Zdravlje Zdravlje žena 27. prosinca 2016.

Beč već 100 godina ima banku majčina mlijeka

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogobrojna medicinska istraživanja potvrđuju kolika je važnost dojenja i koje sve prednosti majčino mlijeko ima za dojenčad u prvih nekoliko mjeseci života.

Majčino je mlijeko sukladno istraživanjima posebno bitno za nedonoščad zbog nezrelosti njihova imunološkog sustava, no upravo kod majki koje na svijet donesu nedonošče često se događa da nisu u stanju dojiti svoje dijete.

U Beču je zato još prije čak 100 godina pokrenuta stanica za prikupljanje majčina mlijeka. Žene koje imaju višak mlijeka mogu ga donirati ovoj ustanovi tj. djeci kojoj je ono potrebno. Mlijeko se preuzima u domovima donatorica, a na raspolaganje im se stavljaju informacijski materijali o higijenskim smjernicama te sterilizirane boce.

POVEZANO: Kontracepcija uz dojenje, da ili ne?

Donirano mlijeko potom prolazi bakteriološko ispitivanje, kontrolu i pasteriziranje. Ovako obrađeno mlijeko može se uz liječničku potvrdu kupiti po cijeni od 7,28 eura za litru, a djeca koja imaju pravo na ovo mlijeko najčešće su nedonoščad, bolesna djeca, djeca s alergijom na laktozu i drugim alergijama te djeca s oslabljenim imunološkim sustavom.

Bečka je banka mlijeka do sada jedina javna banka u Austriji, ali je sredinom 2015. godine pokrenuta inicijativa za širenje mreže ovakvih ustanova diljem Austrije. U Europi do sad registrirano 206 banki majčina mlijeka, pri čemu prednjači Francuska s njih čak 36.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.