Zdravlje 24. svibnja 2016.

Prirodni antioksidansi za zaštitu kože

Losos_4
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Proljeće i ljeto su doba kad kožu pojačano izlažeš suncu stoga trebaš imati na umu da je UV zračenje, koje sunce emitira, upravo jedan od najvećih neprijatelja tvoje kože.

Pretjerano izlaganje suncu potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala. Slobodni radikali vidljivo oštećuju tkivo kože što se manifestira neugodnim promjenama na koži, poput bora, tamnih mrlja ili opeklina od sunca

Brojne studije ukazuju na nutrijente koji mogu biti od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja. Štoviše pravovaljanim uzimanjem tih nutrijenata, putem dodataka prehrani, možeš kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten. U tom se kontekstu ističu karotenoidi koji igraju važnu ulogu u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.

Snažno djelovanje astaksantina je dokazano brojnim studijama 

Astaksantin, kao pripadnik skupine karotenoida, učinkovito štiti membrane stanica. Njegova antioksidativna aktivnost dokazana je brojnim studijama. Spominje se čak i višestruko snažnije djelovanje astaksantina od vitamina E i beta karotena. Smatra se da upravo antioksidativno djelovanje astaksantina ima ključnu ulogu u zaštiti stanica od UV fotooksidacije. 

Karotenoidi, osobito astaksantin, pokazuju i antialergijsko djelovanje kod alergije na sunce. Tada imunološki sustav neuobičajeno reagira na promjene koje se događaju na koži izlaganjem suncu. Snažan antioksidativni učinak astaksantina očituje se i smanjenjem negativnog djelovanja UV zraka na imunološku funkcionalnost kože što ovom pigmentu daje i učinak u prevenciji pojave alergijskih reakcija na koži.

Likopen je snažan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala koji nastaju uslijed UV zračenja. Manje je poznato da likopen, kao vrlo snažan antioksidans, učinkovito neutralizira slobodne radikale te pokazuje snažno fotoprotektivno djelovanje. 

Među karotenoidima se u posljednje vrijeme, kao zaštitnik kože i očiju osobito ističe lutein. Riječ je o spoju koji se koncentrira u žutoj pjegi oka i očnoj leći gdje štiti oko od negativnih promjena uzrokovanih izlaganjem suncu. Međutim, dostatnim unosom lutein se koncentrira i u koži gdje ispoljava brojne pozitivne učinke. Pokazalo se da, osim što neutralizira negativan utjecaj slobodnih radikala, štiti kožu i od opeklina.

Sinergija je ključ zaštite

Danas znamo da antioksidanse nije poželjno uzimati u visokim dozama već ih treba znati kombinirati. Antioksidansi djeluju u sinergiji međusobno se nadopunjujući i time pojačavaju djelovanje. Osim potrebne ravnoteže među antioksidansima, ključ učinkovite zaštite je i u prisutnosti ostalih nutrijenata, konkretno vitamina i minerala s antioksidativnim djelovanjem poput vitamina E i selena. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.