magija", i čini se da je bio u pravu na više načina. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.