Zdravlje 12. listopada 2009.

Akupunktura za lakšu trudnoću

Aku-Zk_
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novinarska ekipa zdravekrave posjetila je polikliniku Sinteza i istražila zašto akupunktura postiže sjajne rezultate kod problema u trudnoći, otkrila kako možeš izbjeći ili ublažiti mučnine u prvom tromjesečju, smanjiti bolove u kralježnici i osigurati prirodni porod bez komplikacija

Specijalistica tradicionalne kineske medicine i vlasnica poliklinike Sinteza, dr. med. Jeannette Gjurić objasnila je kako je tretman akupunkture bezbolan i pomaže ženama da lakše podnesu trudnoću i sam porod.

Tankim iglicama se tretiraju noge, ruke, glava i uši, a sam tretman traje 30 minuta. Dr. Jeannette ga preporuča tijekom cijele trudnoće kako bi porod prošao što kraće i bezbolnije, a obično je dovoljno od šest do deset terapija, ovisno o jačini simptoma.

'

Priča pacijentice

 

Ismeta Dizdarević je u devetom mjesecu trudnoće, a doktorici Gjurić se obratila zbog problema zatkoma - nepravilnog položaja bebe.

Kod položaja zatkom, glavica bebe se ne nalazi na ulazu u zdjelicu, već se nalazi u gornjem dijelu trbuha, pod rebarnim lukom, što otežava sam porod.

'Već nakon drugog tretmana smo uspjeli spustiti bebu', s osmijehom na licu priča Ismeta.

'Beba mi je bila na zadak i trebala sam roditi na carski rez, ali sam srećom iz jedne knjige saznala za doktoricu Gjurić i tretman akupunkture koji okreće bebe', objašnjava Ismeta.

'Nitko nije vjerovao, pa niti moj ginekolog da smo uspjeli okrenuti bebu nakon samo  dva tretmana'.

Oduševljena sam tretmanom akupunkture i smatram da je treba promovirati među ženama koje možda i ne znaju da ima drugih rješenja za njihove probleme u trudnoći', priča Ismeta.

Najčešći problemi

 

Trudnoća se dijeli na tri tromjesječja u kojima se pojavljuju različiti problemi kroz koje trudnica prolazi poput mučnina, povraćanja, probavnih smetnji, laganih krvarenja,emocionalnog nemira i problem zatkoma - jedan od najčešćih nepravilnih položaja fetusa kod poroda.

'U prvom tromjesjeću trudnice uglavnom pate od jutarnjih mučnina i povraćanja koje se akupunkturom mogu sjajno tretirati. I to je najuspješnija metoda od svih metoda liječenja koja u svijetu postoje', otkriva dr. Gjurić.

U drugom tromjesečju javljaju se probavne smetnje poput žgaravice, zatvora i neugodna krvarenja, a akupunktura uspješno regulira i ove smetnje.

'U trećem tromjesečju se akupunkturom poboljšava prokrvljenost posteljice, smanjuje emocionalni nemir kod majke i učinkovito skraćuje vrijeme poroda', dodaje Jeannette.

'Odluči li se trudnica za akupunkturu nekoliko tjedana prije termina poroda, imat će mnogo lakši i kraći porod s puno manje komplikacije i manje boli', uvjerava dr.Gjurić.

Dijetetski savjeti

 

Dr. Gjurić za lakšu trudnoću i porod preporučuje:

  • čaj od đumbira
  • lagano kuhano povrće
  • ujutro pojesti keks ili dvopek
  • izbjegavati hladne i sirove namirnice

Mit o akupunkturi

 

Upravo je pacijentica Ismeta Dizdarević potaknula dr. Gjurić da nam ispriča priču o akupunkturi.

'Moja pacijentica me potaknula da predstavim tretman akupunkture medijima, jer se ona sama namučila dok nije došla do mene', objasnila je Jeannette.

U Hrvatskoj je kineska medicina još uvijek mistificirana, pa nažalost vrlo često ne postoji suradnja ginekologa i liječnika koji se bavi akupunkturom.

'Važno je napomenuti kako ja ništa ne radim bez odobrenja ginekologa iako su mnogi još uvijek vrlo skeptični prema akupunkturi i uvijek se iznova iznenade rezultatima.

Mislim kako je međusobno povjerenje najvažnije i bitno je da ginekolozi shvate kako akupunkturu rade ljudi koji su educirani i koje će uvijek tražiti i njihovo mišljenje', dodaje dr.Gjurić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.