Zdravlje 18. listopada 2021.

Autor svjetskog hita o disanju James Nestor gostuje u Zagrebu

Foto: Planetopija James Nestor autor knjige" Dah" gostuje u Zagrebu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američki novinar James Nestor, autor je svjetskog hita "Dah: Nova znanost o izgubljenom umijeću", fascinantnog istraživanja o disanja koji je na listi bestselera New York Timesa proveo 18 tjedana. Povodom objavljivanja njegove knjige na hrvatskom jeziku u izdanju Planetopije, Nestor stiže u Zagreb kada će u Kino dvorani SC-a u petak, 22. listopada, u 19 sati održati predavanje o disanju i utjecaju daha na naše zdravlje.

Bez obzira na to što jedemo, koliko smo tjelesno aktivni, koliko su naši geni otporni, koliko smo mršavi, mladi ili mudri – ništa od toga nije važno, ako ne dišemo pravilno. To su otkrila istraživanja. Dah je karika koja nedostaje u zdravlju. Od njega sve započinje.

Nestor je knjigu pisao pet godina proučavajući drevne tekstove te intervjuirajući ronioce na dah, superdisače, znanstvenike s Harvarda, Stanforda i drugih uglednih ustanova koji su potvrdili neke od najčudnijih priča o dahu i disanju. Otkrili su da se naš kapacitet za disanje promijenio tijekom dugih procesa ljudske evolucije te da se način disanja znatno pogoršao od početka industrijskog doba. Otkrili su da 90 % nas diše nepravilno što ili uzrokuje ili pogoršava cijeli niz kroničnih bolesti.

 | Author: Planetopija Foto: Planetopija

Nadahnjuju saznanja da su neki od tih istraživača dokazivali i da se mnoge suvremene bolesti – astma, anksioznost, poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću, psorijaza i druge mogu ublažiti ili izliječiti jednostavnom promjenom načina udisanja i izdisanja.
"Da, različiti obrasci disanja doista mogu utjecati na našu tjelesnu težinu i opće zdravlje. Da, način disanja doista utječe na veličinu i funkciju naših pluća. Da, disanje nam omogućuje da utječemo na vlastiti živčani sustav, upravljamo imunološkim odgovorom i ozdravimo. Da, promjena načina disanja pomoći će nam da živimo dulje."

 | Author: Planetopija Foto: Planetopija

Američko društvo novinara i autora proglasilo je Dah najboljom knjigom u kategoriji publicistike za 2020. godinu, a na svoje liste bestselera uvrstili su ga i Los Angeles Times, Wall Street Journal i Sunday Timesa (UK). Knjiga je prevedena na više od 30 jezika, što i ne čudi jer su njezinu važnost prepoznali brojni stručnjaci i autori, a Wim Hof je rekao da je od srca preporučuje. Njegova prva knjiga DEEP: Freediving, Renegade Science, and What The Ocean Tells Us about Ourselves (Duboko: Ronjenje na dah, odmetnička znanost i što nam oceani mogu reći o nama) objavljena je 2014. i osvojila je brojne nagrade. Svoja je istraživanja predstavljao na Sveučilištima Stanford, Harvard, Yale, u UN-u, UNICEF-u kao i u brojnim medijima.

Događanje se odvija u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Osiguran je prijevod na hrvatski jezik.  Više detaljima i o kupnji ulaznica za predavanje (60 kn) saznajte ovdje.

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.