Zdravlje 17. srpnja 2011.

Bezbrižno dječje ljeto

Pedijatar_Na_Plazi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pedijatar iz Poliklinike Sunce dr. Miran Cvitković savjetuje kako djecu pripremiti za putovanje, otkriva što pomaže kod bolesti kretanja i boli u uhu koja se javlja tijekom putovanja avionom te daje preporuke za pravilnu zaštitu od sunca, ali i od krpelja

Uživaj u sigurnom sunčanju zahvaljujući Avon Sun+ proizvodima koji usporavaju proces fotostarenja kože, pomažu spriječiti pigmentaciju i spriječavaju dehidraciju kože.

Putuješ li s djeteom, uz sebe uvijek trebaš imati:

 • izvod iz medicinske dokumentacije u slučaju nekih akutnih ili kroničnih bolesti djeteta
 • propisane lijekove
 • kutiju Prve pomoći (dezificijens, gaza, zavoj, škarice, antibakterijske maramice, kapi za nos, antibiotska mast, oralna rehidratacijska sol)
 • termometar
 • repelent za insekte
 • sredstva za zaštitu od sunca
 • tablete za dezinfekciju vode

Ako putujete automobilom, dijete mora biti smješteno u auto sjedalicu i onemogućeno da samo otvara vrata ili prozor. Premda neki vozači ne vole zaustavljanja na putu, uz djecu u automobilu preporučljivo je svakih dva do tri sata napraviti pauzu. Dijete nikada nemoj ostaviti samo u automobilu, a posebice ljeti pripazi na to da često uzima vodu.

Putovanje avionom uzrokuje bol u uhu

Dulje putovanje, na primjer avionom, može izazvati poremećaj spavanja djeteta, posebice ako prelazite više vremenskih zona. To možeš prevenirati prilagođavajući djetetov ritam budućim uvjetima nekoliko dana prije puta.

Tijekom leta avionom djeca se mogu požaliti i na bol u uhu zbog promjene tlaka. Kod manje djece pomažu postupci sisanja, gutanja, odnosno hranjenja, a u veće zijevanje, žvakanje žvakaćih guma, puhanje balona. Pojava je u pravilu bezopasna, a iznimku čine neke akutne ili nedavno preboljele bolesti uha.

Stoga u načelu vrijedi pravilo da se nakon preboljele bolesti uha, posebice nekih upala ili operacija, još dva tjedna potom ne planira putovanje, posebice ne avionom, gdje se tijekom leta javlja promjena tlakova zraka unutar tijela i okoline.

Doznaj kako se pravilno zaštiti od sunčevih zraka uz specijal 'Sunčano ljeto uz Avon'.

Zašita od sunca i krpelja

Nikako ne zaboravi djecu  zaštititi od sunca! Bez obzira koji faktor zaštite koristiš, kremu moraš ponovo nanijeti na kožu kroz dva do tri sata.

Ipak, izbjegavaj izlaganje djece suncu, barem od 10 do 16 sati, kada su zračenja najjača.

Kako zaštititi djecu od krpelja?

Tri su glavna pravila:

 1. U prirodi nositi odjeću dugih rukava i nogavica od glatkih materijala i ne provlačiti se kroz gustiše
 2. Na tijelo i odjeću nanijeti repelente (sredstva za odbijanje krpelja)
 3. Redovito pregledati cijelo tijelo kako bi se krpelj na vrijeme vidio i izvadio što znatno umanjuje vjerojatnost infekcije.

Spriječi bolest kretanja!

Bolest kretanja je vrlo česta u djece, a vjerojatno je uzrokovana preosjetljivošću, odnosno neprimjerenim odgovorom središnjeg živčanog sustava na podražaj kretanja.

Najbolje što možeš učiniti kada dijete počne osjećati mučninu, problijedi, znoji se ili ima podražaj na povraćanje je da zaustaviš radnju koja je dovela do tog stanja. Naravno, nisi uvijek u prilici tako učiniti, ali nužno je da ostati pribran i smireno pomoći svom djetetu.

 • Kako bi se spriječila dehidracija, koja može biti posljedica jačeg povraćanja, unutar 3 sata prije putovanja djetetu treba dati lagani i nemasni obrok i za put pripremiti dovoljno tekućine.
 • Tijekom puta djetetovu pažnju zaokupi razgovorm ili glazbom, ali izbjegavaj videoigre, čitanje, pisanje i slično.
 • Uz prethodnu konzultaciju s liječnikom, možeš djetetu dati i lijek koji smanjuje probleme bolesti kretanja.

Hrana i piće na putovanju

Svakako pazi da voda koju daješ djetetu bude flaširana, posebice ako putujete izvan zemlje, kao i da hranu za manju djecu ne kupuješ od uličnih trgovaca.

Djeca imaju manju otpornost, a čak i odrasli najviše zdravstvenih problema na putovanju imaju upravo zbog trovanja vodom i hranom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.