Zdravlje 21. travnja 2020.

9 kućnih predmeta koji mogu postati toksični ako ih ne koristiš na pravilan način

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je možda izbjeljivač jedan od najpoznatijih opasnih kućanskih predmeta, postoje i drugi koji se također mogu povezati sa zdravstvenim problemima. Stvari koje koristiš u svakodnevnom životu, kao što su osvježivači zraka i laserski pisači, također mogu biti opasni. Zašto, pročitaj u nastavku.

Aluminijska folija

Ovaj praktični dodatak u kućanstvu može imati određene štetne zdravstvene učinke, ako se čestice aluminija prenesu na hranu koju konzumiraš. Prema jednoj studiji, posebno kada hranu pripremaš koristeći aluminijsku foliju, možeš riskirati unos sitnih čestica u svoj organizam. Zdravstveni učinci konzumacije previše aluminija mogu dovesti do raznih bolesti ili pogoršati postojeća stanja poput Chronove bolesti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Neprianjajuće posuđe

Iako ti ovo zgodno posuđe možda štedi vrijeme kada je u pitanju čišćenje, ono može izazvati i ozbiljnije zdravstvene probleme. Zbog činjenice da je upravo spomenuto posuđe presvučeno polifluoroalkilnim kemikalijama (PFC), prilikom zagrijavanja, može otpuštati toksične plinove i kemikalije. Studije su otkrile da PFC-ovi mogu lako ući u tvoju hranu iz takvih posuda. Nadalje, istraživanja pokazuju i da čak 98 % američke populacije ima PFC u krvi kada se testira, prenosi Bright Side.

Soda_1 Možda te zanima... Najbolji trikovi sa sodom bikarbonom u kuhinji Eko

Sredstva za čišćenje pećnica i odvoda

Sredstva za čišćenje pećnica sadrže korozivne lužine. To znači da mogu izazvati opekline i respiratorne probleme, posebice ako se unesu udahom ili ako dođu u doticaj s kožom. Nadalje, sredstva za čišćenje odvoda također mogu biti opasna za zdravlje. Ako ih udahneš, progutaš ili ako dođu u kontakt s tvojim očima mogu uzrokovati trovanje. Naime, spomenuta sredstva sadrže sumporni trioksid i sumpornu kiselinu. Oba sastojka vrlo su opasna za zdravlje.

Plastični spremnici za hranu

Plastični spremnici za hranu veoma su praktični kada je u pitanju prijenos hrane na posao ili za odlazak u prirodu. No, oni također mogu biti opasni, ako ih upotrebljavaš u mikrovalnoj jer za vrijeme zagrijavanja mogu ispuštati štetne kemikalije koje se nazivaju BPA. Prema nekim istraživanjima, spomenute kemikalije povezane su s pojavom raka, neplodnosti, dijabetesa i pretilosti.

Osvježivači zraka

Iako svi vole da dom u kojem žive lijepo miriši, ovi sprejevi mogu biti opasni te mogu uzrokovati određene zdravstvene probleme, navele su studije. Nadalje, jedno je istraživanje pokazalo da bi osvježivači zraka mogli utjecati na reprodukciju, a drugo da upravo oni mogu uzrokovati migrene i probleme s disanjem.

Možda te zanima... Trikovi iz kuhinje uz koje ćeš ublažiti tu napornu bol u grlu Zdravlje

Sredstva protiv moljaca

Sredstva protiv moljaca praktična su za očuvanje odjeće. No, i ona mogu uzrokovati zdravstvene probleme. S obzirom na to da sadrže naftalen koji isparava i daje jak miris, ona mogu nanijeti štetu crvenim krvnim zrncima. Nadalje, udisanje sredstva za zaštitu od moljaca može biti opasno i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput katarakte i komplikacija jetre.

Laserski pisači

Ovaj stroj potreban je na gotovo svakom radnom mjestu, a zapravo može biti loš kada je u pitanju zdravlje. Jedno je istraživanje navelo da laserski pisači mogu otpuštati čestice u zrak. Budući da su one malene, mogu uzrokovati zdravstvene probleme prilikom udisanja. Druga studija sugerira da bi, zbog potencijalnih zdravstvenih rizika, nakon njihova korištenja trebala napustiti sobu na neko vrijeme i otvoriti prozore.

Baterije

Gotovo svako kućanstvo posjeduje baterije, nove ili potrošena, ali i one mogu biti opasne po ljudsko zdravlje. Mnoge od njih izrađuju se uz pomoć sumporne kiseline koja štetno djeluje na kožu, ako dođe s njom u dodir. Studija navodi da litij-ionske baterije, baterije koje se koriste u mobilnim telefonima, mogu biti osobito štetne ako su oštećene. One naime mogu ispuštati otrovni fluoridni plin, koji je opasan za naše zdravlje, pogotovo ako se baterija zapali.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izbjeljivač

Opasnosti od izbjeljivanja većini su dobro poznate. Od opeklina i sljepoće do problema s disanjem. No, kada je riječ o čišćenju, miješanje izbjeljivača s drugim proizvodima za čišćenje može biti veoma štetno jer može izazvati kemijsku reakciju s opasnim isparenjima i plinovima, poput plina klora. Stoga, oprezno prilikom njegova korištenja.

Možda te zanima... Zašto bi trebala teflon odmah izbaciti iz svoje kuhinje? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.