Zdravlje 27. travnja 2018.

Billu Cosbyu koji je seksualno napao preko 60 žena prijeti kazna od 10 godina zatvora

Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Davao im je opijate, a zatim silovao. Trideset i pet njegovih žrtvi stalo je pred objektive magazina New York 2015. godine i otkrilo vrlo slična iskustva s ovim seksualnim predatorom, a i sam je priznao kako ih je drogirao.

Komičara i glumca Billa Cosbyja (80) porota u američkom gradu Montogomeryju proglasila je krivim za težak napad, drogiranje i silovanje košarkaške trenerice na sveučilištu Temple Andreu Constand (42). Za svaku od tri točke optužnice, koje su penetracija bez dopuštenja, penetracija dok je osoba u nesvijesti i penetracija nakon davanja lijekova, bi mogao odslužiti posebno 10 godina zatvora, no najvjerojatnije će za sve zajedno dobiti toliku kaznu budući da je starije dobi

Glumca poznatog po seriji 'The Cosby Show' je do sada za seksualno zlostavljanje optužilo preko 50 žena koje je drogirao, a potom silovao. Cosby je prvo negirao tvrdnje, a prošle godine je priznao kako je često djevojkama davao određene opijate kako bi se 'opustile prije seksa'.

Među žrtvama su bivše glumice Linda Ridgeway Whitedeer i Eden Tirl koja je gostovala u seriji 'Cosby Show', te o bivša stjuardesa American Airlinesa Coleen Hughes. Komičara su za seksualni napad optužile i bivša Playboyeva zečica Sarita Butterfield i glumica Angela Leslie (52) koja se susrela s Cosbyjem 1992. u hotelu u Las Vegasu kada je imala 26 godina. Ispričala je kako je bila uvjerena da će se susreti s glumcem kako bi razgovarali o unaprjeđenju njezine karijere, a on ju je napao. 

"Vratila sam se iz kupaonice i bio je gol u krevetu. Prišao mi je i počeo se trljati od mene, a onda mi je stavio losion na ruku i počeo je njome masirati svoj penis. Masturbirao je s mojom rukom. Nisam ju povukla. Bila sam u šoku", prisjetila se Angela. Istaknula je kako joj je Cosby dao neki 'jaki koktel' od kojeg je bila omamljena, a nakon što je 'završio s njome' izbacio ju je iz sobe. 

Glumica Judith Huth (59) tužbu je protiv komičara podnijela 2014. tvrdeći kako ju je kada je imala 15 godina zlostavljao seksualno i emocionalno u Playboyjevoj vili. Huth tvrdi kako su se ona i njezina prijateljica, koja je tada imala 17, upoznale s Billom na setu filma koji se snimao u Lacy Parku u San Marinu. Prihvatile su njegov poziv da se druže s njim u teniskom klubu tjedan dana kasnije. 

Kad su se sastali, igrali su biljar, a komičar ih je ponudio s alkoholnim pićima. Prema Cosbyjevim pravilima, svaki put kad bi on pobijedio, djevojke su morale piti. Nakon što su djevojke konzumirale više alkoholnih pića, Cosby im je navodno rekao da ima iznenađenje za njih. Odveo ih je u drugu kuću za koju se na kraju ispostavilo da je Playboyeva vila. Cosby im je rekao da, u slučaju da ih netko pita, kažu da imaju 19 godina. 

Prema Judynoj priči, kad su stigli u vilu, Judy je tražila kupaonicu, a Bill joj je pokazao onu koja je bila u sklopu jedne spavaće sobe. Judy je izašla iz kupaonice i zatekla Cosbyja, koji je tada imao 37 godina, kako sjedi na krevetu. Rekao joj je da sjedne pored njega nakon čega ju je navodno seksualno iskoristio.

Glumica Louisa Moritz (68) ispričala je kako je bila iz pozornice emisije 'The Tonight Show' 1971. kada joj je Cosby gurnuo penis u usta. Kaže da joj je pritisnuo ruke na stražnji dio glave i potom ju napao.

"Rekao mi je: 'Okusi ovo. Godit će ti na tako mnogo načina", rekla je Moritz. Komičar je nakon toga zaprijetio glumici da mora pristati na seksualne radnje s njime ako želi napredovati u karijeri.

Cosbyja je za zlostavljanje optužila i glumica Barbara Bowman (50) koja tvrdi kako ju je drogirao i silovao 1985. kada je počinjala svoju  | Author: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL karijeru. 

Joan Tarshis (68) ispričala je kako ju je komičar drogirao i silovao dvaput 1969. kada je radila kao spisateljica za njega.

Supermodel Janice Dickinson (63) došla je u Cosbyjevu vikendu na jezeru Tahoe 1982. kako bi razgovarali o televizijskoj ulozi koju joj je glumac nudio. Kao i prošle žrtve silovao ju je i drogirao. 

Odvjetnica Tamara Green (53) bavila se modelingom i Cosby joj je obećao pomoći s glumačkom karijerom koju je toliko željela. Susreli su se u filmskom studiju u Hollywoodu, a budući da je imala gripu, kako kaže, pravio se zabrinut za nju i dao joj je lijekove da joj pomognu. Nakon što ju je malo omamio rekao joj je da četka kosu i onda ju je promatrao. Malo kasnije bila je u potpunosti drogirana i nije mogla ni glavu držati uspravno. 

"Tada se počeo skidati. Počeo me je ljubiti i dirati rukama. Nisam se mogla pomaknuti, a trudila sam se bacati stvari. Odupirala sam se, ali silovao me je. Ostavio mi je nakon toga novčanicu od sto dolara", prisjetila se Green.

Jedna od žrtvi je i Carla Ferrigno, supruga glumca Loua Ferrigna koji je utjelovio lik Hulka. Pokušao ju je silovati 1967. na prijateljskom okupljanju u njezinoj kući samo trenutak nakon što je komičareva žena, producentica Camille Cosby (74) izašla iz sobe. 

Glumica Renita Chaney Hill (47) s Cosbyjem je radila na televizijskoj emisiji 'Picture Pages' i tvrdi kako su bili u vezi četiri godine. S komičarem se nalazila u hotelima u raznim gradovima, a on bi uvijek inzistirao da popije piće, iako je tada pohađala srednju školu. Kaže da je bila drogirana i ne bi se kasnije ničega sjećala. 

Linda Joy Traitz tvrdi je rekla kako ju je Cosby odvezao na plažu kada je imala 19 i htio prisiliti da uzme neke tablete, a onda je postao seksualno agresivan. Budući da je u prošlosti bila osuđena za trgovinu lijekovima, komičarev odvjetnik je pokušao učiniti nevjerodostojnim njezin iskaz. 

Beth Ferrier kaže da je bila u vezi s Cosbyjem sredinom osamdesetih, a jednom se probudila u autu gola dok joj je odjeća bilo okolo u neredu. Istaknula je kako joj je komičar stavio drogu u kavu. 

 | Author: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL

Therese Serignese je imala 19 kada ju Cosby drogirao i silovao nakon svog showa u Las Vegasu. Theresa je jedna od 13 žrtava koje su anonimno optužile komičara za seksualno zlostavljanje, no kasnije je odlučila otkriti svoj identitet. 

Cosbyjevih 35 žrtava se 2015. fotografiralo za naslovnicu časopisa New York te su jedan stolac ostavile prazan navodno za Andreju Constand. One su se prvi put odlučile ujediniti i za časopis ispričati svoje priče. Iako su svaku ženu pojedinačno fotografirali i intervjuirali, iz magazina su napomenuli da sve njihove priče imaju nevjerojatne sličnosti.

"Grupa žena koju je Cosby navodno seksualno zlostavljao funkcionira poput ispitanika dugogodišnje studije o tome kako se pojedina žena već desetljećima nosi s takvom traumom i kako se društvo u cjelini bavi silovanjem tijekom istog razdoblja", rekli su iz magazina New York.

Cosby je glumicu i model Beverly Johnson (64) drogirao sredinom osamdesetih kada je došla na audiciju za seriju 'The Cosby Show'. Patricia Leary Steuer (61) radila je na sveučilištu u Massachusettsu kada je upoznala komičara. Ponudio joj je pomoć oko pjevačke karijere i pozvao ju kod sebe doma na zabavu, a kada je došla bili su samo oni dvoje. Nakon što je popila piće bila je omamljena i komičar ju je silovao. 

Među Cosbyjevim žrtvama su i bivši model i glumica Marcella Tate (69), nekadašnja administrativna asistentica Linda Kirkpatrick (60), Linda Brown (69), spisateljica Kaya Thompson, pjevačica Sunni Welles (69), dijetetičarka Chelan Lasha (48), Helen Hayes (83), učiteljica glazbe Heidi Thomas (55) te još dvadesetak njih koje su sve ispričale za magazin New York. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.