Zdravlje 20. prosinca 2013.

Artroskopija - pogled unutar zgloba

Koljeno2
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Artroskopija je minimalno invazivan kirurški zahvat koji se upotrebljava za dijagnostiku i liječenje oboljenja zglobova. Specijalist ortoped dr. sc. Hrvoje Klobučar pojašnjava koje su glavne prednosti ovog jednodnevnog i bezbolnog zahvata koji se izvodi na ramenu, laktu, ručnom zglobu, kuku, koljenu i gležnju

Operacijsko liječenje u unutrašnjosti organizma

Iako su od davnina postojali želja i interes čovjeka da se pogleda u unutrašnjost tijela, tek je prije dvjestotinjak godina napravljen prvi endoskopski pregled. ''Prvi takav pregled zgloba napravio je danski ortoped Severin Nordentoft kada je pomoću laparoskopa (uređaja za pregled trbušne šupljine) pregledao koljeno. Japanac Takagi usavršio je potom svoj uređaj artroskop i 1939. godine izveo prvu artroskopiju gležnja, a njegov učenik Watanabe 1950. godine započeo s prvim artroskopskim zahvatima'', pojašnjava specijalist ortoped dr. sc. Hrvoje Klobučar.

Artroskopija, odnosno kirurški postupak kojim se pregledava zglob, ubraja se u granu endoskopije kod koje se minimalno invazivnom metodom kroz otvore na površini tijela veličine 5-8 milimetara optičkim uređajem ulazi u neku od tjelesnih šupljina. Dr. sc. Klobučar tvrdi kako se u ovom slučaju u zglob uvode kamera i posebno dizajnirani kirurški instrumenti kojima se može napraviti pregled, ali i izvesti operacijsko liječenje u unutrašnjosti organizma.

Minimalno invazivan jednodnevni zahvat

Artroskopski zahvat danas se najčešće izvodi kao jednodnevni kirurški zahvat što znači da je pacijent na dan dolaska u bolnicu istog dana i operiran, a nekoliko sati nakon operacije može ići kući. ''Ako je napravljen složeniji terapijski zahvat, potrebna su ograničenja kako bi se zaštitio napravljeni postupak i dozvolilo vrijeme tkivima da zacijele'', dodaje dr. sc. Klobučar. Moderna ortopedija uspjela je zaviriti gotovo u svaki zglob ljudskog tijela, a rutinski artroskopski zahvati danas se izvode na ramenu, laktu, ručnom zglobu, kuku, koljenu i gležnju. Izvode se zahvati čak i na malim zglobovima u području šaka i stopala.

Artroskopija većine zglobova izvodi se tako da anesteziolog primjenom posebnih pripravaka anestezira dio ruke ili noge tako da pacijent ne osjeća bol i nema pokretljivost dijela tijela na kojemu se operacija izvodi.

Minimalno oštećenje okolnih tkiva zgloba

Sam zahvat podrazumijeva da se u zglob uvedu kamera i osvjetljenje kako bi se on vizualno pregledao, a potom se kroz drugi maleni otvor uvode instrumenti kojima se može dotaknuti pojedini dio zgloba ili ukloniti oštećenje u zglobu. ''Pacijent može biti budan tijekom zahvata ako želi, može razgovarati s operaterom te promatrati na monitoru izvođenje operacijskog zahvata.''

Velika prednost ovakvih zahvata je bolja preglednost područja zgloba s obzirom na to da se artroskopom može prikazati i najskriveniji dio zgloba, koji često nije dostupan oku kirurga tijekom otvorene operacije na zglobu. ''Pritom se kroz malene otvore minimalno oštećuju okolna tkiva, što jamči brži oporavak. Veliko je zadovoljstvo pacijenata koji nakon artroskopije imaju manji intenzitet bolova u odnosu na otvorene operacije, a lijekove protiv bolova uzimaju najčešće vrlo kratko, samo nekoliko dana nakon zahvata'', zaključuje dr. sc. Klobučar.

Saznaj na koji način redovito uzimanje antioksidansa dovodi do smanjenja boli i ukočenosti zglobova.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.