Zdravlje 02. prosinca 2015.

Prijeti pandemija Alzheimerove bolesti!

Mozak-Puzla
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

7. i 8. prosinca 2015. u Zagrebu se održava Prva edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti, EDUKAL 2015, koju organizira Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

180 liječnika razmijenit će iskustva

Ova konferencija okupit će oko 180 liječnika, socijalnih radnika, psihologa, medicinskih sestara i tehničara i drugih profesionalaca koji se svakodnevno susreću s problemima demencije kako bi razmijenili iskustva i stekli nova praktična znanja potrebna u borbi protiv Alzheimerove bolesti koja poprima razmjere pandemije.

Uz ostalo, cilj konferencije je poslati poruku donositeljima javno zdravstvenih politika o potrebi isticanja demencije kao prioritetnog javno zdravstvenog problema i stvaranja demenciji prijateljskog društva. Pokrovitelji EDUKAL-a 2015. su Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, Gradska skupština Grada Zagreba i Grad Zagreb, a uz ostale ju podržavaju Svjetska i Europska federacija za borbu protiv Alzheimerove bolesti.

10 simptoma Alzheimerove bolesti

  • Poremećaj pamćenja: razvija se postupno, a najviše se zaboravljaju događaji koji su se nedavno dogodili.
  • Poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti: održavanje osobne higijene, poteškoće u snalaženju u stanu ili na ulici, trgovini, stalno zametanje sitnih stvari – ključeva, naočala i sl.
  • Poteškoće govora, čitanja i pisanja: zaboravljanjem riječi u svakodnevnom govoru, zamjena istih riječi nekim sličnim riječima, izgovoreno je nerazumljivo, nema svrhu niti smisao ili se osoba često služi podjednakim odgovorima – frazama.
  • Gubitak prostorne i vremenske orijentacije: ne može se sjetiti koji je mjesec, dan ili godina, koje godišnje doba, ne snalazi se na od ranije poznatim mjestima.
  • Pogrešne procjene i odluke: ne razlikuje vrijednost novca, neprimjereno se oblači u odnosu na godišnje doba.
  • Poremećaj apstraktnog mišljenja: nemogućnost ispunjavanja nekog formulara, nerazumijevanje pojmova „rođendan“, „ljubav“, „pravednost“.
  • Učestalo gubljenje stvari, ostavljanje stvari na neuobičajenim mjestima, često traženje stvari po džepovima.
  • Promjene raspoloženja i ponašanja: izmjena ponašanja u smislu nemira, nervoze, ljutnje s naglom promjenom na preveliku smirenost i nezainteresiranost za događanje oko sebe, bezrazložna tuga i plakanje s izmjenom dobrog raspoloženja i smijeha.
  • Promjena osobnosti: pretjerana sumnjičavost, optuživanje okoline za krađu novaca, otuđivanje stvari, strah od prisutnosti drugih osoba koje ne prepoznaje, strah od svega u okolini, ljubomora, nepovjerenje.
  • Gubitak koncentracije i interesa za socijalne aktivnosti, potpuna nezainteresiranost, osjećaj napuštenosti i osamljenosti.

Više informacija potraži na stranici www.edukal.alzheimer.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.