Zdravlje 23. srpnja 2021.

Alarmantni rezultati: Hrvati su najdeblji narod Europe!

Foto: Thinkstock Epidemija debljine i dalje hara svijetom, a čini se kako je posebno pogodila našu zemlju. Prema podacima istraživanja iz 2019. godine koje je objavio Eurostat, Hrvati su najdeblji narod Europe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Eurostat je objavio podatke istraživanja tjelesne težine Europljana iz 2019. godine koji pokazuju da su Hrvati najdeblji narod Europe. Čak više od 70% muškaraca ima BMI iznad 25, dok je žena nešto manje, oko 60%

Epidemija debljine i dalje hara svijetom, a čini se kako je posebno pogodila našu zemlju. Prema podacima istraživanja iz 2019. godine koje je objavio Eurostat, Hrvati su najdeblji narod Europe. Kada usporedimo omjer težine i visine dobijemo indeks tjelesne mase, poznatiji i kao BMI. Upravo je indeks tjelesne mase poslužio kao mjerilo debljine prilikom istraživanja. 

Hrvatska se našla na prvom mjestu s više od 70% muškaraca čija je težina iznad optimalne, dok je žena nešto manje, oko 60%. Odmah iza Hrvatske nalazi se Malta, dok je najmanji postotak osoba s prekomjernom tjelesnom težinom u Italiji, Francuskoj i Luksemburgu. Trend tjelesne mase osim po spolu pratili su i po stupnju obrazovanja, ali i godinama. 
 

Možda te zanima... Lugomer i Ciganović nametnuli pitanje: Je li moguće biti debeo i fit? Dijeta
 

Tako je najmanje pretilih u dobi od 18 do 24 godine, a najviše od 65 do 74 godine. Oni najmanje obrazovani u prosjeku također imaju nešto veću tjelesnu masu, dok s porastom stupnja obrazovanja ta brojka opada i doseže 44%. U prosijeku stanovnike Europe čini čak 53% građana koji se bore s prekomjernom težinom, a taj je podatak uistinu alarmantan. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.