Zdravlje 28. siječnja 2019.

Trikovi iz kuhinje uz koje ćeš ublažiti tu napornu bol u grlu

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grlobolja je česta pojava u hladnijim mjesecima. Najčešći uzroci su prehlada, pretjerano naprezanje glasnica ili suhi zrak kojem smo izloženi boraveći u grijanim i zatvorenim prostorima.

Kada se govori o grlobolji, obično se misli na upalu ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis). Uzročnici ne moraju uvijek biti samo bakterije ili virusi nego i pretjerana uporaba glasnica (govor ili pjevanje), ali i boravak u zadimljenom prostoru.

Kako se boriti sa simptomima grlobolje?

Grlobolje najčešće traju do tjedan dana, a poželjno je što prije započeti s ublažavanjem tegoba. Ako se stanje ne popravi ni nakon 7 dana, potrebno je obaviti pregled kod liječnika. U nastavku donosimo trikove i savjete kojima je moguće ubrzati oporavak sluznice usne šupljine i grla.

Razlika između bakterijske i virusne upale grla.

Bez obzira na to jesu li bolovi u grlu posljedica bakterijske ili virusne infekcije, jake prehlade ili mehaničke iritacije suhim zrakom, hladnim napicima, glasnim pjevanjem ili vikanjem, gutanje je često vrlo otežano. Ove tegobe mogu se ublažiti različitih kućnim pripravcima ili uzimanjem pastila za grlo.

Topla limunada 

Za početak napravi toplu limunadu u kojoj ćeš razmutiti žličicu meda i pij je lagano, gutljaj po gutljaj.

Slana voda

U čašu obične vode (200 ml) razmuti žličicu morske soli. Grgljaj gutljaj po gutljaj tekućine u grlu dok ne potrošiš pripremljenu količinu. Postupak ponovi nekoliko puta tijekom dana. Ovo će pomoći da se održi vlažnost u ustima i uklonit će osjećaj grebanja.

Češnjak

Prirodni antibiotik koji uništava viruse, bakterije, pa čak i gljivice. Čim osjetiš grebanje u grlu, preventivno pojedi nekoliko režnja češnjaka, a nasjeckani se odlično spaja sa salatama. Od njega se može pripremiti i učinkovito sredstvo za liječenje grlobolje. U čašu prokuhane i ohlađene vode dodaj nekoliko izgnječenih režnja češnjaka. Nakon nekoliko sati procijedi. Dobivenu otopinu grgljaj u grlu nekoliko puta tijekom dana.

Hren

U čašu tople vode dodaj žličicu svježeg naribanog hrena i jednu žličicu meda. Dobro promiješaj i pij polako u gutljajima. 

Jabučni ocat

Kada se jave prvi simptomi upale grla, preporučuje se ispiranje grla jabučnim octom. U čašu tople vode razmuti tri žličice octa, grgljaj pa ispljuni.

Tekućina

Treba uzimati više tekućine, osobito biljnih čajeva koji se mogu zasladiti medom i u ohlađeni dodati nekoliko kapi limunovog soka. Na taj način će se smanjiti suhoća sluznice

Sirup od luka

U teglu slagati kriške luka, limuna, žlicu meda sve dok se posuda ne napuni do vrha. Ostaviti da odstoji na tamnom i hladnom mjestu pokriveno tanjurićem od šest do 10 sati, dok luk ne pusti sok. Procijedi u tamnu bočicu i uzimaj po jednu žlicu svaka dva sata.

Trebam li uzimati antibiotik zbog kašlja?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.