Zdravlje Simptomi i pomoć 27. prosinca 2016.

Brži oporavak nakon moždanog udara je moguć!

Labaratorij
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ubrizgavanje matičnih stanica u oštećene dijelove mozga moglo bi ubrzati i pospješiti oporavak pacijenta poslije moždanog udara, otkriveno je u istraživanju u Velikoj Britaniji.

Naime, znanstvenici vjeruju da matične stanice potiču rast novih krvnih žila u oštećenim dijelovima mozga. Tijekom istraživanja “Imperial Collegea” u Londonu, dokazano je da je većina pacijenata mogla samostalno hodati i brinuti se za sebe do kraja provedenog istraživanja, iako su svi doživjeli teške moždane udare.

POVEZANO: Ivana Plechinger: što sam naučila nakon moždanog udara?

Stručnjaci ukazuju da su potrebna daljnja istraživanja da bi se vidjelo može li se ovo otkriće koristiti i šire, ali u ovom prvom istraživanju, u kojem se prvenstveno htjelo saznati koliko je ovaj pristup siguran, znanstvenici su izdvojili matične stanice i to tip poznat kao CD34+ iz koštane srži pet osoba koje su nedavno preživjele moždani udar.

Te matične stanice su bile ubrizgane direktno u oštećene dijelove mozga, putem glavne arterije koja “snabdijeva” to područje, poslije čega su znanstvenici tijekom šest mjeseci nadgledali pacijente, prateći njihove mogućnosti da samostalno funkcioniraju. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Oporavak nakon liječenja matičnim stanicama je puno brži

Četvero od pet pacijenata doživjelo je izrazito težak moždani udar, pa su ostali bez mogućnosti govora i jedna polovica tijela im je bila paralizirana. Međutm, troje od četvero pacijenata je na kraju polugodišnjeg istraživanja moglo samostalno funkcionirati, a uz malu pomoć, svih petero je bilo dovoljno mobilno da su mogli obavljati svakodnevne zadatke.

Iako se i ranije dokazalo da bi korištenje matičnih stanica moglo biti od velike pomoći u terapiji oporavka poslije moždanog udara, to je prvo istraživanje u kojem se ovaj pristup počeo koristiti tjedan dana nakon udara i znanstvenici se nadaju da će ova terapija povećati šanse pacijenta za oporavak.

Stručnjaci, također, planiraju istraživanje na puno većem broju pacijenata da bi se usporedio oporavak tijekom liječenja matičnim stanicama i bez njih.

Simptomi moždanog udara kroz tri faze

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.