Zdravlje 07. listopada 2015.

Čaj od preslice pomaže kod artritisa

Pres-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica ima artrozu zglobova na prstima šake te je zanima može li simptome ublažiti na prirodan način. Sanja Žamić dr. med. joj je savjetovala čaj od preslice i švedske grenčice te obloge i kremu od nevena. Doznaj kako si pomoću prirodnih pripravaka možeš pomoći protiv tegoba artritisa

Smanjena funkcija zgloba

"Zanima me da li postoji kakav lijek da ublažim artrozu zglobova prstiju šake iz narodne medicine ili slično?"

Artroza je pojam koji označava degenerativne promjene zglobne hrskavice praćene bolom i smanjenom funkcijom zgloba. Epidemiološka istraživanja u visoko razvijenim zemljama pokazala su da 50 posto osoba starijih od 40 godina ima artrotske promjene. Usprkos nastojanjima biomedicinskih znanosti, do danas nije utvrđen točan uzrok nastanka ovih bolest (navode se normalni procesi starenja, prehrane, nasljedni faktori i sl.). Kineska tradicionalna medicina navodi i vanjske egzogene faktore, vlagu, hladnoću i sl. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike ili rengenografijom, ev CT ili NMR. Nažalost, promjene na hrskavici pa kasnije i na kostima su često ireverzibilne.

Čaj od švedske grenčice

Tradicionalna fitoterapeutska preporuka smanjenje boli i drugih simptoma uključuje primjenu čaja od preslice u kontinuitetu od 6 mjeseci (pauze svaka 3 tjedna). Učinak se popravlja konzumiranjem švedske grenčice koja se stavlja u količini od jedne žličice u čaj. Recept datira od švedske liječničke obitelji u kojoj je bilo više vitalnih stogodišnjaka. Osim konzumacije čaja preporučuje se stavljati i oblog od švedske grenčice i preslice u trajanju od 20 minuta do 2 sata. Prethodno se na kožu nanese blaga ljekovita krema od nevena.

Postoje izvrsni homeopatski pripravci koji značajno smanjuju bol i olakšavaju smetnje. Izuzetno je važno da li se simptomi pogoršavaju ujutro ili noću, jesu li locirani na malim ili velikim zglobovima, koliko osoba ima godina. Kada dođemo do tih važnih anamnestičkih podataka dolazimo do saznanja koji od par stotina prirodnih lijekova može ublažiti tegobe. Izuzeto dobri rezultati postižu se i isključivanjem kiselih namirnica iz prehrane kao i redovitom hydroklon terapijom (čišćenje crijeva vodom). Uz pravilne postove, higijenu i homeopatske lijekove te akupunkturu mogu se postići fantastični rezultati.

Doznaj kako čajevima liječiti želučane probleme.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.