Zdravlje Simptomi i pomoć 21. veljače 2017.

Zašto sve više liječnika savjetuje jogu kod bolova u donjem dijelu leđa?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bol u donjem dijelu leđa, bilo da je uzrokovana stilom života ili nekim zdravstvenim problem, može predstavljati poprilično veliku smetnju u obavljanju svakodnevnih obaveza. Prije nego što pribjegneš lijekovima protiv bolova, razmisli o vježbanju joge.

Većina odraslih osoba se bar jednom u životu susrela s bolovima u donjem dijelu leđa, najčešće zbog sati koje provode sjedeći na radnom mjestu ili, pak, zbog velikih fizičkih napora u radu. Zapravo, rijetko koje radno mjesto u potpunosti odgovara zdravlju leđa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kad se jave bolovi, većina se sjeti najbržeg i najdostupnijeg rješenja - tablete protiv bolova. Iako će kratkoročno ublažiti bol, one nisu trajno rješenje niti ih možeš konstantno uzimati.

Joga uz pivo postaje svjetski trend

Alternativne opcije

Američki liječnički savez je nedavno izdao nove smjernice u kojima liječnicima savjetuje da izbjegavaju propisivanje tableta protiv bolova kao prve terapije kod pojave bolova u donjem dijelu leđa.

Umjesto toga, savjetuje im se da pacijentima preporuče neke druge metode liječenja, poput joge, zagrijavanja bolnog područja, tjelovježbe, akupunkture, masažne terapije, laserskih tretmana, kognitivno bihevioralne terapije ili fizikalne terapije.

Vježbanje joge djeluje poput antidepresiva

Lijekovi trebaju biti posljednja opcija, tek onda kada se pokaže da ostale metode nisu učinkovite. Savez napominje da u većini slučajeva bol vremenom oslabi i prestane primjenom ostalih metoda liječenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zašto baš joga?

Dr. med. Santhosh Thomas, medicinski upravitelj Centra za zdravlje kralježnice klinike Cleveland, navodi da se joga pokazala kao odlična terapija za bolove u donjem dijelu leđa: "Joga jača fleksibilnost i snagu mišića trupa, a upravo to su osobine koje nedostaju ljudima koje pogađa kronična bol u leđima. Dodatno kretanje i jačanje snage mogu pomoći spriječiti pojavu bolova u budućnosti."

Kod jakih bolova, nemoj odmah odjuriti na jogu bez da se ipak posavjetuješ s liječnikom. Joga će ti pomoći ublažiti bolove, ali ako je u pitanju neki ozbiljniji zdravstveni problem, ipak ćeš trebati pomoć stručnjaka.

"Ja sam žena. Dakle, ja krvarim."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.