Zdravlje Simptomi i pomoć 19. siječnja 2023.

Aktivni sastojka lijeka protiv kašlja mogao bi pomoći u liječenju Parkinsonove bolesti

Foto: Pexsels Sirup protiv kašlja pokazao se korisnim protiv Parkinsonove bolesti u dosadašnjim istraživanjima, ove godine slijedi treća faza kliničkog ispitivanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ambroksol razbija sluz, a koristi se u liječenju respiratornih bolesti povezanih s viskoznom ili prekomjernom sluzi te se često nalazi u sirupima protiv kašlja kao aktivni sastojak. Patentiran je 1966., a u medicinsku upotrebu ušao 1979. godine. Posljednjih godina istraživači su otkrili da ambroksol povećava razinu GCase, enzima koji omogućuje stanicama da bolje uklone otpadne proteine, uključujući alfa-sinuklein, koji je biomarker za Parkinsonovu bolest, piše Medical News Today

Tijekom druge faze kliničkog ispitivanja istraživači su otkrili da je ambroksol siguran i da se dobro podnosi. Treća faza kliničkog ispitivanja ambroksola započet će ove godine.

Parkinsonova bolest je neurodegenerativni poremećaj. Stručnjaci vjeruju da i genetske predispozicije i okolišni čimbenici mogu igrati ulogu u razvoju stanja. Globalna procjena iz 2019. sugerira da više od 8,5 milijuna osoba najvjerojatnije živi s Parkinsonovom bolešću, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Četiri primarna simptoma Parkinsonove bolesti, prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar, su:

  • tremor
  • kruti mišići
  • bradikinezija ili oštećenje voljne motoričke kontrole
  • poremećena ravnoteža i promjene u držanju.

Istraživači vjeruju da se Parkinsonova bolest razvija zbog razgradnje ili smrti živčanih stanica u dijelu mozga koji kontrolira kretanje. Kada te stanice postanu oštećene ili odumru, prestaju proizvoditi neurotransmiter zvan dopamin. Parkinsonova bolest također može uključivati oštećenje živčanih završetaka koji proizvode norepinefrin, koji se naziva i noradrenalin, još jedan neurotransmiter. Osim toga, mnoge moždane stanice osoba koje boluju od Parkinsonove bolesti sadrže Lewyjeva tjelešca, nakupine proteina alfa-sinukleina.

Što je ambroksol?

Početkom 2023. istraživači će pokrenuti fazu 3 kliničkog ispitivanja ambroksola, lijeka protiv kašlja koji je dostupan u slobodnoj prodaji u mnogim zemljama, kako bi proučili njegovu sposobnost usporavanja napredovanja Parkinsonove bolesti. Tipično, ambroksol se koristi za razrjeđivanje i razgradnju sluzi kako bi dišni putovi bili prohodni. Također ima protuupalna svojstva i olakšava iskašljavanje. Lijek se dulje od tri desetljeća koristi u više od 50 zemalja. "Općenito se smatra prilično sigurnim lijekom", rekao je za Medical News Today dr. Anthony Schapira, voditelj odjela za kliničku neuroznanost na Institutu za neurologiju University College London Queen Square u Ujedinjenom Kraljevstvu i vodeći istraživač u fazi 3 kliničkog ispitivanja za Parkinsonovu bolest. Međutim, Uprava za hranu i lijekove (FDA) nije ga odobrila za upotrebu u Sjedinjenim Državama.

U trećoj fazi kliničkog ispitivanja koja počinje ove godine pratit će 300 oboljelih

Ispitivanje se provodi u partnerstvu s britanskom dobrotvornom organizacijom Cure Parkinson's, dobrotvornom zakladom John Black i Institutom Van Andel, nezavisnom istraživačkom ustanovom sa sjedištem u Michiganu. Pratit će 330 sudionika koji imaju Parkinsonovu bolest na desetak lokacija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Studija će obuhvatiti i pacijente s Parkinsonovom bolešću koji imaju mutacije u genu GBA1 — najčešćem genetskom faktoru rizika za Parkinsonovu bolest i pacijente s Parkinsonovom bolešću koji nemaju genetskih veza.

"Naše studije u laboratoriju sugeriraju da bi lijek mogao biti koristan ne samo za one s mutacijom, već može biti koristan i za one bez mutacije", rekao je dr. Schapira za MNT. Sudionici u placebo kontroliranom ispitivanju uzimat će ambroksol svaki dan tijekom dvije godine. Dr. Michael Okun, nacionalni medicinski savjetnik Zaklade za Parkinsonovu bolest i predsjedavajući neurologije i izvršni direktor Instituta za neurološke bolesti Norman Fixel pri Sveučilištu Florida Health, koji nije uključen u ovo istraživanje, objasnio je za MNT : "Razlog zašto je ova studija zanimljiva je to što istraživači traže nešto što bi moglo usporiti napredovanje bolesti kod Parkinsonove bolesti, što je nešto što bi bilo vrlo važno".

 
Možda te zanima... Online programi za vježbanje za oboljele od Parkinsonove bolesti Zdravlje

Parkinsonova bolest i ambroksol

Mutacije u GBA1 poznati su genetski čimbenik rizika za razvoj Parkinsonove bolesti. Vjeruje se da GBA1 daje upute za stvaranje enzima koji se zove glukocerebrozidaza (GCase). Studija iz 2009. objavljena u Journal of Blood Chemistry objavila je da je ambroksol povećao razinu GCase u pacijenata s Gaucherovom bolešću. Aktivnost GCase smanjena je u mozgovima pacijenata s Parkinsonovom bolešću sa i bez GBA1 mutacija. Nakon toga, istraživači su počeli promatrati ambroksol kao mogući tretman za Parkinsonovu bolest, objasnio je dr. Schapira za MNT.

Rezultati druge faze kliničkog ispitivanja ambroksala

Rezultati faze 2 kliničkog ispitivanja ambroksola, koju je također vodio dr. Schapira, pratila je 17 sudionika s Parkinsonovom bolešću koji su primali rastuće dnevne doze lijeka protiv kašlja između 11. siječnja 2017. i 25. travnja 2018. Prosječna dob sudionika bila je 60,2 godine. Rezultati tog ispitivanja objavljeni su 2020. u JAMA Neurology.

Za tu studiju, svaki pacijent je obavio fizički i neurološki pregled, kao i elektrokardiogram. Istraživači su također uzeli uzorke krvi. Tijekom razdoblja od 186 dana, sudionici su primali rastuće doze ambroksola počevši od 60 mg do 1, 26 g dnevno. Sudionici su imali kliničke posjete i telefonske provjere tijekom cijelog razdoblja istraživanja. Istraživači su izvršili ispitivanje cerebrospinalne tekućine na početku i nakon 186 dana s trećom izbornom lumbalnom punkcijom nakon 279 dana. Sudionici nisu prijavili štetne učinke tijekom studije. Istraživači su otkrili da lijek prelazi krvno-moždanu barijeru. Dodatno, istraživači su otkrili povećanje razine GCase za 35 % kod sudionika istraživanja.

 
Možda te zanima... Tango i ping - pong pomažu ublažiti simptome Parkinsonove bolesti Zdravlje

Očekivanja i upozorenje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.