Zdravlje Simptomi i pomoć 27. prosinca 2017.

8 problema s očima zbog kojih bi trebala otići na pregled

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imaš li dioptriju, vjerojatno redovito ideš svom oftalmologu, no koliko su tvoje oči uistinu zdrave? Postoje brojni skriveni problemi čiji su simptomi jedva primjetni, a ako se zanemare, mogu se pretvoriti u ozbiljne bolesti, prenosi portal Self.

Donna Booth, oftalmologinja s Katzen Eye Group kaže kako bi neliječenje ovih problema moglo dovesti do trajnog oštećenja vida. 

Možda te zanima... Problemi s očima mogu ukazati na dijabetes, loš rad štitnjače i nagovijestiti moždani udar Zdravlje

Ne moraš se jako zabrinuti ako su ti, npr., oči crvene i suhe od nošenja leća ili neprospavane noći, ali ako imaš sljedeće simptome, svakako bi trebala posjetiti svog liječnika. 

Vidiš plutajuće čestice

Prozirne pjegice, trakice ili 'paučine' koje ti nikako ne prolaze, ma koliko micala očima često su povezane sa starenjem očne staklovineupozorava optometričar Gregory Nixon sa Fakulteta optometrije Sveučilišta u Ohiu.

Iako ne bi trebalo predstavljati ništa ozbiljno, Nixon predlaže da bi se svejedno trebala otići na cjeloviti očni pregled kako bi se uvjerila da nije riječ o ablaciji retine ili odlijepljena mrežnice -  hitnog stanja koje se treba operirati što prije. 

Konstantno crvenilo oka

Sasvim je normalno ponekad se probuditi crvenih očiju, no ako ono ne prestaje tijekom dana i javlja se učestalo, to je svakako razlog za posjetiti liječnika jer bi to mogao biti simptom sindroma suhog oka - stanja u kojem suzni kanali ne mogu proizvesti dovoljno tekućine za vlaženje oka.

Konstantna suhoća oka

Michelle Akler, oftalmologinja iz Akler Eye centra, kaže kako su prva pomoć kod suhoće oka kapi koje možeš nabaviti u bilo kojoj ljekarni. U slučaju da ni one ne pomažu, trebala bi posjetiti svog liječnika kako bi ti mogao prepisati omega-3 masne kiseline ili neke druge kapi. 

Neliječenjem suhog oka može doći do zamućene rožnice, koja se liječi antigljivičnim ili antivirusnim lijekovima te antibioticima.   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ušla ti je neka kemikalija u oko

Prvi korak je isprati oko i kontaktirati svog liječnika ako ti se čini da bol ne prolazi. Dr. Nixon upozorava kako izlaganje oka nepoznatoj tvari, pogotovo teškim kemikalijama, zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. "To može rezultirati trajnom štetom ili ožiljcima", nadodaje Nixon.

Neobjašnjiva bol u oku

Ovakva vrsta boli mogla bi ukazati na mnoštvo stanja. Jaka i oštra bol u oku može značiti da ti je ili nešto upalo u njega ili imaš neku virusnu ili bakterijsku infekciju

Može značiti i da ti jednostavno treba promjena dioptrije, no to ne možeš sasvim znati dok ne provjeriš kod liječnika.

Vidiš prstenove oko izvora svjetlosti

Dr. Nixon kaže kako bi ovo mogao biti znak da trebaš promijeniti dioptriju u naočalama ili kontaktnim lećama. Također može biti simptom očne (retinalne) migrene.

Imaš ječmenac

Ovo je bolna infekcija ili upala žlijezdi u oku koje su zadužene za proizvodnju ulja koje čuva suze od prijevremenog hlapljenja. 

Može proći za dan ili dva, a ako ne prolazi, svakako odi liječniku. 

Brokula_4 Možda te zanima... Nije sve u mrkvi: Top pet namirnica za zdravlje očiju Hrana

Iznenadna osjetljivost na svijetlo

Ako ti se ovo nije prije događalo, a sada ti je svjetlost skoro nepodnošljiva, Akler kaže kako bi ovo mogao biti simptom spomenute očne migrene ili neke upale.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.